Kilka zagadnień taktycznych

kacpergawlo Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.07.2008, 12:31    Pytanie
Witam mam taki mały kłopot. Gram Manchasterem City i mam problem z meczami z Chelsea. Zawsze z nimi przegrywam, choć np. z Arsenalem, Liverpoolem czy MU zdobywam wiele punktów. Gram taktyką 4-1-3-2 i zawsze na ciężkich rywali (MU, Arsenal itd.) cofałęm troche skrzydlowych i dawałem im indywidualne krycie na skrzydłowych rywali, a bocznym obrońcom strzałki do przodu i wtedy najczęściej skrzydłowi rywala byli podwajani i zyskiwałem piłke, a defensywny pomocnik miał za zadanie kryć najlepszego strzelca z dystansu rywali (najcześciej ich opś), za to śrdokowi obrońcy (Kompany i Richards) kryli indywidualnie napastników i tu zależy, którty był niższy. Wszystkio było fajnie, cieniasów i średnikaów puszczałem, z czołówką raz wygrana, raz remis, z rzadka porażka i było dobrze, tylko zawsze nadchodziły mecze z Chelsea i wysokie porażki (co bym nie zrobił źle). Żeby przybliżyć Chelsea to oni grają zawsze jednym wysokim (najczęściej kupiony Adebayor, a czasem Drogba, ale częściej napastnik z Togo) i drugim niskim, szybkim (kupiony Pandev, strsznie dobry). Mają słabe skrzydła (grają Sidwellem i Wright Philipsem, bo sprzedali innych), a na środku zawodników takich jak Lampard i Essien. Czyli moja strategia zakladała by aby defensywny krył Essiena, Kompany Adebayora, a Richards Pandeva. Ale to się niesprawdza na nich, a to się Pandev urwie, a to Adebayor po dośrodkowaniu (wcześniej Drogba zanim kupili Togijczyka, bo Pandeva to kupili od razu), a to Essien sie nawali (czasem gra Rossina i on też czasem czymś błyśnie i przegram). Jak dałem, bez indywidualnego krycia tylko strefowe to masakra i porażka 3-1. Bardziej mi chodzi, a byście poradzili mi coś z obroną, bo atak to się sprawdza i mało kiedy przegrywam z nimi do 0. Podam skład mojej obrony: bramkarz - Schmeichel (Hart na rezerwie, ale Schmeichel gra genialnie), lewy obrońca - Mathajsen, prawy obrońca Corluka (Onuoha), śrdokowi - Kompany, Richards, Rozehnal, ewewntualnie Onuoha (świetnie się Onuoha rozwinął), defensywny pomocnik - Tymoschuk (Crosas, Mascherano). Czekam na odpowiedź. A i moze jeszcze podam bilans meczy, 15 meczy (5 w lidze, 6 w pucharach, 4 towarzyskie) to 1-3-11.

gauka Partyzant

0
23.07.2008 12:38    #1
ja bym proponowal rzucic na nich calym skladem od poczatku spotkania, wszyscy ofensywnie. ja gram arsenalem i co prawda pierwszy mecz na wyjezdzie przegralem 4:1, ale z drugim juz byla malina, wygralem 3:0, i w nastepnym sezonie u nich na 2:1... sprobuj

Vergil Młody aktywista

0
23.07.2008 12:45    #2
Spróbuj zagrać defensywnie z kontry. Weż wysokiego obronce żeby krył ich wysokiego napastnika i cofnij obronę .Ustaw środkowym obrońcom nastawienie ultradefensywne. Może to pomoże.

Aha jeżeli któryś z nich jest wolniejszy od twojego obrońcy to ustaw twojemu obrońcy ścisłe krycie i kryj tego zawodnika indywidualnie.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.07.2008 o godz. 12:47

El Fenomeno

0
23.07.2008 12:47    #3
Mi bardziej chodzi o ustawienie obrony. Bo miałem taki mecz, prowadziłem 2-0 i kicha, porażka 2-4. Z innymi tuzami gram tak jakbym tego oczekiwał i zdobywam tyle punktów ile mnie zatysfakcjonuje (oczywiście nie 100%), tylko problem jest z tą Chelsea. Piszcie mi jakieś pomysły na ustawienie obrony, a właśnie kupiłem niedawno Ledleya Kinga i jego też możecie uwzględnić.

zenekrolnik Młody aktywista

0
23.07.2008 12:50    #4
Witam!
Ja tez gram Man City, i sporo czasu gra z Chelsea, była moją zmorą, ale zamieszczam taktykę którą pokonywałem Chelsea bez problemów. Sprubój :
http://centr(...)mp;id=15

BTW. Z nimi nie da się grać defensywnie z kontry bo nas zjedzą.

Użytkownik uznał post za pomocny

burinek Przodownik pracy

0
23.07.2008 12:56    #5
Tak również polecam tą taktykę.
Możesz również spróbować taktyki: 4-5-1 lub 5-4-1 ja tak robiłem w Lechu i wygrywałem z Valencią najlepiej stworzyć przewagę sobie w środku pola i dawać prostopadłe podania do szybkiego napastnika. Jak zagrasz taktyką 4-5-1 to boczni pomocnicy strzałki na maksa i duch środkowych pomocników strzałki do tyłu. Powtarza ja wygrałem taką taktyką z Valencią na wyjeździe 3-1 więc pomoże na pewno

0
23.07.2008 12:57    #6
A czy zmiana na tą taktykę tylko na jeden mecz da efekt? Bo moja sprawdza się na reszte ligi i nie będę jej zmieniał.

0
23.07.2008 13:01    #7
Narazie przetestuje tą od zenkarolnika (fajny nick :) ) i zobaczymy co z tego będzie.

zenekrolnik Młody aktywista

0
23.07.2008 13:02    #8
Wiesz zawsze możesz spróbować. Ja tez kombinowałem, OPP/OPL przenosiłęm na PP i PL, cofałem obronę, grałem z kontry, defensywnie i nic, zawsze dostawałęm pare bramek mimo ze się dzielnie broniłem. A mnie było stać raptem na jedną.

BTW. W którym grasz roku ? Gdzie masz Petrova i Elano ?

P.S Nigdy nie dawaj inwidualnego krycia OŚ, bo zawsze zgubią krycie, chyba ze grasz przeciwko ogórkom chociaż tez bym się wstrzymał z tym.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 23.07.2008 o godz. 13:04

0
23.07.2008 13:10    #9
Gram 3 sezon. Petrov dalej pyka na zmiane z D'allesandro. A Elano został sprzedany za 80 mln zl. Na jego miejsce pojawił się za identyczną kwote Diego. W ataku gra Kezman i Keane, bo dostłem szmal za Bianchiego, Boijnov też nie wytrzymał i został opchnięty. Do klubu również zawitali Aruna Dindane i Nihat, bo również sprzedałem Mpenze, Richarda Dunna no i przyszła kasa za LM stąd takie transfery, a i zapomniałem mam jeszcze kupionego na spore raty Matisa Fernandeza, ale według siła tkwi w Schmeichel, przy którym Buffon może się schować.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution