Konkurencja na rynku transferowym

Tzar Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.12.2007, 10:58    Pytanie
Szukałem czegoś na ten temat w archiwum Suflera, ale nic nie znalazłem :(

Gram sobie przeciętnym klubem w Primera Division. Skład słaby, kasy na transfery nie ma a trzeba przecież coś ugrać w tym sezonie. Myślę sobie - wypożyczyć paru dobrych grajków z większych klubów. Patrzę na rezerwy Chelsea a tam m.in. Makelele i Obi Mikel - środek pola jak marzenie. Brak zainteresowania nimi ze strony innych klubów, więc tym bardziej się cieszę. Składam ofertę wypożyczenia Makelele i następnego dnia dostaję wiadomość, że 5 klubów z Premiership i 4 z League 1. przed chwilą również złożyły taką ofertę Chelsea. Makelele wybrał Tottenham (co mnie nie dziwi, wszak to o wiele lepszy klub od mojego).

Mówi się trudno. Obi Mikelem nadal się nikt nie interesuje, więc składam podobną ofertę i co? Kilka godzin (czasu gry) później to samo robi Milan, Juve, Fiorentina i Palermo. Nazajutrz wieczorem liczba ofert wzrosła do 17 (tym razem tylko z Serie A). Obi poszedł na rok do Juventusu.
Co to ma być do k**** nędzy!? W ciągu jednego dnia prawie całe Serie A przypomniało sobie, że też mogą korzystać z wypożyczenia? To ma być realizm?

Albo gram Legią, wypatrzyłem w Brazylii paru dobrych i przede wszystkim tanich piłkarzy. Składam oferty, lecz zanim zostają one przyjęte po tych właśnie zawodników zgłaszają się Bayern, Schalke, Leverkusen i parę innych z Bundesligi. Chyba nie muszę pisać kogo wybrali "moi" Canarinhos? Gdzie Legii konkurować z takim Schalke czy Bayernem?

Dlaczego mniejszym klubom tak trudno sprowadzić kogoś dobrego mimo że normalnie nie byłoby z tym problemu? Gdzie tu realizm? Przecież jak Legia ściągała Edsona, czy Bełchatów Costly'ego to nie było nic słychać o tym, że inne (większe) kluby też ich chcą.

Moje pytanie brzmi: jak sobie z tym radzić? Jest jakiś sposób na "złodziejskie" kluby?

P.S. Uprzedzając niektóre odpowiedzi - wiem, że klub sprzedający mógł powiadomić ewentualnych chętnych o naszej ofercie, ale czy działoby się to na TAKĄ skalę? Prawie zawsze nasza oferta przyciąga uwagę kilkunastu klubów "z wyższej półki", z którymi nie można konkurować.

Mally89 Partyzant

0
13.12.2007 15:29    #10
Moze sa za drodzy ? ;-) taka gra to tez denerwuje mnie :-) dlatego wysyłam graczy do 2 ligi do klubu filarnego i po problemie

Cavalerra Młody aktywista

0
13.12.2007 16:08    #11
To jest prawda. Też tak często mam; jak to mnie wnerwia... Złóż ofertę do zaraz się rzuci pół globu :P Wszakże jak złożyłem ofertę Mice Aaritalo to nagle zainteresowały się nim Szachtar, Dynamo Kijów i parę klubów z 1 Ligue (Francja:P) a pomimo tego Mika przeszedł do mnie, a gram Mladą Boleslav :P Czasami cuda się zdarzają.. CZASAMI !!

tinpex Partyzant

0
13.12.2007 16:19    #12
wracając do tematu:
nie wiem czy działa to przy wypożyczeniach, ale przy transferach możesz wybrać czy ma to być transfer głośny,publiczny lub taki tajemny,lokalny. Może wtedy inni nie dowiedzą się że chcesz wziąć zawodnika i nie złożą oferty, a ty po cichaczu weźmiesz kogo chcesz.

0
13.12.2007 16:24    #13
Też właśnie o tym przez chwilę pomyślałem. Bo grałem ostatnio mecz ligowy z Banikiem Ostrawą i o dziwo oni byli na 1 miejsce. Przed meczem patrzę na ich skład, nadziany samymi Polakami od Tomaszów Nowaków z Korony po Jakubów Wilków z Lecha, a w mediach ani słowa o żadnym transferze :P

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
13.12.2007 17:58    #14
Myślę, że to ukryte media podziemnymi kanałami roznoszą te informacje.

Tak na serio to faktycznie czasami jest to irytujące. Moja rada to załatwienie transferu szybko bez zbędnych negocjacji i przeciągania.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

kleszczu88 Partyzant

0
13.12.2007 18:55    #15
Problem był już od dawna, ja osobiście oferuję piłkarzowi po prostu dobry kontrakt(czasem jak mi zależy to nawet kilkakrotnie więcej niż chce + premia za podpis) no i grając np. takim excelsiorem(kandydat do spadku z eredivisie) udaje mi się przebijać oferty ajaxu, psv czy klubów bundesligi, league1 czy jeszcze silniejszych. no ale to znacznie nadwyręża budżet i trzeba pilnować aby nie przecenić możliwości klubu.

eMiKa Młody aktywista

0
13.12.2007 19:38    #16
Nie wiem czy zauważyliście panowie,ale podczas wczytywania nowej bazy danych,podczas rozpoczynania pierwszy raz gry pojawia się pasek loadingowy "wczytywanie list życzeń managerów".Wszyscy managerowie mają na swoich listach z góry określone osobistości ze świata piłki(na początku-później są modyfikowane wraz z grą i jej postępem).Więc może ci piłkarze są właśnie na tych listach i owi managerowie nie wystosowują zapytania do klubów do czasu aż ktoś że tak powiem "wejdzie na ich teren".Ja przynajmniej tak to rozkminiam...mogę się mylić...Bless Ya
" Dla Was to tylko piłka... dla Nas, to sens życia - Motorowcy "

0
13.12.2007 19:52    #17
eMiKa ma rację moim zdaniem. Choc wątpie w to, że kto inny ciągle interesuje piłkarzem, którego ja chcę pozyskac :P

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.12.2007 20:45    #18
eMiKa - szczerze wątpię ...takie listy zawierały by kolosalną ilość, a po drugie jestem bardzo ciekawy skąd owi managrowie posiedli by taką wiedzę ...

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
13.12.2007 20:46    #19
Ale listy życzeń muszą od czegoś być. Moje zdanie jest zbliżone do eMiKi.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution