Mniej gwiazdek

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
18.03.2011, 15:03    Pytanie
Witam!
Nie uaktywniłem budżetów transferowych w pierwszym oknie, by miec więcej środków do dyspozycji w drugim. Ale na początku gry sprawdziłem prze scouta piłkarzy, którzy byli priorytetowi na mojej liście transferowej. Przed drugim oknem sprawdziłem ich ponownie tym samym scoutem, by dowiedzieć się jak zmieniła się ich potencjalna cena. I co się okazało? Po niespełna pół roku zdecydowana większość testowanych graczy ma potencjał o pół, jedną lub, w skrajnych przypadkach, o półtora(!!!) gwiazdki mniejszy. Na dodatek ich wartość wcale nie zmalała- wprost przeciwnie, zawodnik wyceniany przed sezonem kosztuje o blisko 16 mln € więcej, mimo że jego potencjał zmalał o 1 gwiazdkę. Skąd te różnice? Dodam, że większość z tych graczy ma stałe PA i po sprawdzeniu historii i zapisów z początku sezonu okazało się, że żaden z nich nie miał poważniejszej kontuzji, regularnie grał w pierwszym składzie swojego zespołu, nie zanotował spadku kluczowych atrybutów.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 18.03.2011, 15:04

Darkness... for me is where I shine

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
19.03.2011 14:25    #10
Scoutujesz ich tymi samymi scoutami? Bo każdy scout ocenia inaczej. Z drugiej strony, scouci podobnie jak asystenci często się mylą, więc ja używam ich opinii raczej jako ciekawostki, niż sposobu kierowania się decyzjami w grze.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

0
19.03.2011 14:54    #11
Kleyo- mam scoutów podzielonych w zależności od kraju piłkarza, ale wszyscy mają OU i OP z przedziału 17-20, więc margines błędu nie powinien być duży. Np. scout o OC=20 i OP=19 i maksymalnej wiedzy z Argentyny, Brazylii i Włoch daje Pastore potencjał na 3,5 gwiazdki (tak jak na początku gry), a Paulo Henrique 3 (na początku gry było 40. To samo z Rafaelem i Santonem- Rafael miał 4, teraz dostaje 3,5, a Santon miał 3,5, teraz dostaje 3. I to nie są odosobnione przypadki. Praktycznie każdemu ze sprawdzanych przeze mnie zawodników potencjał oceniany przez tego samego scouta, co na początku gry stracił 0,5, 1,0 bądź 1,5 gwiazdki, mimo że moja reputacja nie wzrosła, a moi najlepsi gracze nie zanotowali wzrostu atrybutów. Nieliczni ze sprawdzanych graczy zachowali swój potencjał (np. Pastore, Bale, Rodwell, Balotelli), większość straciła, ba! nawet Neyamar- gwiazda nad gwiazdami w nowym FM z 4 spadł na 3 gwiazdki(a Higuain wcale się specjalnie nie rozwinął).

Cały czas nie jestem pewny czy to może nie jest wina tego, że gracze Ci po prostu dotąd się nie rozwinęli, więc scouci nie wierzą już w ich pełny progres. Wiadomo, że Paulo Henrique w Santosie czy Santon w Cessenie nie rozwinęli się pewnie w pół roku za bardzo, więc już się nie rozwiną do pełnego PA. Zmarnowane talenty...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.03.2011 o godz. 14:54

Kleyo Ekspert

0
19.03.2011 16:27    #12
No to nie wiem dlaczego tak jest. Niemniej ja gdy scout daje graczowi 3 gwiazdki to jeśli jego atrybuty mi się podobają to i tak go sprowadzam.

0
19.03.2011 16:35    #13
Jak dl mnie, to jednak trochę za mało, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że prowadzę Real Madryt. Zwykle sprowadzam graczy z 3,5 albo 4 gwiazdkami, bo dążę do poprawiania zespołu, a nie do utrzymywania dotychczasowego poziomu.

Kleyo Ekspert

0
19.03.2011 16:52    #14
Ja jakoś nigdy scoutom ani tym bardziej asystentowi nie ufam, więc jeśli uważam, że gracz okaże się wzmocnieniem to go ściągam niezależnie od tego co mówią o nim współpracownicy.

0
19.03.2011 19:06    #15
Ciężko określić czy gracz, którego znam z realnego życia, jako wielki talent będzie wzmocnieniem wirtualnego klubu. To, że będąc w rzeczywistości managerem Realu na 100% kupiłbym Bale'a (w dużym uproszczeniu, bo w dzisiejszych czasach manager ma tylko jeden z wielu głosów w kwestii zakupu graczy), to nie znaczy, że Walijczyk jest równie dobry w grze. Nie od dziś wiadomo, że atrybuty i potencjał niektórych grajków są w FM z kosmosu- albo bajecznie dobre (za dobre) albo o wiele za słabe. Jakoś więc muszę oceniać graczy. A ponieważ nie używam Genie Scouta ani podobnych mu aplikacji z przyczyn, nazwijmy to "ideowych", ponieważ nie chcę zamieniać zawodników w kilka liczb, jak PA, CA itd., więc zostaje mi poleganie na opinii scoutów, czyli narzędziu udostepnionym w grze przez twórców.

loswariatos Młody aktywista

0
19.03.2011 20:17    #16
Scout tylko odsłania atrybuty, daje info o charakterze i wydaje własną opinię na temat gracza. On jest tylko pomocą przy ocenie zawodnika, ostateczna decyzją czy go kupić czy nie należy do Ciebie. Gwiazdki nie są najważniejsze.
meglio fascista che frocio

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.