Po pierwsze, to zależy od siły zespołu, którym grasz. Normalnym jest raczej, że jeżeli wyjdziesz słabą drużyną (np. polską) przeciwko jakiemuś Arsenalowi czy innej mocnej zachodniej drużynie, to nie będziesz miał wysokiego posiadania piłki.
Ja gram polską drużyną, tyle że karierę mam mocno posuniętą w czasie i mój klub już coś osiągnął w Europie, a mimo to czasami ciężko mieć większe posiadanie w starciu z rywalami z Europy. Z polskimi drużynami to już co innego, bo gniotę ich niemiłosiernie, a posiadanie mam często powyżej 60 %.
Moja taktyka to 4-1-2-2-1 (albo 4-5-1 według FM, w każdym razie z DP), kontrola, bardzo płynne nastawienie. W opcjach: ściślejsza dyscyplina i intensywniejszy pressing, krótkie podania, wolne rozgrywanie, wąsko, gra na czas - często. Indywidualne zadania zawodnikom ważne dla PŚ - ustaw głównemu rozgrywającemu trzymanie piłki, ogranicz strzały, itp.
To tyle na razie. W polskiej lidze zdaje to egzamin, chociaż na ekstremalną ilość podań nie licz. U mnie główny rozgrywający (mimo posiadania piłki przez zespół ponad 60 % czasu) ma około 40 podań w meczu, a najwięcej i tak ma OL.
No i zapomniałem o poleceniach z ławki. Oczywiście gra piłką, podania do nogi i nękanie rywali...
// Edytowano 4 razy, ostatni raz 26.07.2011 o godz. 10:36
Najnowsze posty