Villa, Kiebling, Messi, Dzeko, Higuain.... co za różnica....

Akontipus Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.12.2010, 20:48    Pytanie
Pozwólcie moi mili, że się pokrótce przedstawię. Mam 28 lat i moja droga redakcjo tygodnika Twój weeken....Ehemm... Wróć!! To nie ta strona... Dobra a teraz do rzeczy. Moja kariera menadżerską zaczęła się na dobre od 2 części CMa. Czyli mogę nieskromnie powiedzieć, iż jestem dość doświadczonym graczem. Mogę się przyznać również do mojego uzależnienia Fmem ale tym razem... O tym może później....
Chciałbym poruszyć bardzo popularny temat jakim jest SKUTECZNOŚĆ a raczej JEJ BRAK strikerow. Wiem, wiem powinienem dostać po uszach... "Nie kombinujesz","Przeczytaj poradnik tego i tamtego","Moi napastnicy strzelają jak na zawołanie!!" - odezwą się głosy super znawców. Powiem tylko, iz nie jestem głupi i wiem co się dzieje.
Rzadko gram w fma sezon sam, preferuje raczej grę z kumplem (który ma tyle samo doświadczenia z CM/FM co ja) z tego względu nawet gdybym chciał ( a nie chcę ) nie mogę używać najlepszej taktyki S&L. Również nie używam wszystkich dodatkowych programów ani nie ściągam taktyk. Czasami posiłkuję się rubryką Talenty.
A więc do rzeczy. Mój kumpel i ja zaczęliśmy nasza przygodę z FM 2011 wybierając odpowiednio Chelsea i Bayer Leverkusen. Pierwsze wrażenia... Gra wygląda nieźle, nasi dość sensownie biegają, w miarę sensownie biegają w pressingu a i gra obrońców nie jest obfita w duża ilość "kwiatków" ( no może z wyjątkiem tej sytuacji gdzie Hyypia zaczął kręcić się na piłce, podbiegł Podolski i sam na sam wykończył akcje z Adlerem). Dodam tylko, iż mój ziomal grał od początku 442 a ja przeszedłem, sfrustrowany brakiem goli z 4231 na 433. I co się najbardziej rzuca w oczy?? Ślepota napastników i to bez znaczenia jakiej klasy. U mojego kolegi ze skutecznością tez nie było najlepiej ale z racji posiadania Drogby i Obasiego (no i ogólnie bogactwa na każdej pozycji) strzelał więcej bramek. U mnie napastnikami byli Derdiyok, super mutant (patrząc na skille) Kiebling i przerobiony na st Barnetta z ustawieniami raczej dla wingera. No i jak wyglądała gra?? Dominacja w środku, Rolfes, Misiael i Vidal wręcz gnietli akcje przeciwników w zarodku. Gra napastników, ich współpraca wyglądała także nie najgorzej do momentu... oddania strzału a przede wszystkim wyjścia na 100% sytuacje. Kiebling marnował takie sytuację że nawet by w tym sezonie (tym live) Ville zawstydził. W 18 meczach 5 bramek i 6 asyst. Derdiyok także dno (4 bramki) a reszta to już lepiej nie mówić... Najlepszym strzelcem jest Misiael który ma 9 bramek. Kumplowi dość systematycznie strzelał Drogba i Obasi ale za to Dzeko już grał jak hmmm... ślepiec. Dlaczego tak się k.... dzieje?? Dlatego, że panowie z SI nie potrafią cały czas za implantować na tyle wysoką sztuczną inteligencje do swej gry by dla doświadczonych graczy rozgryzienie jej nie zajęło więcej niż 1 sezon. Cały banał polega na tym, żeby twój ST z dobrymi skillami wykorzystywał co 3 sytuacje sam na sam. Ot całą trudność tej gry. Przestaliśmy więc grać ten sezon i każdy z nas zaczął grać samemu, on Realem, ja Barca. I nic się nie zmieniło poza tym, że mając pomoc Xavi, Iniesta, Sergio miałem po ok 4-6 (rekord 9 setek wynik 2-1) 100% a za napastników miałem Messiego, Ville, Ruiza i Llorente i Bojana. Messi biegnie sam na sam i zamiast mijać, plasować wali z całej rury niczym Kuba Błaszczykowski. O Villi nie chce mi się nawet pisać, 12 meczy 3 bramki średnio 2-3 setki na mecz, średnia 6,30.

Teraz, wyprzedzając posty co poniektórych podam ew. zarzuty i moje wytłumaczenia:
- zbyt wysoka/niska kreatywność - kombinowałem z tym w obu sejwach, bez rezultatu
- niezgranie z taktyką - w obu sejwach mam paski na maxa także ustawiłem teraz attacking movement
- młodzi/nowi/niedoświadczeni gracze - o ile z Bojanem (młody) i Ruizem (pierwszy sezon w nowej lidze) to Kiebling i Messi obalają ten mit
- brak krytyki/za duża krytyka grajków za słabe mecze - w leverkusen za niemoc strzelecka (ponad 550 minut bez gola) Kieblingowi oberwało się kilka razy bez rezultatu. W Barcelonie Villi dałem spokój i także nic to nie dało.
- nie oglądasz całego meczu!! - oglądam cały, czasami tylko na "keys"

Wiem co się stanie za jakiś miesiąc lub dwa. SI wypusci nastepnego patcha w którym troszkę podwyższy skuteczność ST ale za to utnie ilość 100% okazji o jakies 50% (jak w 2010).
Czy może znacie jeszcze jakieś powody dla których napastnicy graja jak cioty?? Chętnie poczytam i dostosuje się do każdej rady bo pierwszy raz w życiu odechciało mi się grać w Fma...
Pozdrawiam!!

Ps 1. Kolega ma bardzo podobna sytuacje w Realu w swoim "samotnym" sejwie, więc to nie jest tak, iż ja jestem taktycznym niedorozwojem. No, można postawić tezę o ułomności taktycznej nas obu ale z tym się nie mogę zgodzić :D
Ps 2. A i ostatnie pytanie. Dlaczego moi gracze, w niezdecydowaniu wybiegają za linie mimo możliwości podania do partnerów??

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.12.2010, 21:26

Akontipus Partyzant

0
07.12.2010 22:36    #10
A może jakies konkrety?? Mam 3 ST w taksie to nawet jakbym bym niedorozwinięty którys musialby w koncu zaskoczyc bo jest chyba normalne, że kombinuje odpowiednio do skilli zawodnika, jego pozycji oraz polecen jego kolegow.

dobre? Partyzant

0
07.12.2010 22:42    #11
ja tez gram 4-3-3 na srodku srodkowy napastnik na prawej lis na lewej tez lis ale bardziej taki jak skrzydlowy czyli na dosrodkowania no i tam minimalnie wlasne korekty wrzucilem. a jak nie to moze wina treningu? jaki masz trening?

Akontipus Partyzant

0
07.12.2010 22:59    #12
Trening dla ST to fizolstwo tak na 1/3 shooting prawie na maxa, dosc duzu atak i taktyka no i oczywiscie ball control tak powzyej 1/2. Ogolnie ich nie przemęczam zbytnio, natężenie tak na 2.3 klikniecia od heavy. A i trenerow mam bajka, prawie po 4-4,5 gwiazdki w kazdej kategorii.
Wiesz ja nie kumam jednego, jesli juz masz dobra taktyke, ze nawet leverkusen w monachium z bayernem masz wyrazna przewage tzn ze dobrze ustawiles team. Czy mam rozumieć, iz moja taktyka jest nędzna bo moi nie wykorzystują setek?? Jest to bardziej nierealistyczne niz wygrywanie po 6-1.

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
07.12.2010 23:06    #13
1. Przestałem patrzeć na marnowanie setek pod kątem "bugu".
2. Ograniczenie swobody taktycznej.
3. Trenowanie na zmianę (nieważne, czy grajek ma atrybuty po 10 czy 15) opanowania i wykańczania akcji.

I dla porównania
W pierwszym sezonie gry BVB zdobyłem 115 goli przy 638 oddanych strzałach - czyli w siatce znalazło się 18% strzałów. Mało? Dla porównania ze światem realnym, pierwsza trójka obecnego sezonu EPL:
- Arsenal 34/212 - 16%
- ManU 35/177 - 19,8%
- Chelsea 30/224 - 13,4%
Takie odwzorowywanie rzeczywistości mi pasuje. (pozdro medalikarz ;])
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

dobre? Partyzant

0
07.12.2010 23:07    #14
powiem Ci tak ja u siebie mam prawie max strzaly i atak ponad pol mam taktyke i kontrole nad pilka mam o jedno klikniecie przed ciezkim treningiem:) a ja zauwazylem jedna rzecz tutaj w tym fmie wielkie znaczenie maja morale jesli zawodnik ma slabe to nie gra dobrze trzeba ich zaglaskiwac wrecz... i beda dobrze grali. sprobuj ustawic trening tak jak ja:) na maxa prawie strzaly i atak plus duzo taktyki i kontroli a do tego to co wczesniej pisalismy rozmowy indywid. i ust. taktyczne. mi serio laduja niezle i nie narzekam. a moze Ciebie nie lubia jako trenera albo jestes im obojetny to tez moze miec wplyw:)

Akontipus Partyzant

0
08.12.2010 07:00    #15
[quote=Kolazontha]1. Przestałem patrzeć na marnowanie setek pod kątem "bugu".
2. Ograniczenie swobody taktycznej.
3. Trenowanie na zmianę (nieważne, czy grajek ma atrybuty po 10 czy 15) opanowania i wykańczania akcji.

I dla porównania
W pierwszym sezonie gry BVB zdobyłem 115 goli przy 638 oddanych strzałach - czyli w siatce znalazło się 18% strzałów. Mało? Dla porównania ze światem realnym, pierwsza trójka obecnego sezonu EPL:
- Arsenal 34/212 - 16%
- ManU 35/177 - 19,8%
- Chelsea 30/224 - 13,4%
Takie odwzorowywanie rzeczywistości mi pasuje. (pozdro medalikarz ;])[/quote]

Tak ale ja oddaje mniej strzałow zza pola i jestem ciekawy czy masz statystyki skutecznosci 100% okazji?? Bo u mnie to jest rzeczywscie jakies 16%. A to chyba lekko nienormalne.

Akontipus Partyzant

0
08.12.2010 07:08    #16
[quote=dobre?]powiem Ci tak ja u siebie mam prawie max strzaly i atak ponad pol mam taktyke i kontrole nad pilka mam o jedno klikniecie przed ciezkim treningiem:) a ja zauwazylem jedna rzecz tutaj w tym fmie wielkie znaczenie maja morale jesli zawodnik ma slabe to nie gra dobrze trzeba ich zaglaskiwac wrecz... i beda dobrze grali. sprobuj ustawic trening tak jak ja:) na maxa prawie strzaly i atak plus duzo taktyki i kontroli a do tego to co wczesniej pisalismy rozmowy indywid. i ust. taktyczne. mi serio laduja niezle i nie narzekam. a moze Ciebie nie lubia jako trenera albo jestes im obojetny to tez moze miec wplyw:)[/quote]

No moj trening wyglada bardzo podobnie. A co do morali to juz nawet zacząłem na pytanie "Jaka jest najsilniejsza formacja w Twojej druzynie" odpowiadać "atak" choc nigdy nie lubilem wyrozniać formacji. Villa własnie ustrzelil 1 bramke na 8 strzalow (3 setki i 2 bardzo dobre okazje) a mial napisane cos w stylu "Cieszy sie, że menader go wspiera" bo odpowiedzialem na konfie ze striker nie jest tylko od strzelania goli ( pytanie dotyczylo jego 550 minutowego zacmienia strzeleckiego ). Moze nadeszlo przełamanie. Pozdrawiam!

Akontipus Partyzant

0
08.12.2010 08:29    #17
0-1 z atletico away. W pierwszych 4 minutach 1 mega setka messiego dwie dogodne okazje Villi. Ogolnie w całym meczu 4 setki 18 strzalow atletico o setek 10 strzalow. Opierniczylem kreatywnosc, zmieniam tempo nawet kosztem mojego ulubionego ball possesion, indywidualne rozmowy, trening. Od 3 meczy to samo....

carlosss89 Partyzant

0
08.12.2010 09:49    #18
Akontipus
Powiem ci tak Umnie w Barcelonie Villa i Bojan do Lutego maja po 22 gole :)
Zalaczam ci tu obrazek :)

Edit: Dodam jeszcze ze stosuje rotacje co mecz, chyba ze jest jakis ciezszy mecz to wtedy gra podstawowy sklad ;)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 08.12.2010 o godz. 09:50

carlosss89 Partyzant

0
08.12.2010 09:58    #19
A co do taktyki to wyglada tak ;) Nie zmieniam jej od ostatniego FM bo przynosci rezultaty. Gram ustawieniem 4-5-1 z jednym def. pomocnikiem dwoma kreatywnymi pomocnikami dwoma schodzacymi napastnikami i lisem pola karnego ;)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.12.2010 o godz. 09:58

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution