Kopia zapasowa

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.11.2007, 11:29    Pytanie
Jak zrobić kopię zapasową FM 2008? I czy to jest legalne?
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
0
07.11.2007 14:52    #10
dull
zgodzę sie z Tobą, że CDprojekt stosuje zasade dożywotniej gwarancji na swoje produkty, więc tworzenie kopii zapasowej nie jest potrzebne, ale...
1) Procedura taka jest dość długotrwała (przesyłka pocztą sporo trwa)
2) Może się okazać, że uszkodzenie jest mechaniczne i nie uwględniona zostanie reklamacja
Co wtedy?
Przecież kupując gre, nie kupuje się płyty CD, tylko licencje na nią. Nie powinna, ona być więc uzalezniona od tego co stało się z nosnikiem.
Stąd pewnie w tym artukule komentarz, który przytoczyłem powyzej, ze jednak mimo wszystko dopuszcza się zrobienie 1 kopii zapasowej programu (ze wzgledu na znaczne prawdopodobieństwo możliwości uszkodzenia nośnika).
Chocby na czas uzywania gry,dopóki CDProjekt Ci nie odeśle nowego oryginału.

Ale co ja tam wiem:P Nie jestem prawnikiem.

dull Młody aktywista

0
07.11.2007 15:04    #11
W odpowiedzi wyżej przytoczyłe przepis z artykułu, który nam udostępniłeś - to jest odpowiedź na Twoje wątpliwości. W Polsce prawo wspólnotowe stoi wyżej w hierahi aniżeli ustawy podjęte przez nasz parlament. Jeżeli zajżysz do tego artykułu to wyraźnie widać, że w polskim prawie autorski przepisana została dyrektywa prawa wspólnotowego -"Zgodnie z art. 75 ust. 2 pkt.1 pr. aut. nie wymaga zezwolenia uprawnionego "sporządzenie kopii zapasowej, jeżeli jest to niezbędne do korzystania z programu komputerowego. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, kopia ta nie może być używana równocześnie z programem komputerowym". W przypadku uszkodzenia płyty więcej aniżli pewne jest, że CD Projekt nieuwazględni gwarancji, gdyż typowe uszkodzenia mechaniczne mogą powstać zarówno w nośniku jak i na blacie naszego biurka, a udowodnienie faktu spoczywa na osobie domagającej sie reklamacji. Temat ten jest rozległy, ale konkludując sztywne trzymanie się litery prawa oraz ściśle nieokreślone warunki gwarancyjne w przypadku naszego FMa doprowadza właśnie do tak zawiłego problemu.Wybiła 15 muszę kończyć pracę - pojawię sie za godzinkę w domu jeżli ktoś będzie miał ochotę porozmawiać!! Do zobaczenia!! NIECH ŻYJE FM!!!

Pucek Stachanowiec

0
07.11.2007 15:36    #12
Wow. Panowie ale w tym temacie "czuć" mądrością. Dziękuje za tak profesjonalne odpowiedzi.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

dull Młody aktywista

0
07.11.2007 16:00    #13
9pucek - cieszę się, że konwesacja przyniosła zamierzone efekty!!! W tak doborowym towarzystwie jakość rozmowy nie mogła być inna!!! Pozdrawiam i czekam na Wasze pierwsze doznania z gry FM2008, bo ja jeszcze muszę kupić sobie DVD-ROM, a potem płytkę z FM2008!!! Także do następnej konkretenej dyskusji!!! Partyzant dull

Pucek Stachanowiec

0
07.11.2007 16:01    #14
FM 2008 jest wydany na CD.

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
07.11.2007 16:02    #15
ALe pucek - wydaje mi sie ze skoro masz oryginala to kopie mozesz sobie bez problemu zrobic dla wlasnego uzytku. Ja to rozumiem tak ze tylko Ty z niej bedziesz korzystac to raz, a dwa - kto Cie bedzie zaq takie cos sprawdzal? Masz oryginala i jestes legalny :)

Pucek Stachanowiec

0
07.11.2007 16:06    #16
Jakby to powiedzieć pytałem dla czystej teorii, żeby widzieć czy to legalne. Pozatym jakbym skopiował płytkę to chyba by wciąż wołał o oryginała ale nie wiem.

dull Młody aktywista

0
07.11.2007 16:13    #17
No to super bo myślałem że będzie wersja DVD. Jak miło 100 w kieszeni. Dokładnie Pawisco nikt tego nie bedzie sprawdzał, chodzi tylko o sam fakt i pytanie jakie się pojawiło na wstępie. Każdy przecież robi według własnego uznania, a stworzenie kopii to zabezpieczenie się na przyszłość, choć jest to niezgodne z literą prawa. CD Projekt bezsensowym stwierdzeniem "dożywotnia gwarancja" zamknął furtkę do tworzenia legalnej kopii, ale kogo to obchodzi!!!! Dla nas najważniejsze jest by można było grać cały rok!! Nie zrozumcie mnie źle ja tylko chciałem przybliżyć fakty prawne jakie tą kwestię ragulują!!!

sefko1 Przodownik pracy

0
07.11.2007 16:18    #18
Dzięki @dull za prawnicze wyjasnienie powyższego problemu. Prawo autorskie zarówno w Polsce jak i na Świecie jest jest dość zagmatwane i niekoniecznie nadąża za zmieniejącym się postepem technologicznym. W dzisiejszych czasach nosnik fizyczny (płyta CD, DVD) nie jest niezbędny do uruchomienia programu. Podejrzewam, ze coraz częściej programy, filmy czy muzyke będzie sie udostępniac bezposrednio ze strony internetowej. W końcu tak naprawde autor gry (muzyki, filmów itp) nie sprzedaje nam nosnika (który kosztuje góra 50groszy i który jest bardzo podatny na uzszkodzenia mechaniczne, bądź chemiczne), ale licencje na uzywanie programu.
Oczywiście z obowiązujacymi przepisami nie mozna dyskutować, tak więc z powyższej Twojej wypowiedzi wynika, że w przypadku FM-a nie można robic kopii zapasowej. Ale w przypadku innych gier, których nie obowiazuje gwarancja, juz takiej zasady nie ma.
Pozdrawiam.

dull Młody aktywista

0
07.11.2007 16:30    #19
Dokładnie Pawisco!!! Kwintesencja tematu!!! Cieszę się doszliśmy do zrozumienia na wzajem!!! Nie ma w tej materii wyroku Sądu Najwyższego także podstawę moich wywodów stanowią ustawy, a ściślej tekst zamieszczony wyżej. To że jestem prawnikiem nie znaczy, że muszę mieć rację - także mogę się mylić!!

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.