Football Manager 2015 - wrażenia

Makaronczterojaj... Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.02.2015 16:58    #1591
[quote="marivsh"][quote="Makaronczterojajeczny"]jakie mają znaczenie te dwa czynniki gdy mecz rozegrany dwa razy na tych samych ustawieniach i w tych samych składach potrafi skończyć się dwoma skrajnymi wynikami. Rozegrałem kiedyś na urlopie 50 razy ten sam mecz. O dziwo, rozkład wyników 1x2 był: 50 na 50 bez żadnego remisu.[/quote]
Ty tak na serio, czy tylko nas wkręcasz? Naprawdę uważasz, że powtarzając mecz, będzie zawsze ten sam lub podobny wynik? Może jeszcze piłka będzie podawana w konkretnej minucie zawsze w tym samym kierunku? Mam również rozumieć, że zmian w taktyce i zawodników na boisku w tych 50 meczach dokonywałeś zawsze w tym samym momencie? Przecież w grze, tak jak i w realnej piłce, istnieją czynniki, które są zmienne w krótkim czasie (ot choćby morale), przez co wyniki nie są zdeterminowane tylko i wyłącznie atrybutami czy jakimiś innymi czynnikami. Gdyby tak nie było, to gra nie miałaby sensu, bo wystarczyłoby wybrać Real i klepać spację. A z doświadczenia wiem, że nawet Realem można przegrać (co przecież w rzeczywistym świecie też się zdarza).
Wiesz jaki był kurs dokładną wygraną 4:0 Atletico w meczu z Realem? Za złotówkę wypłacano 128 zł. No to przecież wg. statystyków z gigantów bukmacherskich, prawdopodobieństwo takiego zdarzenia było poniżej 1%; a jednak się wydarzyło, choć dla Ciebie to przecież zdarzenie które się nie zdarza.[/quote]

Pozwoli Pan ,że zadam Panu pytanie związane z problemem. Czy światło to fala czy cząstka?

gucioprawda Młody aktywista

0
21.02.2015 17:18    #1592
O, fizyka! Zdawałem swego czasu rozszerzoną na maturze, to mogę pogadać na poziomie :)Światło ma charakter cząsteczkowo-falowy, więc jednoznacznej odpowiedzi Ci nie mogę udzielić. Ale możemy pogadać o Prawie Plancka i promieniowaniu ciała doskonale czarnego, bo mnie to ostatnimi czasy interesuje, poza naturalnie, studiowaniem.

armbi Partyzant

0
21.02.2015 18:09    #1593
A ja mam pytanie z innej beczki. Co zrobić żeby ofensywny pomocnik grał jak Ronaldinho, Messier czy Zidane - tzn nie pozbywał się piłki za szybko, tylko potrafił przebiec dłuższy dystans z piłką dryblujac, podchodząc pod pole karne przeciwnika, po prostu robiąc rajd z piłka. Próbowałem różnych ról, dawalem polecenie "więcej drybluj", nawet edytorem dodawalem cechę "nie oddaje piłki pod presja", niestety wciąż za szybko piłkę podaje do napastników, skrzydłowych.

marivsh Partyzant

0
22.02.2015 14:39    #1594
Zapuściłem FMa, żeby rozegrać sobie ot tak jeden "testowy" mecz. Pierwsza bramka padła w 16 minucie, po 3 strzale, dwa pierwsze były kolejno celny i niecelny. Rywal w ciągu tych 16 minut oddał 2 strzały - celny i niecelny. Mecz Chelsea vs. Chelsea U21. Mecz zakończył się wynikiem 4:1

[quote="Makaronczterojajeczny"]Pozwoli Pan ,że zadam Panu pytanie związane z problemem. Czy światło to fala czy cząstka?[/quote]Nie wiem z jakim "problemem" jest związane to pytanie, bo nie zostało to określone, ale odpowiadać i tak nie zamierzam, jak i nie zamierzam prowadzić z Tobą dalszej dyskusji, bo to bezcelowe. Powiem więcej - nawet jeśli gra jest jednym wielkim oszustwem i do symulacji wykorzystywana jest tylko funkcja pokroju rand(), to i tak mało mnie to obchodzi, jak długo gra sprawia mi jakąś tam "przyjemność". Dziękuję, dobranoc.

SuperZiemniak Naczelnik Służb Wywiadowczych

Grupa: Moderator
0
13.03.2015 20:37    #1595
ktoś gdzieś kiedyś napisał, że mecz jest podzielony 60-30 - 60 minut bezwarunkowej przewagi i 30 minut katastrofy. Powiem krótko - pełna zgoda, jak się nic nie zmieni z 3-0 do 3-4 od 60 do 69 minuty (jeden zawodnik przeciwnika - kareta). Na szczęście w dwumeczu wygrana 5-6, ale wk*rw wielki

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 13.03.2015 o godz. 20:38

Gietz Polski Szef Researchu

Grupa: Moderator
0
13.03.2015 22:01    #1596
[quote="robal15"][quote="Bateboo"]U mnie też zdarzają się takie mecze, tj. pierwszy strzał przeciwnika i bramka.[/quote]

Cii, bo zaraz Wielki Gietz się tu pojawi i powie, że czegoś takiego nie ma w grze. Nieważne, że już chyba 20. osoba o tym wspomina.[/quote]
Trochę mnie nie było, ale widzę że nic nie straciłem.

Btw, śmiałem się z teorii Makarona, który twierdził że każdy pierwszy strzał to bramka, co było oczywistą nieprawdą. Żadna z jego wielkich teorii nie sprawdziła się w testach i traktuję je już jak brednie. To czy częstotliwość bramek po 1 strzale jest zbyt wysoka wymagałoby realnych danych do porównania, ale nie znalazłem ich (a szukałem!). Dziwi mnie że nie mając tych danych wypowiadasz się tak stanowczo.

robal15 Młody aktywista

0
13.03.2015 22:30    #1597
[quote="Gietz"]
Trochę mnie nie było, ale widzę że nic nie straciłem. [/quote]

Zmieniło się wiele, bo już od dwóch miesięcy nie gram w tę grę xD
Dlatego też nie udzielam się już na forum xD
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

Lypton Partyzant

0
13.03.2015 22:31    #1598
U siebie również nie zauważyłem tego problemu. Ba, czasem wręcz mam wrażenie, że mój bramkarz aż za dobrze sobie radzi, broniąc zbyt wiele strzałów, o pierwszym nie wspominając.

A w kwestii pierwszy celny strzał = gol irl. We wczorajszych spotkaniach LE, w swoich pierwszych celnych strzałach bramki zdobyły drużyny Interu, Fiorentiny, Dynama Moskwa, Dynama Kijów i Sevilli. W LM podobnym wyczynem mogły się pochwalić Real, Schalke i Porto.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 13.03.2015 o godz. 22:34

robal15 Młody aktywista

0
13.03.2015 22:37    #1599
Jedynie ta uber reklama mnie irytuje...
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

gucioprawda Młody aktywista

0
14.03.2015 04:30    #1600
[quote="robal15"]Jedynie ta uber reklama mnie irytuje...[/quote]

AdBlock sobie z nią radzi ;)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.