Real Life taktyki

jojko Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.06.2011, 11:13    Pytanie
Spróbómy stworzyć taktyke jaką Luis Enrique stosował w Barcelonie B a teraz będzie ją stosował w Romie, a także spróbójmy tak samo zrobić z taktyka Conte jaka ma zamiar stosować w Juventusie. Jakieś sugestie?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
11.06.2011 12:25    #1
Ale po co? FM to gra tu moim skromnym zdaniem rzadko się sprawdzają taktyki z życia wzięte.

PS. Spróbujmy ;p
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

jojko Partyzant

0
11.06.2011 21:34    #2
Jeżeli chodzi o Conte to jego ulubiona taktyką jest 442 bardziej przypominajace 4-2-4 z ofensywnie nastawionymi skrzydlowymi. Srodkowi pomocnicy wykonuja duzo pracy w obronie ale takze potrafia wlaczyc sie do ataku i wyprowadzic szybka kontre. Conte lubi gdy to jego druzyna dyktuje tempo gry i prowadzi gre. Natomiast Enrique lubi grac taktyka podobna do tej Barcelony. Lubi aby jego zawodnicy organizowali szybki presing i podwajali krycie aby jak najszybciej odebrac przeciwnikowi pilke. Gdy zespol juz ja posiada to gra krotkimi podaniami dlugo utrzymujac sie przy pilce i konstruujac atak na bramke.

Akontipus Partyzant

0
12.06.2011 04:09    #3
Widziałem kilka meczy Barcy B, a ze jest to zaplecze "doroslej" Barcy graja bardzo podobnym systemem. Niby 4-3-3 ale sie bardzo zminia;
- Gk sweeper (jako ze graja wysuniętą linia i ostrym pressingiem, kiper musi byc gotowy na pilki za plecy)
- 1 Wb, 1 Fb ( jeden bardziej ofesnywny, drugi nieco mniej. Np. Montoya i Muniesa)
- 2 DC ( jeden wychodzi daleko do pressingu- stopper, drugi kryje tyły -cover)
- 1 DMC ( odpowiedzilany z wyprowadzanie pilki i rozbijanie atakow)
- 2 MC (w Barcy B grał typowy PM jak Thiago i 1 box to box, w Barcy seniorskiej masz 2 PMakerow)
- 2 INS F ( soriano, nolito vasquez itp. noga przeciwna do strony, choc widzialem, ze tez gral na tej pozycji typowy skrzydlowy jak Carmona)
1- St (niby typowy lis pola karnego jak Tello ale ta trojka z przodu czesto sie zamienia pozycjami. W Barcy gra Messi ale on typowo ogrywa role tetraquisty (czy jakos tak:)).
Ogolnie gram tak atletico madryt i efekty sa oszalamiajace i choc moi nie graja podobnie do barcy (duzo prosciej i szybciej, choc kilka sezonow spedzilem na próbie odzwierciedlenia systemu blaugrany ) to 155 bramek w sezonie ustrzelilem :)

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
12.06.2011 13:44    #4
Ja od siebie dodam tylko, że w kręgach Blaugrany krąży wieść o tym, że wszystkie kategorie wiekowe Barcy grają tym samym systemem co Guardiolowska. Było o tym nawet kilka artykułów. Choć zapewne są pewne modyfikacje w nastawieniach. Bo jednak nie każdy młody potrafi grać tak jak Messi. Choć w Barcy jest kilku ciekawych, jak wszędzie.

Conte? Podobno były piłkarz. Włoch, więc super pięknego futbolu nie będzie.

Sam próbowałem kiedyś połączyć ofensywną Barcę z jakimś ultradefensywnym Catenaccio. Efekt? Ogień i woda.

Temat ten skłonił mnie do modyfikacji mojej taktyki, ale nie ustawienia. Bardzo mi odpowiada. 4-1-1-3-1.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Magicc Ekspert

0
12.06.2011 14:22    #5
[quote=Jacko]Ja od siebie dodam tylko, że w kręgach Blaugrany krąży wieść o tym, że wszystkie kategorie wiekowe Barcy grają tym samym systemem co Guardiolowska. Było o tym nawet kilka artykułów. Choć zapewne są pewne modyfikacje w nastawieniach. Bo jednak nie każdy młody potrafi grać tak jak Messi. Choć w Barcy jest kilku ciekawych, jak wszędzie.

Conte? Podobno były piłkarz. Włoch, więc super pięknego futbolu nie będzie.

Sam próbowałem kiedyś połączyć ofensywną Barcę z jakimś ultradefensywnym Catenaccio. Efekt? Ogień i woda.

Temat ten skłonił mnie do modyfikacji mojej taktyki, ale nie ustawienia. Bardzo mi odpowiada. 4-1-1-3-1. [/quote]

To akurat żadna tajemnica z tą grą podobną taktyką u wszystkich kategorii wiekowych - to kwestia pewnej filozofii, wedle której przychodzący do klubu junior ma od początku być kształtowany na zawodnika pierwszej drużyny. Sama koncepcja gry Blaugrany jest praktycznie niezmienna od lat - zmieniają się trenerzy, taktyka raczej nie. Wszelkie próby odstępstw nie kończą się dobrze.

Przy okazji podczepię się pod temat - gram sobie Romą, a że nie jestem specjalistą od ligi włoskiej to prosiłbym o jakąś poradę co do stylu gry jaki najlepiej się tam sprawdza. Bo niby po dwóch sezonach ciągle jestem liderem, ale jednak sposób gry mnie rozczarowuje. Gram taksą opartą właśnie o ustawienie Barcy (ataki skrzydłami, raczej krótkie podania), która do włoskiego stylu za bardzo nie pasuje, ale wszelkie próby zmiany (czy to 4-4-2 czy 4-1-3-2 bez skrzydłowych) raczej nie zdają egzaminu.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
12.06.2011 14:48    #6
Co ty nie powiesz...
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Magicc Ekspert

0
12.06.2011 15:28    #7
Chociaż przez grzeczność pisałbyś "Ty" z dużej litery. Kwestia pewnej kultury.

Poza tym Twoja wypowiedź wiele wniosła, dzięki.

Akontipus Partyzant

0
12.06.2011 18:31    #8
Magicc, ja jestem zwolennikiem sytemu bardzo podobnego do Barcy i sprawdza sie juz u mnie w drugim sejwie. Nie uzywam, zadnych programow ani magii w stylu load & save poniewaz gram z kumplem przez neta i nie ma mowy o "wałkach". W pierwszym sezonie leverkusen zostalem czempionem w bundes a w aktualnym sezonie (juz szóstym) Atletico miazdze Barce i Real zdobywajac od 3 sezonow okolo 96 punktow w lidze i 140 bramek (rekord to 155). Zaczelem dominowac po 3 sezonie. Moim zdaniem, niewazne jaka bys taktyke nie zastoswal (w miare logiczna oczywiscie), przy pelnym zgraniu i oswojeniu sie z nią zawodnikow, mocnym skladzie i uwaznym obserwowaniu przebiegu meczu, zaczniesz w koncu wygrywac. Ale do rzeczy:

Gram 4123 (i wikeszosc jest tak ustawiona ja pisalem wyzej o taktyce barcy) ale jednen z tych bocznych st jest skrzydlowym (Am L/R) a raczej ins FW. Srodkowy ST to lis pola albo adv FW w zaleznosci czy to gosc w stylu Inzaghiego czy Villi/Kuna (kwestia uniwersalnosci i kreatywnosci). ST z boku koles z przeciwna noga do strony jako deep l. fw (supp) albo jako complete fw (supp) z ta sama zasada czy gosc jest bradziej kompletny czy nie.

Pomoc to dwoch mc i jeden dmc. Tu musisz sam wybrac kto powienien gdzie grac i na jakiej pozycji. Ogolnie u mnie DMC jest na def, jeden Mc jest supp drugi z ofensywnym nastawieniem. I np w Leverusen Deep PMakerem (def) u mnie byl Vidal, walczyl o pilki Rolfes a do ataku biegal Ballack. W Atletico Vidal jest tylko DMC (def) Pjanic jest central mid (supp) a Hamsik Adv Pm (off) i obaj zamieniaja sie pozycjami.

Linia obrony jest zroznicowana dosc mocno. Po tej stronie gdzie nie ma w ataku tego Ins FW (skrzydlowego) jest obonca z diutesami WB Off ( w Romie Vargas powienien smigac pieknie). Drugi boczny to FB (supp) w stylu Azpilicuetta czy Appiah gdzie przede wszystkim ma czyscic skrzydlo. Dwa sr obroncy maja ustawienia DC cover i DC stopper z niska kreatywnoscia.

Gk to sweeper ktory wychodzi do prostopadlych. Wyprowadza pilki do obroncow.
Ustwienia oczywscie zmieniam w zalenosci co sie dzieje na boisku:
- mentality control
- podania default- w zaleznosci czy przecinwik gra szeroko czy wasko i czy po 20-30 minutach moj % podan jest niski czy wysoki. Jesli wysoki gram takze podania w uliczke.
- pressing całą parą - chyba ze gram z realem away to nie warto bo mnie
rozklepią
- krycie 1 na 1
- centry default
- i czeste zmienianie pozycji
Na koniec zostawiam kwestie kreatywnosci i czy grac fluid czy v fluid. Osobiscie uwazam, ze jesli masz kupe nowych zawodnikow nalzey sie wystrzegac wysokiej kreatywnosci i grania fluid albo v fluid. Po 5 sezonach w atletico zaczelm grac v. fluid a kreatywnosc ustawiam w zaleznosci od przebiegu meczu. Wczesniej gralem na standard albo fluid. Ogolnie jesli chcesz grac pressingiem najlepiej grac fluid i v fluid. Zobacz co sie dzieje z kreatywnoscia i mentality zawodnikow jesli zmieniasz na z np standard na v. fluid.
Indywiudalne polecenia dla oponentow przed meczem ustawia mi asystent z obydwoma wspolczynnikami taktyki mozliwie jak najwyzszymi. Musi miec tez gosc upodobania do gry pressingeim i ofensywnego stylu gry jesli takowy chcesz grac. To samo zreszta sie tyczy trenerow od taktyki.
To w sumie wszytsko uffff..... :) Pozdro!

hera Młody aktywista

0
12.06.2011 20:01    #9
co do Romy - trenerem został Luis Enrique i zapowiedział, że będzie się starał przenieść ofensywny barceloński futbol do Rzymu, więc nie jest tak, że jakaś taktyka się nie nadaje do jakiejś ligi. sam preferuję raczej grę w stylu Barcy właśnie, oglądajcie mecze po joincie a zauważycie dużo ciekawostek taktycznych, zawsze po takim meczu staram się pewne rzeczy przenieść do FM.

ps
oddzielne polecenia do dla ataku i obrony to byłaby bajka.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.