Obunożność

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2012, 10:58    Pytanie
Witam. Nurtuje i drażni mnie jeden temat. Jak wiecie szczególnie w FM12 jest wielu piłkarzy obunożnych, jak również większość z Was wie, obunożność pochłania znacznie CA. Czy to troche w pewnym sensie nie naginanie rzeczywistości? Czy w realnym piłkarskim świecie piłkarz który gra dobrze zarówno lewą i prawą nogą, ma przez to jakis margnies rozwoju. przykładowo nie bedzie lepszym w niektórych aspektach gry typu podania, wykańczanie akcji etc tylko dlatego że jego zaletą jest obunożność? Bzdura. To powinna byc tylko zaleta danego piłkarza a nie jak w przypadku FM ogranicznik. Przykładowo kiedys zrobiłem z Aguero prawo nożnego zawodnika (nominalnie ma lewa noga 15, prawa 20) ustawilem mu lewą noge na 10. Co się okazało? 5 jego kluczowych atrybutów dla pozycji podniosło się odrazu o 1 pkt. W grze mamy np Ramseya który ma potencjał -10, i nawet jak wylosujemy u niego przykładowo PA 185 to i tak nie wyrośnie z niego drugi Fabregas bo ogranicza go strasznie obunożność. Podobnie Gylfi Sigurdsson. Reasumując. Troche to dla mnie naciąganie ze strony twórców gry. Ale trzeba grać dalej :) Pozdrawiam.

Sadurb777 Partyzant

0
04.07.2012 11:41    #1
Żeby wytrenować drugą na nogę na poziom >15 trzeba poświęcić ogromną ilość czasu, co ogranicza rozwój innych atrybutów. Jak dla mnie to jest w pełni realistyczne.

hapek Partyzant

0
04.07.2012 12:19    #2
mam obunożnego utalentowanego napastnika, to znaczy że on będzie się gorzej rozwijał?

chinczol Młody aktywista

0
04.07.2012 12:49    #3
Nie, nie będzie sie gorzej rozwijał, ale będzie miał gorsze atrybuty niż gdyby gral tylko jedną nogą. Najwiecej CA zjada wartość słabszej nogi 15 wzwyż. Czyli np prawa noga 20, lewa noga 15.

jaqb Partyzant

0
04.07.2012 13:09    #4
Zgadza się. Z tym, że obunożny zawodnik o tych samych atrybutach gra o wiele lepiej od tego, który ma drugą nogę "do tramwaju". O grze zawodnika w FM-ie nie decydują wyłącznie atrybuty.

Valdi91 Młody aktywista

0
04.07.2012 13:14    #5
[quote="Brudas666"]Żeby wytrenować drugą na nogę na poziom >15 trzeba poświęcić ogromną ilość czasu, co ogranicza rozwój innych atrybutów. Jak dla mnie to jest w pełni realistyczne.[/quote]

Ja dobrą lewą nogę mam od małego. Już jako dzieciak postanowiłem wytrenować obie nogi, bo zawsze podziwiałem piłkarzy obunożnych. Śmiałem się z typowych gwiazdeczek, co jak mieli zagrać piłkę 'gorszą' nogą to wychodził spektakularny kiks roku. Obecnie nadal minimalnie preferuję prawą nogę, lecz lewą zrobię wszystko to samo, co i prawą. Czy to znaczy, że 'moje atrybuty' są gorsze niż u moich boiskowych kolegów z podwórka, preferujących jedną nogę, dla których w dzieciństwie strzał lewą nogą był najgorszą z możliwych kar? Cóż, nie sądzę. Więc nie wiem, gdzie tutaj realizm. Dla mnie prawdą jest to, co napisał autor, że umiejętność gry obiema nogami w FM-ie zamiast zaletą, jest wadą.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2012 o godz. 13:15

jaqb Partyzant

0
04.07.2012 13:31    #6
[quote="Valdi91"] Dla mnie prawdą jest to, co napisał autor, że umiejętność gry obiema nogami w FM-ie zamiast zaletą, jest wadą.[/quote]

To ja mam chyba jakąś inną grę ;) , u mnie zawodnicy obunożni są lepsi.

Sprawdź ten temat: http:(...)l?page=0

chinczol Młody aktywista

0
04.07.2012 14:24    #7
Tez należy brać pod uwage o jaką "obunożność" chodzi. Bo przypuścmy że dwóch zawodników ma swoje słabsze nogi na poziomie odpowiednio 13 i 15. Różnica w ich grze "słabszą nogą" będzie niewielka, ale różnica w CA już tak. Zawodnik ze słabszą nogą 13 będzie mial minimalnie lepsze atrybuty. Jak już wyżej napisałem, bo wartość słabszej nogi 15, FM przyjmuje już jako obunożność, najwięcej CA zjada noga od wartości 15 wzwyż. Trzeba się zastanowić na jakich pozycjach potrzebujemy obunożnych zawodników. Obunożność wsród srodkowych i bocznych obronćów wg mnie jest zupełnie zbędna, podobnie wśród defensywnych pomocników. Jeśli chodzi o skrzydłowych/schodzących napastników tutaj wszystko zależy jakie przypisujemy im role. Ja najczęściej gram schodzącymi napastnikami i odpowiednio prawa noga-lewa strona, lewa noga prawa strona. W takim przypadku obunożność jest mało przydatna, bo wiadomo że taki winnger będzie schodził do środka, szukał podania albo strzału, choc czasem aż się prosi o dośrodkowanie, dlatego na tej pozycji preferuje piłkarzy ze słabszą nogą na poziomie 10. Inaczej sprawa sie ma u typowych skrzydłowych grających przy linnii. Tam bardzo przydatny jest zawodnik obunożny który czasem zetnie do srodka i pokusi się o strzał. Kwestii obunożności napastników i ofensywnych środkowych pomocników pozostaje do długiej analizy.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.