Kopia zapasowa

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.11.2007, 11:29    Pytanie
Jak zrobić kopię zapasową FM 2008? I czy to jest legalne?
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
0
07.11.2007 11:47    #1
Kopia nie jest potrzeba bo masz dozywotnią gwarancje na wypadek uszkodzenia płyty.
Ale odpowiadając na twoje pytanie.
TAK mozna legalnie w Polsce zrobić kopie zapasową programu. NIE można jednak uzywać jej równocześnie z oryginałem na 2 koputerach. To już piractwo. Kopia zapasowa jest TYLKO i WYCZĄCZNIE na wypadek uszkodzenia oryginału.

Użytkownik uznał post za pomocny

Rem-8 Wywrotowiec

0
07.11.2007 11:53    #2
I niestety prawo mówi tylko o płytach z muzyką :)
"Hey kids rock and roll, nobody tells you where to go"

sefko1 Przodownik pracy

0
07.11.2007 11:59    #3
Nie do końca
[url+http://www.prawnik.net.pl/pwi/kopiazapasowa.htm]ciekawy artykuł na ten temat[/url]
Ale nie jestem prawnikiem więc mogę, źle interpretować to co jest w nim napisane.

sefko1 Przodownik pracy

0
07.11.2007 11:59    #4
Nie do końca
ciekawy artykuł na ten temat
Ale nie jestem prawnikiem więc mogę, źle interpretować to co jest w nim napisane

sefko1 Przodownik pracy

0
07.11.2007 12:03    #5
[/B]Rozstrzygając dopuszczalność sporządzenia kopii zapasowej, moim zdaniem powinniśmy kierować się przede wszystkim rodzajem nośnika na jakim dostarczona oprogramowanie. W przypadku oprogramowania dostarczanego na "standartowych nośnikach" np. dyskietkach, cd-rom, dvd - należy dopuścić sporządzenie kopii zapasowej oprogramowania. Z tego typu nośnikami łączy się bowiem znaczne niebezpieczeństwo uszkodzeń.[B]

Oczywiście jest to tylko interpretacja przepisów, przez jakiegos prawnika, ale w oparciu o obowiązujace w Polsce przepisy.

mariusz90 Żołnierz frontu ideologicznego

0
07.11.2007 14:16    #6
Każdy produkt(gra,muzyka) który zakupimy może mieć 1 kopię zapasową, ale może używać jej tylko własciciel który ma płytę oryginalna.

dull Młody aktywista

0
07.11.2007 14:33    #7
Z wielkim zainteresowaniem śledzę ten temat, gdyż jako prawnik z wykształcenia (UŚ Katowice) mogę się wypowiedzieć w sprawie dotyczącej mojego zawodu. Otóż z artykułu w/w wynika, że dopszczalne jest zrobienie kopii zapasowej każdej płyty jeżeli jest to niezbędne dla korzystanie z tegoż programu/płyty. Jeżeli kwestia dotyczy FM-a - o ile się nie mylę - możliwe jest otrzymanie nowej płyty w przypadku braku możliwości korzystania z niej, jeżeli uszkodzenie nie nastapiło z przyczyn mechnicznych np. połamania, porysowania itp. Jezeli taka mozłiwość istnieje, niedpouszczalne jest tworzenie kopii zapasowej FM-a zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Użytkownik uznał post za pomocny

Pucek Stachanowiec

0
07.11.2007 14:37    #8
Czyli nie mogę wykonać kopii no szkoda...Ale czy mogę sobie zrobić obraz płyty aby płyta z FMem nie była cały rok(tak, gram cały rok w FMa) w dvd romie? Bo to też chyba kopiowanie plików itd.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

dull Młody aktywista

0
07.11.2007 14:43    #9
"Należy podkreślić, że zgodnie z przepisem art. 75 ust. 2 pkt. 1 użytkownik nie może jednocześnie korzystać z "oryginału" i kopii zapasowej programu, chyba, że uprawnienie takie wynika z zapisu umowy". Wykładnia wyrazu "kopia" odnosi się do każdej formy w jakiej następuje kopiowanie. Uważam, że zrobienie obrazu z płyty, która ma dożywotnią gwarancję w przypadku niemożności korzystania z niej, jest również niedopuszczalna - prawnicze podejście do życia. Ja trzymam FM-a cały czas w cd-romie by się nie zakurzył - nie ma możliwości, by obejżał światło dzienne. Niech spoczywa w spokoju w cd-romie na wieki wieków tzn. do wydania FM2008. Amen.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution