Trenerzy - taktyka - sukcesy ...

szkagar Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.08.2013, 13:46    #1
Pojawił mi się dość powazny problem. Ale zacznę od początku

gra: FM13 - Prowadzę Lecha 4 sezon z rzędu. Wygrałem 3 krotnie Ekstraklasę, 3 krotnie Puchar, Dwukrotnie awansowałem do Ligi Mistrzów, Wygrałem Ligę Europy. Generalnie mam najlepszych zawodników w Ekstraklasie, silną obronę, szybkich skrzydłowych. Poziom treningu mam na przynajmniej 4 gwiazdki (wszystko). Zdarzało mi sie przegrać jeden, najwyżej dwa mecze w Ekstraklasie. Moje taktyki: 4-4-2 (kontrola, krótkie podania), 4-1-2-3-1 (kontrola, krótkie podania) albo 4-1-3-2 (kontratak, długie podania). Tymi trzema taktykami doprowadziłem Lech w ostatnim sezonie do pucharu Ligi Europy, gdzie pokonałem Leverkusen 2:0. Generalnie wszystko powinno grać jak w zegarku. Głębia składu jest taka, że mogę swobodnie wystawić po dwóch zawodników na każdą pozycję.

Gdzie tkwi problem?

Pojawił się na początku kolejnego sezonu. Wymęczony remis z Polonią Warszawa, słaba postawa z zespołami, które rok wcześniej ogrywałem po 4:0 albo 5:0. Zawodnicy lepiej grają w Lidze Mistrzów niż w Ekstraklasie. Na boisku snują się jak muchy w smole a za kilka dni w LM zapiedrdalaja jakby mieli motorki w d***. Cięzko idzie im strzelanie bramek w nowym sezonie, obrońcy dają się ogrywać albo 30kilkulatkom albo nieopierzonym 20 latkom. Nie pilnują krycia. Napastnicy nie potrafią się uwolnić z krycia ani nie wychodza na wolne pole (pomimo przydzielonym poleceniom wychodzenia na wolne pole). Pomimo polecenia gry pressingiem wcale go nie stosują. Tymczasem piłkarze przeciwnika precyzyjnymi wslizgami rozmontowywują moje ataki. Lepiej zaczynaja grać kiedy zachowuję się agresywnie w rozmowach w przerwie, albo przeciwnik strzeli nam gola. Wtedy budzą się z letargu. Generalnie zapowiada się najtrudniejszy sezon :( :bicz:

Może jakieś pomysły?? Jak ich zmotywować do wiekszego wysiłku w Ekstraklasie? Mam też pytanie o wpływ rozbudowy bazy treningowej na poziom szkolenia (szybciej podnoszą umiejętności, podnoszą je wyżej?).

Rem-8 Wywrotowiec

Grupa: Moderator
0
28.08.2013 14:44    #2
Ja mam podobnie, ale zauważyłem, że trochę lepiej grają w lidze, jak w przedmeczowych motywacjach na mecze ligowe ustawisz im Spokojnie -> Grajcie na luzie, tak jak potraficie oraz często wtedy gram z kontry, nawet u siebie.
"Hey kids rock and roll, nobody tells you where to go"

szkagar Partyzant

0
28.08.2013 17:07    #3
Sprawdziłem i zagrałem taktyką 4-1-2-3-1 (krótkie podania, kontrola, kontrataki), w przedmeczowych oczekiwaniach ustawiłem im granie na luzie. Efekt: po pierwszych 12 minutach przegrywałem już 3 bramkami. Dwudziestoletni napastnik mimo podwójnego krycia robił dosłownie co chciał. Mecz zakończył się wynikiem 8:2. Konkluzja ... granie na luzie na moich zawodników działa jak srodek nasenny.

szkagar Partyzant

0
28.08.2013 17:36    #4
Zrobiłem drugi test: To samo ustawienie, nakazałem im atak, gra długi podaniami. W przedmeczowych ustawieniach dałem: żarliwie - dla kibiców. Efekt: wymęczony remis 1:1. Niemniej mój napastnik był zupełnie odcięty od czegokolwiek. Jedyny gol dla mnie strzelił ofensywny pomocnik. Niby zagrali lepiej, ale patrząc na różnicę w poziomie zawodników byłem bezradny. Oba gole padły w pierwszej połowie. Konkluzja ... lepiej, ale to nadal nie to czego oczekuję po tej klasie zawodników. Środkowi obrońcy na listach życzeń z lig Niemieckiej i Hiszpańskiej (dostałem ofertę za 2.5 miliona euro za każdego z nich) a 20 letni napastnik wart 100 tys euro robi z nimi co chce. Nakazałem im obu ścisłe krycie a oni uparcie ignorują polecenie i chłopak ciągle ma wolne pole do strzału.

szkagar Partyzant

0
28.08.2013 18:02    #5
Zrobiłem trzeci test. Ta sama strategia a małymi modyfikacjami (kontrola, długie podania, cofnięta linia obrony),, oczekiwania: żarliwie - dla kibiców - indywidualnie: nie tracę wiary. Efekt: pierwsza połowa wymęczona, ale z moja przewagą. Solidna gra w obronie i szczęśliwy gol przed gwizdkiem. Komentarz w przerwie: żarliwie - grajcie tak dalej. Druga połowa o niebo lepiej, groźne były jedynie rożne dla przeciwników. Dwa gole w 78 i 83 minucie dokończyły dzieła.

Niemniej mam wrażenie, że nadal czegoś brakuje moim piłkarzom. Muszę ich nieźle kopnąć, żeby zagrali na swoim poziomie.

szkagar Partyzant

0
28.08.2013 23:38    #6
Mecz z kolejną drużyną (na wyjeździe) rozegrałem dwóch sesjach próbnych. Oto wnioski:

1. taktyka 4-1-3-2, kontratak, długie podania, pressing. Oczekiwania: żarliwie - dla kibiców - Dość szybko zostałem zamknięty na swojej połowie. Nie byłem w stanie wyprowadzić prawie żadnego kontrataku. Pressing nieudolny, problemy z kryciem. Po ciężkim meczu uratowałem remis 1:1

2. Taktyka 4-1-2-3-1, ofensywa, długie podania, pressing (wszystkich piłkarzy przeciwnika oznaczyłem na pressing). Oczekiwania - żarliwie - dla kibiców - Przeciwnik został zepchnięty na swoją połowę. udawało mi się rozbijać większość jego kontrataków. Do połowy wygrywałem 3:0. Po przerwie kazałem grac im tak dalej. Straciłem jedna bramkę (z rzutu rożnego), ale dobiłem ich kolejnymi trzema bramkami. Wynik końcowy: 6:1

Przeciwnik grał ustawieniem ofensywnym: 4-2-3-1.

Konkluzja: Dysponując lepszymi piłkarzami lepiej nakazać im ofensywę, niż liczyć na kontrę. Doświadczenie z poprzednich meczy wskazuje, że nie mogą grac na luzie (mimo zielonych nastawień gra na luzie skutkuje błędami i opieszałością). Warto cały czas im mówić, że nie traci się nadziei, to dodaje motywację. Czasem warto po nich pojechać agresywnie ... paradoksalnie to ich podbuduje (ciekawe dlaczego?). Często ignoruję propozycje asystenta odnośnie rozmów motywacyjnych.

Kwestie rozwoju: Ktoś może wie jak w grze wpływa rozbudowa bazy treningowej? Czy zawodnicy szybciej podnoszą swoje umiejętności, czy też może podnoszą je jeszcze wyżej? A może wyższe umiejętności to zasługa lepszych trenerów? Czy można zawodnika który ma w potencjale 4 gwiazdki podnieść na 4,5 albo na 5 gwiazdek?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.