Taktyka bez skrzydłowych

mqrc3l Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
19.11.2013, 10:39    #1
Witam, otóż jak w temacie - próbuję sklecić taktykę bez posiadania w składzie skrzydłowych. Grałem w Southampton, gdzie ze względu na skład zdecydowałem się właśnie na to i starałem się coś ugrać taktyką 4-3-1-2 (z trzema środkowymi pomocnikami), ale z marnymi skutkami. I nie jest to kwestia opanowania formacji, bo marne wyniki również były w październiku i listopadzie, gdzie taktyka była praktycznie niemal w całości wytrenowana.
Próbowałem różnie. Z trójki środkowych pomocników ten w środku był odbierającym piłkę, a ci po jego bokach najczęściej box-to-box. Ofensywnemu środkowemu pomocnikowi próbowałem dawać wysuniętego rozgrywającego, fałszywą dziewiątkę, ofensywnego pomocnika. Napastnikom też próbowałem przydzielać różne role. Efekt? Praktycznie same porażki i pozycja spadkowa zamiast solidnego miejsca w środku tabeli. W sumie to wciąż się dziwię, że mnie nie wywalili z posady trenera.

Chciałbym zatem zwrócić się z prośbą o pomoc w taktyce, ale nie chcę zmieniać ogólnego zamysłu, tzn w formacji nie ma być właściwie skrzydłowych. Chcę wykorzystać fakt posiadana wielu dobrych środkowych pomocników, z czego większość jest uniwersalna i właśnie najlepiej pasują do roli box-to-box.
Może jakieś zmiany ról dla poszczególnych piłkarzy? Albo konkretne instrukcje dla zespołu/indywidualne? Próbowaliście grać właśnie tego typu taktyką? Wszelkie propozycje mile widziane.

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.11.2013, 10:40

sCan Partyzant

0
19.11.2013 10:44    #2
Ciągłe kombinacje i zmiany ról nie ułatwiają Ci zadania. Skoro postawiłeś na taką formację to daj jej czas.

Szarlatan Wróg ludu

Poziom ostrzeżeń: 3
0
19.11.2013 12:51    #3
mqrc3l,
nie powinieneś słuchać kolegi powyżej (to bredzenie ludzi, którzy nie dopuszczają do siebie myśli, że ich fm to arkadówka). napisałeś wyraźnie, że swego czasu wytrenowałeś taktykę niemal w całości i nie było efektów. poza tym, dalsze czekanie przybliża cię tylko do zwolnienia. więc, co to rada?

w wersji demonstracyjnej trzy razy, różnymi drużynami, próbowałem grać środkiem od początku do końca. efekty były mizerne. jeżeli nie ustawisz skrzydłowych, to twoi środkowi pomocnicy nie będą istnieć. niech podpowiedzią dla ciebie (odnośnie tego, co w tej grze można, a czego nie można) będzie ustawienie i styl gry drużyn prowadzonych przez komputer - ze świecą szukać ekipy, która gra środkiem pola bez skrzydłowych.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.11.2013 o godz. 12:56

sCan Partyzant

0
19.11.2013 14:39    #4
[quote="Szarlatan"]mqrc3l,
nie powinieneś słuchać kolegi powyżej (to bredzenie ludzi, którzy nie dopuszczają do siebie myśli, że ich fm to arkadówka). napisałeś wyraźnie, że swego czasu wytrenowałeś taktykę niemal w całości i nie było efektów. poza tym, dalsze czekanie przybliża cię tylko do zwolnienia. więc, co to rada?

w wersji demonstracyjnej trzy razy, różnymi drużynami, próbowałem grać środkiem od początku do końca. efekty były mizerne. jeżeli nie ustawisz skrzydłowych, to twoi środkowi pomocnicy nie będą istnieć. niech podpowiedzią dla ciebie (odnośnie tego, co w tej grze można, a czego nie można) będzie ustawienie i styl gry drużyn prowadzonych przez komputer - ze świecą szukać ekipy, która gra środkiem pola bez skrzydłowych.[/quote]

Nie powinniście słuchać kolegi powyżej - to jedna z osób, która wiecznie widzi same wady, zamiast doceniać i SZANOWAĆ zalety. Chodziło o to, że zmiana ról zawodnikom prowadzi często do 'oduczania' taktyki i częściej daje negatywne efekty.

Widziałem już na zagranicznych portalach ustawienia oparte na grze środkiem pola, więc jest to możliwe..

Szarlatan Wróg ludu

0
19.11.2013 14:57    #5
[quote="sCan"]Widziałem już na zagranicznych portalach ustawienia oparte na grze środkiem pola, więc jest to możliwe..[/quote]
ba, a ja widziałem nawet u siebie takie ustawienia - wystarczy przesunąć kuleczki do środka na ekranie formacji i gotowe. (pozjadałeś literki, a nawet całe zdania w tym argumencie).

wystarczy samemu sprawdzić, kolego. po co uparcie przytaczać "argumenty", które w dodatku nie mają sensu.

sCan Partyzant

0
19.11.2013 15:38    #6
[quote="Szarlatan"][quote="sCan"]Widziałem już na zagranicznych portalach ustawienia oparte na grze środkiem pola, więc jest to możliwe..[/quote]
ba, a ja widziałem nawet u siebie takie ustawienia - wystarczy przesunąć kuleczki do środka na ekranie formacji i gotowe. (pozjadałeś literki, a nawet całe zdania w tym argumencie).

wystarczy samemu sprawdzić, kolego. po co uparcie przytaczać "argumenty", które w dodatku nie mają sensu.[/quote]

Nie "zjadłem" żadnej litery, tym bardziej zdania. Fakt, że widziałem znaczy mniej więcej tyle, że takie taktyki istnieją i ludzie dają radę przy ich użyciu coś ugrać. To, że Ty Kolego nie poradziłeś sobie z takim wyzwaniem niekoniecznie musi znaczyć, że inni będą mieć ten sam problem..

edit: nie będę wrzucał linków.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.11.2013 o godz. 15:40

jackub13 Partyzant

0
19.11.2013 17:02    #7
Ja w tym FM-ie grałem bez skrzydłowych z całkiem niezłym skutkiem. Miałem 2 ustawienia. Jedno bardziej ofensywne 4-3-2-1 i w pierwszym sezonie Miedzią Legnica wywalczyłem awansy, czyli spełniłem oczekiwania. W drugim sezonie w ekstraklasie miałem 4 miejsce, ale tam była już potrzebna bardziej defensywna taktyka 4-1-3-1-1 (z 1 defensywnym pomocnikiem i 1 ofensywnym). Powiem szczerze, że musisz czekać, moja drużyna złapała dobry rytm w pierwszym sezonie pod koniec rundy jesiennej. Jeżeli grasz 4-3-1-2 to spróbuj grać Kontrole (jeżeli nie grasz, chociaz przy takim ustawieniu niczego innego bym nie próbował. Zaznacz polecenia takie, które dadzą twojemu zespołowi duże posiadanie piłki. Osobiście tą trójkę w środku pola zawsze usatwiałem Pomocnik odbierający-Cofnięty rozgrywający-Pomocnik-Odbierający i było całkiem niezle. Ważni są też boczni obrońcy, bo przy wąskiej grze jedno podanie do nich może otworzyć droge do bramki napastnikowi (Ja usatwiam ich role jako bocznych wysuniętych obrońców atak lub wsparcie )

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.11.2013 o godz. 17:03

Szarlatan Wróg ludu

0
19.11.2013 18:44    #8
[quote="sCan"]Nie "zjadłem" żadnej litery, tym bardziej zdania. Fakt, że widziałem znaczy mniej więcej tyle, że takie taktyki istnieją i ludzie dają radę przy ich użyciu coś ugrać. To, że Ty Kolego nie poradziłeś sobie z takim wyzwaniem niekoniecznie musi znaczyć, że inni będą mieć ten sam problem..

edit: nie będę wrzucał linków.[/quote]
sprawa jest prosta: nie ma się doświadczeń własnych, to się wypierdala z tematu. jedyna "wiedza" jaką posiadasz znajduje się na "zagranicznych forach" do których linków nie podasz. pieprzysz jak sąsiad za czasów polski ludowej.

natomiast kolega jackub13 przyniósł ciekawe informacje. chociaż jego drużyna musi mieć mocny skład, skoro awans był sezonowym celem. jeżeli ma się mocnych wykonawców, to przy odpowiednim zrządzeniu losu, dobrej passie, formie, wysokim morale, można coś ugrać, nawet diamentem janasa.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.11.2013 o godz. 18:50

sCan Partyzant

0
20.11.2013 07:00    #9
[quote="Szarlatan"][quote="sCan"]Nie "zjadłem" żadnej litery, tym bardziej zdania. Fakt, że widziałem znaczy mniej więcej tyle, że takie taktyki istnieją i ludzie dają radę przy ich użyciu coś ugrać. To, że Ty Kolego nie poradziłeś sobie z takim wyzwaniem niekoniecznie musi znaczyć, że inni będą mieć ten sam problem..

edit: nie będę wrzucał linków.[/quote]
sprawa jest prosta: nie ma się doświadczeń własnych, to się wypierdala z tematu. jedyna "wiedza" jaką posiadasz znajduje się na "zagranicznych forach" do których linków nie podasz. pieprzysz jak sąsiad za czasów polski ludowej.

natomiast kolega jackub13 przyniósł ciekawe informacje. chociaż jego drużyna musi mieć mocny skład, skoro awans był sezonowym celem. jeżeli ma się mocnych wykonawców, to przy odpowiednim zrządzeniu losu, dobrej passie, formie, wysokim morale, można coś ugrać, nawet diamentem janasa.[/quote]

Wiedza jest wystarczająca ponieważ jest to wiedza o faktach. Nie gram środkiem i nie będę tak grał bo to nie mój styl. O linkach wspomniałem bo wiem, że są ludzie, którzy w przeciwieństwie do Ciebie potrafili taką taktykę stworzyć. Linków nie wrzucę z bardzo prozaicznych powodów - pochodzą one z konkurencyjnych stron, a ponadto nie są mojego autorstwa.

No rzeczywiście musiał mieć mocny skład w 1-ligowej Miedzi Legnica. Napewno takiego nie miałeś w Cagliari. Teraz oczywiście będziesz twierdził, że to wszystko dookoła tylko nie taktyka oparta na grze środkiem.. Weź się dwa razy zastanów zanim coś napiszesz. ;x

boo68 Partyzant

0
20.11.2013 09:51    #10
Ja ostatnio gram taktyką 5-3-2 na kontroli, a dokładniej to ustawienie wygląda tak:
3 Obrońcy środkowi - boczni to ŚO (O), a środkowy to OGP (O)
2 Boczni obrońcy - przesuwam ich o jedno "pole" do przodu, tak że nie stoją w jednej linii ze środkowymi, daje im opcje (A). Nominalni skrzydłowi to to nie są, a potrafią odebrać piłkę czy wrzucić ją w pole.
2 Środkowi pomocnicy - ustawiam na środku, jeden to POP (O) a drugi PD (W)
1 Ofensywny pomocnik - jemu daje Klasyczną 10, ale rozważam ciągle zamianę na wysuniętego rozgrywającego. Opcja (A) oczywiście.
2 Napastników - jeden to Odgrywający (A) a drugi to LPK (A). Gram Napoli w FM2012, więc Cavani świetnie mi się spisuje, bo i odgrywa fajnie do drugiego napastnika albo do K10, ale sam też potrafi strzelić.

Jakbyś miał jakieś pytania, jeśli taktyka cię zainteresuje, to śmiało pisz. Ostatnio na tej taktyce pokonałem Real Madryt w 1/8 LM, a w lidze też idzie naprawdę dobrze.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution