Magicc, ja jestem zwolennikiem sytemu bardzo podobnego do Barcy i sprawdza sie juz u mnie w drugim sejwie. Nie uzywam, zadnych programow ani magii w stylu load & save poniewaz gram z kumplem przez neta i nie ma mowy o "wałkach". W pierwszym sezonie leverkusen zostalem czempionem w bundes a w aktualnym sezonie (juz szóstym) Atletico miazdze Barce i Real zdobywajac od 3 sezonow okolo 96 punktow w lidze i 140 bramek (rekord to 155). Zaczelem dominowac po 3 sezonie. Moim zdaniem, niewazne jaka bys taktyke nie zastoswal (w miare logiczna oczywiscie), przy pelnym zgraniu i oswojeniu sie z nią zawodnikow, mocnym skladzie i uwaznym obserwowaniu przebiegu meczu, zaczniesz w koncu wygrywac. Ale do rzeczy:
Gram 4123 (i wikeszosc jest tak ustawiona ja pisalem wyzej o taktyce barcy) ale jednen z tych bocznych st jest skrzydlowym (Am L/R) a raczej ins FW. Srodkowy ST to lis pola albo adv FW w zaleznosci czy to gosc w stylu Inzaghiego czy Villi/Kuna (kwestia uniwersalnosci i kreatywnosci). ST z boku koles z przeciwna noga do strony jako deep l. fw (supp) albo jako complete fw (supp) z ta sama zasada czy gosc jest bradziej kompletny czy nie.
Pomoc to dwoch mc i jeden dmc. Tu musisz sam wybrac kto powienien gdzie grac i na jakiej pozycji. Ogolnie u mnie DMC jest na def, jeden Mc jest supp drugi z ofensywnym nastawieniem. I np w Leverusen Deep PMakerem (def) u mnie byl Vidal, walczyl o pilki Rolfes a do ataku biegal Ballack. W Atletico Vidal jest tylko DMC (def) Pjanic jest central mid (supp) a Hamsik Adv Pm (off) i obaj zamieniaja sie pozycjami.
Linia obrony jest zroznicowana dosc mocno. Po tej stronie gdzie nie ma w ataku tego Ins FW (skrzydlowego) jest obonca z diutesami WB Off ( w Romie Vargas powienien smigac pieknie). Drugi boczny to FB (supp) w stylu Azpilicuetta czy Appiah gdzie przede wszystkim ma czyscic skrzydlo. Dwa sr obroncy maja ustawienia DC cover i DC stopper z niska kreatywnoscia.
Gk to sweeper ktory wychodzi do prostopadlych. Wyprowadza pilki do obroncow.
Ustwienia oczywscie zmieniam w zalenosci co sie dzieje na boisku:
- mentality control
- podania default- w zaleznosci czy przecinwik gra szeroko czy wasko i czy po 20-30 minutach moj % podan jest niski czy wysoki. Jesli wysoki gram takze podania w uliczke.
- pressing całą parą - chyba ze gram z realem away to nie warto bo mnie
rozklepią
- krycie 1 na 1
- centry default
- i czeste zmienianie pozycji
Na koniec zostawiam kwestie kreatywnosci i czy grac fluid czy v fluid. Osobiscie uwazam, ze jesli masz kupe nowych zawodnikow nalzey sie wystrzegac wysokiej kreatywnosci i grania fluid albo v fluid. Po 5 sezonach w atletico zaczelm grac v. fluid a kreatywnosc ustawiam w zaleznosci od przebiegu meczu. Wczesniej gralem na standard albo fluid. Ogolnie jesli chcesz grac pressingiem najlepiej grac fluid i v fluid. Zobacz co sie dzieje z kreatywnoscia i mentality zawodnikow jesli zmieniasz na z np standard na v. fluid.
Indywiudalne polecenia dla oponentow przed meczem ustawia mi asystent z obydwoma wspolczynnikami taktyki mozliwie jak najwyzszymi. Musi miec tez gosc upodobania do gry pressingeim i ofensywnego stylu gry jesli takowy chcesz grac. To samo zreszta sie tyczy trenerow od taktyki.
To w sumie wszytsko uffff.....
Pozdro!
Najnowsze posty