KOSOWO

FiftyPercentSkil... Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
18.02.2008, 20:47    Pytanie
Jak wiadomo wczoraj Kosowo ogłosiło niepodległość. Czy w związku z tym w kolejnym FM'ie będzie reprezentacja Kosowa i liga "Kosowska" [?] ;] Wiecie coś na ten temat? pzdr

youpi Partyzant

0
18.02.2008 22:11    #20
narazie to nKosowo to za młode państwo i nie ma zbyt czasu na organizacje sportu w kraju ważniejsze sprawy mają na głowie

Visioner Przodownik pracy

0
18.02.2008 22:14    #21
zgadza sie bartix - o ile czarnogora miala tyle szczescia, ze serbowie maja wielu znakomitych graczy i nie zaracali sobie glowy takim mlokosem vukcevicem. jednak musisz przyznac ze byc moze w rep. kosowa pojawi sie kilku mlodych, zdolnych graczy, bo przeciez kto slyszal o vukcevicu zanim przeszedl do sportingu? tylko praktycznie gracze FM i Rosjanie ;)

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
18.02.2008 23:12    #22
Uwazam, ze jest na to wszystko za wczesnie. Skad mozemy miec takie info? Podejrzewam ze w 09 moze byc reprezentacja, ale nic poza tym. To na razie jest za szybko.

Ylv Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
19.02.2008 07:44    #23
Poczekamy zobaczymy. Jeśli większość państw świata uzna Kosowo już teraz, to repra powinna być w nowym FM-ie. Ale wiemy że nie wszyscy się z tym śpieszą.

Co do samego rozpadu politycznego byłej Jugosławii, teraz już Serbii, to naprawdę jest mi ich trochę żal (Serbów). Oczywiście jak to mówią politolodzy, Jugosławia to był sztuczny twór (ale repre mieli świetną :) ). W jednym państwie nie mogli żyć Serbowie, Bośniacy, Słoweńcy, Chorwaci, Macedończycy i Czarnogórzanie. No właśnie. To były republiki na równych (mniej więcej prawach), a Kosowo miało ledwie autonomię. Jak każdy wie była wojna i Jugosławia się rozpadła. Została z tego Serbia i Czarnogóra, która półtora roku temu też się rozpadła. A teraz oderwano od nich kolejne ziemie - Kosowo. Jak my byśmy się czuli, gdyby nam odebrano dla przykładu Gniezno? Teraz drogą Kosowa może pójść Wojwodina - autonomiczna prowincja Serbii.

Ciekawi mnie jak się nazywają mieszkańcy Kosowa. Kosowarzy? Bo tak słyszałem. Tylko trochę to dziwnie brzmi :)

Co do talentów piłkarskich, to sprawa ma się tak:
1. Serbia
2. Czarnogóra
3. Kosowo

0
19.02.2008 07:52    #24
O to co jeszcze doczytałem:

"Sytuację postanowiły za to wykorzystać rządy Abchazji i Osetii Południowej i zapowiedziały, że zwrócą się do Rosji, Wspólnoty Niepodległych Państw i ONZ z prośbą o uznanie ich niepodległości. Również rząd Kraju Basków oświadczył, że przykład rozwiązania konfliktu w Kosowie powinien mieć zastosowanie również w przypadku Kraju Basków."

No to Gruzja i Hiszpania będą miały trudną sytuację. Słyszałem też, że Belgia może rozpaść się na dwa nowe państwa: Flandrię i Walonię. Jednak myślę iż serce UE nie może się rozpaść na pomniejsze kraje. Nie dopuszczą do tego.

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
19.02.2008 09:52    #25
Moze obywatele Kosowa? Fakt, faktem sytuacja polityczna na Balkanach nie do pozazdroszczenia. Jestem ciekaw jak zakonczy sie caly ten konflikt trwajacy juz przeciez dosc dlugo. Mysle ze za pare lat Serbia calkowicie zniknie z mapy swiata, albo pozostanie jej maly, nieznaczacy wiele obszar.

Noo, w sumie to nie miejsce na te tematy. Ale znalazlem cos najbardziej znanych piłkarzach z Kosowa:
- Arjan Beqaj
- Milan Biševac
- Lorik Cana
- Debatik Curri
- Blerim Džemaili
- Ardian Kozniku
- Miloš Krasić
- Naim Krieziu
- Marko Perović
- Jovan Tanasijević
- Faton Toski
- Nikola Lazetic.

Nazwisk niewiele poki co, o niektorych slysze pierwszy raz nawet... Ooo, przeczytalem rowniez ze ŁKS testuje napastnika z Kosowa, Labinota Halitiego.

Visioner Przodownik pracy

0
19.02.2008 10:10    #26
ha, zawsze mnie dziwilo ze serbowie maja tylu znakomitych graczy, a reprezentacje wyjatkowo slaba (slabsza od naszej :D)

bartix94 Młody aktywista

0
19.02.2008 10:34    #27
"Były zawodnik drużyny narodowej Chorwacji, 43-letni Kujtim Shala został pierwszym selekcjonerem piłkarskiej reprezentacji Kosowa".
Czyli jednak coś się dzieje w Kosowskim (?) sporcie :)

0
19.02.2008 11:45    #28
Wiecie co sobie myślę? Że piłkarsko Serbia upadnie. No bo jakby spojrzeć na pierwszą 10 najskuteczniejszych zawodników w historii w reprezentacji Serbii, to tylko 4 jest rodowitymi Serbami, a najwyżej sklasyfikowany jest Mateja Kežman na 4 miejscu! W pierwszej 10 jest 4 rodowitych Serbów, 3 Czarnogórców, 1 Bośniak 1 Chorwat i 1 obywatel Wojwodiny (Ja nie liczę jego jako Serba, gdyż Wojwodina miała taką samą autonomię jak Kosowo i też chce odłączyć się od Serbii). Nie ma żadnego Kosowara. Dlatego Kosowo piłkarsko będzie słabe i pokroju takich drużyn jak Armenia czy Kazachstan.

0
19.02.2008 12:29    #29
Co do ligi Kosowskiej to ona funkcjonuje już od dawna, a w ogóle piłkarska federacja Kosowa ("Football Federation of Kosovo" a w ich języku "Federata e Futbollit e Kosovës";) została założona w 1946 roku. Budynek Związku znajduje się oczywiście w stolicy kraju, czyli w Prisztinie.

Struktura ligowa w Kosowie przedstawia się tak:

Superliga (Super League; Ekstraklasa) z 16 klubami
Liga e Parë (First League; Pierwsza Liga) z 14 klubami
Liga e Dytë (Second League; Druga Liga) z 24 klubami podzielonymi na:
- Liga e Dytë Grupi A (Second League Group A; Druga Liga Grupa A) z 12 klubami
- Liga e Dytë Grupi B (Second League Group B; Druga Liga Grupa B) z 12 klubami
Liga e Tretë (Third League; Trzecia Liga) z 20 klubami podzielonymi na:
- Liga e Tretë Grupi A (Third League Group A; Trzecia Liga Grupa A) z 10 klubami
- Liga e Tretë Grupi B (Third League Group B; Trzecia Liga Grupa B) z 10 klubami

Z tego co wyczytałem, wszyscy piłkarze, którzy mają obywatelstwo Kosowskie, a grali dla innych reprezentacji, mogą zagrać dla reprezentacji Kosowa. Tak zadecydowała UEFA.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution