Moja opinia na ten temat jest dość kontrowersyjna, dlatego w podobnych tematach się nie udzielałem, ale może jednak się z Nią podzielę.
Dlaczego na 10.2 tak często asystent dawał "Dla kibiców?". Ano dlatego, że nawet w podpowiedziach FM-a jest napisane, że nie można cały czas w ten sam sposób motywować piłkarzy, raz trzeba być łagodnym, a raz surowym.
Skoro tak, to mechanizm gry zapewne dąży do jakiejś równowagi w tym temacie. Skoro więc nigdy nie dajemy przed meczem "Dla kibiców", albo robimy to bardzo rzadko, asystent podpowiada "powiedz, zeby wygrali dla kibiców, bo dawno tego nie robiłeś".
Jeśli więc bardzo często chwalisz piłkarzy (nawet słusznie) asystent może ich ochrzaniać po meczu, bo "dawno ochrzanu nie zebrali".
To samo jest na 10.3, tylko pozmieniano nieco proporcje, dlatego asystent częściej podpowiada "Mogą wygrać". Ale ostatnio mój asystent przed meczem podpowiedział, zebym kazał zawodnikom grać na luzie - a był to mecz PP z drugoligowym Górnikiem Zabrze. No, jak przeciw trochę tylko słabszej ekipie, i to w pucharze (gram Lechią) mają zagrać na luzie... to ja dziękuję.
Jeśli w meczach prowadzonych przez Ciebie będziesz bardziej wymagający, asystent pewnie będzie trochę łagodniejszy.
Piszę oczywiście o FM 2010, a Ty grasz 2008, ale to, że motywacja ma być różnorodna jest w FM-ie wpisane od kiedy tylko istnieją rozmowy. Szczegóły o 2010 napisałem w odniesieniu do pozostałych postów.
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
Najnowsze posty