Losowość w FM

Damian907 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
27.07.2011, 12:12    Pytanie
Witam,
Co sądzicie o losowości meczów w nowym FM? Grałem kiedyś taki mecz że przy takich samych ustawieniach taktycznych, identycznym składzie i identycznej rozmowie motywacynej w pierwszym meczu po pierwszej połowie nie miałem strzału (nawet niecelnego) w kierunku bramki. A po wczytaniu gry, miałem 5 strzałów celnych po 25 minutach. To był chyba mecz wyjazdowy. Czy obserwujecie u siebie coś takiego?
Zamówiełem ORYGINALNY FM 2012 przez empik w przedsprzedaży.

Guezmir Młody aktywista

0
27.07.2011 12:56    #1
FM bierze pod uwagę reputację, wszystkie czynniki taktycznę, formę, morale, siłę piłkarzy i menadżera we wszystkich kategoriach, oraz to kto jest gospodarzem i wyciąga z tego rachunek prawdopodobieństwa. Możesz mieć np szansę na zwycięstwo w stosunku 7:3 i wówczas gra uznaje, że na 10 meczów masz szansę wygrać 7.

Tak to sobie tłumaczę.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 27.07.2011 o godz. 12:57

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

PDrasta Młody aktywista

0
27.07.2011 13:26    #2
Myślę tak samo jak Guezmir, tylko chyba reputacja to jednak ~33% wyniku..Ja grając Ekranasem Poniewież[Litwa] awansowałem 2x do grupy LM, 2x do grupy LE a reputację mam nadal tak słabą, że moje młodziutkie gwiazdy podniecają się, że interesuje się nimi Żeljezniczar[mistrz Bośnii] oraz Ventspils[mistrz Łotwy] z czego Żeljezniczar był raz albo 2 razy w grupie LE i teraz wszedł do grupy LM równorzędnie ze mną. Ok do tematu: w 'naradzie przed meczem' z Szachtarem miałem 3x przewagę, 2x braki czyli mniej-więcej równy skład[oni mają starszy, bardziej doświadczony skład] jednak kurs jest taki, że przebitka na mnie jest 5,5[o ile sie nie myle] grając u siebie..2 razy z nimi grałem i 2 porażki więc wyjść z LM to chyba cud gdy się gra tak słabiutką drużyną..
Reputacja za wolno rośnie, tyle.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.07.2011 o godz. 13:53

Jednych to razi, a innych zachwyca
miasto Ostróda to Mazur stolica!

Guezmir Młody aktywista

0
27.07.2011 14:33    #3
Z tym, że drużyny AI z niską reputacją często dostają od gry handicap i stąd te niespodzianki w pucharach na ten przykład.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.07.2011 o godz. 14:34

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Sztaficer Młody aktywista

0
27.07.2011 14:45    #4
Ja niedawno grając Koroną wczytałem grę rano. Zapisałem poprzedniego wieczora, tuż przed meczem z Widzewem, nie chciało mi się już grać. Rano zaczynam, wszystko gotowe, tylko kliknąć Zgłoś zespół. OK - wygrałem 4:0. Zdążyłem zagrać jeszcze 2 mecze a tu jak mnie szlag nie trafia - prąd wyłączyli. A ja nie zapisałem. No nic, gram po kilku godzinach znowu, to samo, zgłaszam zespół, ta sama rozmowa i instrukcje, z tą różnicą, że wynik inny 5:0 dla nich. Oto losowość FM`a.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.07.2011 15:53    #5
Losowość istnieje, lecz za wyniki i tak odpowiada reputacja klubu. Mnie wkurza za to brak losowości przy... losowaniach uczestników grup poszczególnych rozgrywek. Kiedyś trafiłem (nie pamiętam już nawet, co prowadziłem) do jakiejś mega trudnej grupy w Lidze Mistrzów. Stwierdziłem - a co tam, wczytam grę, może wylosuje mi jakąś prostszą. Kilkanaście wczytań gry później uzmysłowiłem sobie, że gra odgórnie decyduje i o żadnym losowaniu mowy nie ma - składy grup wciąż były identyczne.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
27.07.2011 16:16    #6
Tylko, że to odnośnie grup to nie jest brak losowości. Po prostu gra przeprowadza sobie losowanie grup w momencie gdy kończy się ostatni mecz poprzedniej fazy (dla LM zwykle losowanie jest w piątek, a mecze są w środę i to właśnie już w środę gra losuje), ale żeby trzymać się terminów "oficjalne" losowanie jest tak jak zwykle.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

PDrasta Młody aktywista

0
27.07.2011 17:32    #7
Miałem właśnie sytuację, grając Lechią Gdańsk w 4 rundzie kwal. LE wylosowałem Standard Liege, myślę sobie jest do ogrania, mogłem przecież trafić gorzej, przeszło może 5-6 dni i błąd odnośnie pamięci[ często mam taki mimo to, że dysk nie jest doszczętnie zapełniony - nie wiem o co chodzi] trudno, niestety przed rewanżem 3 rundy kwal.[ja odpadlem z LM więc do stracenia nic nie mialem] ale wylosowało mi Villarreal :/
Jednych to razi, a innych zachwyca
miasto Ostróda to Mazur stolica!

Damian907 Partyzant

0
27.07.2011 18:22    #8
Gra wcześniej losuje rozgrywki pucharowe, ale co ciekawe "juniorzy" są tworzeni w dniu ich przedstawienia klubowi, tzn. możemy wczytywać grę dzień przed tym faktem (gdy jeszcze juniorów nie było), nacisnąć spację i mamy zupełnie nowy młody skład :)
Zamówiełem ORYGINALNY FM 2012 przez empik w przedsprzedaży.

Amikowiec Młody aktywista

0
28.07.2011 01:05    #9
[quote=Damian907]Gra wcześniej losuje rozgrywki pucharowe, ale co ciekawe "juniorzy" są tworzeni w dniu ich przedstawienia klubowi, tzn. możemy wczytywać grę dzień przed tym faktem (gdy jeszcze juniorów nie było), nacisnąć spację i mamy zupełnie nowy młody skład :) [/quote]
a prędzej nie mogłeś tego napisać?;-D kurde akurat nowy newgeni w santanderze mi sie pojawili 10 lipca mam (data wznawiania rozgrywek)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.