Hamsik vs Fabregas vs Moussa Sissoko

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.08.2011, 21:20    Pytanie
Witam. Potrzebuje pomocy od doświadczonych graczy. Prowadze Real Madryt w FM 11 (to mój pierwszy FM w jakiego giercuje) Jestem w okienku transferowym przed 4 sezonem. Gram ustawieniem 4-2-3-1. Z tym że dwójka środkowych pomocników to jeden typowo defensywny przed linią obrony, ustawiony bardziej po lewej stronie, a drugi to środkowy pomocnik/rozgrywajacy z opcją wspracia bądź obrony (zalezy od przeciwnika) ustawiony asymetrycznie przed defensywnym bardziej po prawej stronie. Na DM grają u mnie M'Villa lub Lass Diarra. M'Ville kupiłem w zimowym okienku i sprawuje sie świetnie (usadzil na ławie Khedire) Na ŚP wprowdziłem do 1 składu w tym sezonie Sahina, gdyż Alonso juz nie ten wiek oraz sprawność. Nuri radzi soboe również dobrze, jednak jeszcze jego wytrzymałość pozostawia troche do życzenia. I tu mam do was pytanie. Potrzebuje klasowego ŚP na zmiane z Sahinem. Gdyż Alonso wystawie na liste transferową póki jeszcze dostane za niego jakies godziwe pieniądze. Khedire raczej tez bd chcial sprzedac gdyż szkoda żeby grzał ławe. Mój typ padł na 3 piłkarzy jak w teamcie. Hamsik - imponujące atrybuty, jak dla mnie powinien grac na OPŚ, lecz krycie i odbiór troche słabsze jak na ŚP, lecz pewnie da sie to wytrenować. Do kupienia za ok 35 mln funtów, ciagle siedzi w Napoli. Fabregas - wiadomo klasa sama w sobie, lecz bd pewnie 2 razy droższy. I Sissoko, młody a juz kozacki i pewnie ciągle się rozwija. Siedzi w PSG, do kupienia za ok 40 mln. Kogo z tej trójki rekomendujecie? A może kogos zupełnie innego? Dodam ze kase na transfery mam sporą ok 180 mln, gdyż przez te 3 sezony oszczedzałem, kupiłem Neymara, Ganso oraz M'Ville, kazdego w osobnym okienku za łączną sume ok 70 mln, oraz za grosze Richardsa gdyż City robiło wyprzedaż:) I pare mlodych talentów. Z góry dzieki za odp. Elo.

chinczol Młody aktywista

0
13.08.2011 10:37    #10
@carlosss89
Jak defensywnym ustawieniem? Czytałes mój pierwszy post? Gram jednym defensywnym pomocnikiem M'Vila lub Lass, a przed nim asymetrycznie ustawiam środkowego pomocnika z opcją rozgrywającego lub wspracie i teraz gra tam Sahin bądź Alonso, ale Xabi juz się troche postarzał. Skrzydła Di Maria - Ronaldo, ofensywny środkowy pmocnik Ganso/Ozil i czasem Kaka bo jest doświadczony. Atak Higuan/Neymar/Benzema. Wiec reasumując, ofensywnych środkowych pomocników mam nadmiar bo jeszcze Canales sie ogrywa, a Ganso i Ozil to klasa sama w sobie:) Potrzebuje jedynie środkowego pomocnika który bd grał na zmiane z Sahinem. I chyba zdecyduje sie jednak na Hamsika.

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.08.2011 14:07    #11
Bierz Ramseya- jeden z najlepszych ŚP w grze i, w przeciwieństwie do Hamsika, ma do tego odpowiednie atrybuty. Ja grałem właśnie tym duetem- Sahin/Ramsey i spisywali się świetnie.

P.S. A co z Canalesem? On, podobnie jak Hamsik, ma atrybuty dla OPŚ, ale na środku też radzi sobie genialnie.

P.S.2 Jeśli masz typowo defensywnego pomocnika z opcją obrony, to drugiemu środkowemu możesz dać atak, bo faktycznie trochę to zbyt defensywne ustawienie.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 13.08.2011 o godz. 14:08

Darkness... for me is where I shine

chinczol Młody aktywista

0
13.08.2011 16:16    #12
Canales będzie u mnie w tym sezonie 3 w kolejce OPŚ, o ile uda mi sie sprzedać Kake, choc troche mi go szkoda, mam do niego sentyment :] Podobnie z Xabim, no ale chłopy mają juz po 31 lat, pensji zabierają sporo i juz widoczny jest u nich regres formy, a szkoda zeby ich kosztem hamować rozwój Ganso, Canalesa, czy M'Vili. A jeśli chodzi o to ustawienie, to czy ja wiem czy jest takie defensywne.. Sahin świetnie sobie radzi z opcją wsparcia, bo ma do tego odpowiednie atrybuty, z takim ustawieniem zachowana jest idealna równowaga między 5 defensywnych piłkarzy oraz 4 ofensywnych, wtedy ŚP jest typowym łącznikiem między formacjami. Tym bardziej że na lewej obronie szaleje u mnie Marcelo, a wiadomo że on lubi zapędzać się do ataku. No pomyśle nad tym Ramseyem. Idealnym piłkarzem byłby Fabregas ale ta opcja odpada bo cena za niego jest kosmiczna.

carlosss89 Partyzant

0
14.08.2011 14:29    #13
Ja gram Fiorentina z czego aby dwoch stoperow i jeden defensywny pomocnik dzialaja w obronie reszta atakuje. Wiec ty Realem tez powinnienes dusić rywali.
Neymara dalbym na OPS ozila na lewa i ronaldo na prawa. a Ganso na zmiane z Sahinem.

kicks Partyzant

0
14.08.2011 15:09    #14
Polecam też Kwadwo Asamohah, oraz Montolivo

chinczol Młody aktywista

0
14.08.2011 16:35    #15
@carlosss89
Gram ustawieniem płynnym i ofensywa z wysoko ustawioną linią obrony, więc gdyby moi boczni obrońcy praktycznie ciągle atakowali to zapewne często byłbym kontrowany, owszem włączają sie do akcji ofensywnych szczególnie ze slabszymi rywalami, wtedy Marcelo/Contreao ma przypisaną funkcje atak a Ramos/Richards wsparcie, ale gdy gram np z Barcą, lub jakimś innym mocnym zespołem robie im funkcje obrony/wsparcia, choc zauważyłem że i tak często zapędzają się do przodu. Ozil na lewej? No way:) Czasem go tam wystawiałem jak Di Maria był zmęczony. Lewa pomoc to jest królestwo Di Maryśki. Chłopak w każdym sezonie ok. 20 goli i ponad 30 asyst. Nie chce oceniać bo to mój pierwszy FM i pierwszy klub jaki prowadze, ale chyba Di Maria to jeden z najlepszych o ile nie najlepszy lewy schodzący napastnik w tej edycji FM. Ganso to naturalny następca Kaki więc gra na OPŚ. Co do pierwotnego pytania, zdecydowałem się na Sissoko, bo jednak Hamsik to powinien być OPŚ a nie jak ma przypisaną naturalną pozycje ŚP. Fabregas odpada, bo Arsenal sobie ustawił cene zaporową 100 mln funciaków :] Sissoko o 2 lata młodszy od tej dwójki, atrybuty porównywalne, a te fizyczne poprostu miażdżą, i mam nadzieje że jeszcze się rozwinie. Dokupie jeszcze Ramseya, bo Kanonierzy żądają tylko marne 3 mln, więc to jest promocja jak w Biedronce :] Dzieki za wszystkie podpowiedzi i sugestie.

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.08.2011 17:15    #16
1. Oezil bardzo dobrze radzi sobie na lewej- spójrz na jego przyspieszenie, szybkość, dośrodkowania. W FMie właściwie lepszy z niego skrzydłowy niż OPŚ.

2.Przesuń Di Marie na prawo, a Crisa na lewo. Zauważ, że masz bardzo dobrych bocznych obrońców, którzy często są pod polem karnym przeciwnika. Mając takich obrońców i prawonożnego pomocnika na prawej stronie i lewonożnego na lewej robisz niepotrzebny tłok na skrzydłach i pustkę w środku, marnując potencjał drużyny. Pozwól CR& i Di Marii schodzić do środka, na lepszą nogę, a wtedy boczni obrońcy zajmą w fazie ataku ich miejsce na skrzydle.
Darkness... for me is where I shine

chinczol Młody aktywista

0
14.08.2011 17:49    #17
Po co zmieniać cos co działa prawie perfekcyjnie przez 3 sezony, statystki Di Marii napisałem wyżej, a CR7 zawsze wiecej goli niż meczyków w sezonie:) W paru spotkaniach ustawiałem ich po przeciwnych stronach boiska, tak jak naprawde grają w Realu, czasem robiłem opcje aby się zmieniali stronami, jakos nie odczułem różnicy w jakości gry. Opcje zejścia do środka mają zawsze, CR7 robi to często, Di Maria troche rzadziej, chyba ze zabiera się z piłką z własnej połowy i drybluje paru przeciwników, ale za to śle takie piły w pole karne że aż sie za głowe łapie czasem, naprawde świetny zawodnik, zresztą w realnym świecie również jest wybitny wg mnie.Jeśli chodzi o Ozila, to napewno grałby na zmiane z Di Maria po lewej stronie, ale sezon temu kupiłem Gierezmanna i chce żeby sie chlopak ogrywał i wyrósł na godnego następce Di Marii.

carlosss89 Partyzant

0
14.08.2011 18:22    #18
samir92 mysli podobnie jak ja. Jednak to twoj zespol a to są tylko nasze podpowiedzi zrobisz jak uwazasz.

Cocxa Partyzant

0
14.08.2011 19:28    #19
Sissoko nawala dużo z dystansu, a wychodzi mu to dość przeciętnie, choć ogólnie dobry plejer. Ganso też świetnie, ale on potrzebuje dużo czasu na wkomponowanie się.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.