Romelu Lukaku

BKS_Skrzat Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.08.2010, 10:55    Pytanie
Mam pytanie już w pierwszym sezonie wystawiam Lukaku do gry i gra przeciętnie strzela mało bramek czy jest po prostu zza młody a może zmiana roli mu pomoże jaką polecacie rolę dla Lukaku?

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
10.08.2010 17:12    #30
[quote=BKS_Skrzat]Czy w roli takiego schodzącego napastnika sprawdzi się Neymar?[/quote]

Moim zdaniem sprawdzi się idealnie.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
10.08.2010 17:12    #31
75 być winno :). Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo. Traore, to przykład anorektyka. Neymar sprawdzi się doskonale. Sam go tam wystawiam na stare lata mu przyszło, żeby 5-krotny król strzelców Ligue Une musiał tyle biegać. W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. Dla mnie Affelay nie jest jednak napastnikiem.
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). Z tym, że ten jedyny napastnik musi być naprawdę dobry. A i nie jest to kandydat na króla strzelców, vide Barca. Raczej robi miejsce dla schodzących. Dobrze jak umie grać tyłem do bramki.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 10.08.2010 o godz. 17:15

Użytkownik uznał post za pomocny

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

0
10.08.2010 17:13    #32
[quote=oldgunz]Co do wieku zawodników nie wiedziałem, że Afellay jest starszy od Bendtnera. Jakoś mocno przypięła się do niego łatka wiecznego młodego talentu.

To jak 4-4-2 i masz poza Bendtnerem i Lukaku samych szybkich zawodników, rozwiązanie nasuwa się samo. Ustawić parę kontrastowych napastników. Jeden szybki, drugi wysoki. Na wysokiego podstawowym piłkarzem może być Bendtner, rezerwowym Lukaku. Na szybkiego podstawowy van Persie, następnie Gervinho i Afellay (ja bym w tej kolejności to ustawił).

Co do ról:
- szybki napastnik może grać jako klasyczna 10 lub cofnięty napastnik, z częstymi wejściami z głębi pola, funkcja atak,
- wysoki napastnik może grać jako odgrywający (funkcja atak) lub środkowy napastnik (funkcja wsparcie).

Ja bym właśnie w tę stronę kombinował. Do tego, mając takie gwiazdy, możesz dostosowywać taktykę (w zasadzie skład) pod rywala.

1. Wolni obrońcy - gra Gervinho z van Persiem lub Afellayem.
2. Szybcy obrońcy - gra para Bendtner - Lukaku, zmieniony w drugiej połowie na np. van Persiego.
3. Trudny rywal - Bendtner - van Persie.
4. Prosty rywal lub mecz pucharowy - Lukaku - Afellay.

Spróbuj oprzeć się więc na kontraście pomiędzy napastnikami (jak kiedyś np. Henry i Bergkamp). Powinno wypalić.[/quote]

Afellay jest bardziej OPŚ,OPP i OPL niż N. W sumie chyba ciekawy i dosyć mądry wariant[quote2=oldgunz][quote=Jacko]Mały byczek? Ty sobie popatrz na Traore. 203/750. Masakra. [/quote]

750? Bez przesady=)

[quote=Jacko]W Anglii dobrze grać jednym kompletnym lub odgrywającym i skrzydłowymi w postaci schodzących napastników.[/quote]

To jest w ogóle mój ulubiony system gry (różne warianty 4-5-1). I skład nawet w tym Arsenalu jest na taką grę. Środkowy napastnik Bendtner i Lukaku, schodzący skrzydłowi Afellay, van Persie, Walcott i Gervinho. A w środku pomocy Ozil i co tam jeszcze masz.[/quote2]

Ok a w momencie przyjścia Neymara Bendtner idzie w odstawkę i grają Lukaku-Neymar ew. Van Persie czy zamieniam któregoś ze schodzących napastników Gervinho-Afellay jest jeszcze wariant żeby Neymar grał zamiast Ozila na OPŚ.

0
10.08.2010 17:26    #33
Neymara lepiej na skrzydle. Bo sporo tam strzela. A na OPŚ nie da się.

0
10.08.2010 17:31    #34
[quote=Jacko]Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo.[/quote]

Standardowo, gdy rozpoczynam grę nowym klubem, analizuję mocne i słabe strony i ustalam podstawową taktykę, której robię pięć wariantów:
1. wyjściowy (standardowy), np.
4-5-1
DR DC DC DL
DM DM
CM
OML OMR
ST

2. lekko defensywny (na mecze wyjazdowe lub u siebie z trudnym rywalem), wciąż to samo ustawienie 4-5-1
3. lekko ofensywny (na mecze u siebie z prostszym przeciwnikiem lub leszczy na wyjazdach), wciąż 4-5-1
4. defensywny (na bardzo trudne wyjazdy, baaardzo trudne mecze u siebie, trzymanie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast OML i OMR - ML i MR
5. ofensywny (najrzadziej używany, gdyż przeważnie gram raczej defensywnie, na mocne gonienie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast CM - OCM.

[quote=Jacko]W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. [/quote]

Odkryłem to jakiś czas temu i podpisuję się obiema rękami i nogami. Trzech pomocników dominuje środek pola, a potem jest już z góry. Nawet, jeśli atak, kosztem którego wystawiamy aż trzech pomocników, nic nie strzeli, to przynajmniej nie przegrywamy. Dlatego też jestem zwolennikiem 4-5-1.

[quote=Jacko]
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). [/quote]

Że zawsze, to nie powiem. Zdarza mi się mieć np. identyczną parę środkowych obrońców bez szkody dla jakości w grze defensywnej. Jest to pewien standard (kontrast), lecz moim zdaniem nie reguła. Choć teraz futbol jest coraz bardziej zadaniowy i każdy swą rolę musi spełniać, co automatycznie deprecjonuje zespoły, w których dwóch zawodników się dubluje.

Użytkownik uznał post za pomocny

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

0
10.08.2010 17:49    #35
A co mnie zaskoczyło, ta trójka PŚ sprawdza się wszędzie. Nawet we Francji. Potencjalnie wydawać by się mogło, że taka taktyka tylko w Anglii. Ciekawe jak to się sprawdza w Hiszpanii.
Ale czy się nie traci? Z Saint-Etienne strzelił szybko 3 bramki, a oni jednak odrobili. Więc, reguły nie ma.

0
10.08.2010 18:02    #36
Jak się gra dwoma DM i jednym CM, to traci się mało. W Hiszpanii zaczynam właśnie grać, choć w tym przypadku chyba odstąpię od mojego klasycznego 4-5-1, gdyż wykoncypowałem sobie dwie wstępne taktyki 4-2-4 i 4-6-0. jestem ciekaw, jak będą działać. Jednak 4-5-1 moim zdaniem sprawdzi się wszędzie. Była na cmrev swojego czasu jakaś taktyka Barcelony czy coś takiego i bazowała na trzech zawodnikach w środku. Ludzie chwalili, czytaj - sprawdza się.

- Bob Paisley

0
10.08.2010 18:49    #37
[quote=Jacko]75 być winno :). Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo. Traore, to przykład anorektyka. Neymar sprawdzi się doskonale. Sam go tam wystawiam na stare lata mu przyszło, żeby 5-krotny król strzelców Ligue Une musiał tyle biegać. W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. Dla mnie Affelay nie jest jednak napastnikiem.
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). Z tym, że ten jedyny napastnik musi być naprawdę dobry. A i nie jest to kandydat na króla strzelców, vide Barca. Raczej robi miejsce dla schodzących. Dobrze jak umie grać tyłem do bramki.[/quote]

Czyli Bendtner się raczej nie na da bo on tyłem do bramki słabo gra potrzeba napastnika a'la Bony Wilfred a Lukaku na taką pozycję chyba jest ok?[quote2=oldgunz][quote=Jacko]Ale musisz pamiętać, że jedna taksą się nie opłaca jako tako grać. trzeba mieć ze 3. Albo modyfikować dużo.[/quote]

Standardowo, gdy rozpoczynam grę nowym klubem, analizuję mocne i słabe strony i ustalam podstawową taktykę, której robię pięć wariantów:
1. wyjściowy (standardowy), np.
4-5-1
DR DC DC DL
DM DM
CM
OML OMR
ST

2. lekko defensywny (na mecze wyjazdowe lub u siebie z trudnym rywalem), wciąż to samo ustawienie 4-5-1
3. lekko ofensywny (na mecze u siebie z prostszym przeciwnikiem lub leszczy na wyjazdach), wciąż 4-5-1
4. defensywny (na bardzo trudne wyjazdy, baaardzo trudne mecze u siebie, trzymanie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast OML i OMR - ML i MR
5. ofensywny (najrzadziej używany, gdyż przeważnie gram raczej defensywnie, na mocne gonienie wyniku), zmodyfikowane 4-5-1, zamiast CM - OCM.

[quote=Jacko]W ogóle zauważyłem, że zespół, gdzie na środku gra trzech ŚP grają dużo lepiej. Zauważyłem to po 15 sezonach gry we Francji, ale lepiej późno niż wcale. [/quote]

Odkryłem to jakiś czas temu i podpisuję się obiema rękami i nogami. Trzech pomocników dominuje środek pola, a potem jest już z góry. Nawet, jeśli atak, kosztem którego wystawiamy aż trzech pomocników, nic nie strzeli, to przynajmniej nie przegrywamy. Dlatego też jestem zwolennikiem 4-5-1.

[quote=Jacko]
Zawsze się gra kontrastem, to samo w defensywie (Ferdinand-Terry). [/quote]

Że zawsze, to nie powiem. Zdarza mi się mieć np. identyczną parę środkowych obrońców bez szkody dla jakości w grze defensywnej. Jest to pewien standard (kontrast), lecz moim zdaniem nie reguła. Choć teraz futbol jest coraz bardziej zadaniowy i każdy swą rolę musi spełniać, co automatycznie deprecjonuje zespoły, w których dwóch zawodników się dubluje.[/quote2]

Ale w takiej sytuacji kiedy mam dobrych napastników 4-5-1 było by dla nich krzywdzące bo patrząc na następny sezon będę miał na lewej Afellay na środku Ozil a na prawej Gervinho i Neymar i pewnie będę musiał opchnąc Gervinho żeby zrobić miejsce dla Neymara. W Arsenalu najbardziej odpowiednie mi się wydaje 4-1-3-2 czyli obrońcy potem ŚP potem OPŚ,OPP,OPL i 2 napastników Lukaku-Bendtner, Van Persie-Lukaku , Van Persie-Bendtner plus ewentualnie może tam grać Afellay i Gervinho.

EDIT:Temat tak w ogóle można nazwać Role Napastników bo z Lukaku zrobił się Neymar,Afellay i Bendtner. Vilava i Babacar to napastnicy klasy międzynarodowej?

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 10.08.2010 o godz. 18:55

0
10.08.2010 19:46    #38
Mając Ozila, Bendtnera, Lukaku, Neymara, van Persiego, Gervinho, Afellaya i Arshavina trochę przesadziłeś. Z całego tego gwiazdozbioru wywaliłbym dwóch ostatnich. Zostanie Ci wtedy Ozil w środku pomocy, skrzydła Gervinho, van Persie i Neymar oraz środek ataku Lukaku z Bendtnerem. Ale to przy założeniu 4-5-1. Przy 4-1-3-2 sytuacja wygląda inaczej i temat w zasadzie trza od nowa zaczynać=)

- Bob Paisley

0
10.08.2010 20:23    #39
Kupilem ich faktycznie za dużo ale odmładzam skład i sprzedaje po następnym sezonie Van Persiego . Na chwilę obecną w ofensywie wygląda to tak ŚP Aaron Ramsey przed nim na OPŚ Ozil na lewej stronie OPL czyli Afellay na prawej OPP czyli Gervinho(Walcott) w ataku Lukaku i Bendtner . Czyli lepiej sprzedać Arszawina i Van Persiego to mi się lepiej opłaca. A na ŚP Ramsey czy Diaby?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution