Zawodnik i atrybuty fizyczne

exeter_city Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.01.2012, 18:13    Pytanie
Mam znowu dylemat. Dlaczego Totti ma w fm 2012 ma wytrzymałość na poziomie 8 i jest podatny na kontuzje skoro co roku rozgrywa > 20 meczów w lidze ładując przy tym >10 goli w sezonie. Czy taki zawodnik mający atrybuty fizyczne tak słabe może rozegrać cały mecz bądź grać na poziomie bdb zawodnika w serie a ?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
03.01.2012 13:15    #10
Nic nie przelicza. Wzrost jest, był i prawdopodobnie jeszcze jakiś czas będzie tylko wartością kosmetyczną.

Więc researcherzy mają tabelkę gdzie wiersze to odpowiednie przedziały wzrostu, a kolumny to umiejętność "skoczności". Więc ktoś ze wzrostem np. 195 i świetną skocznością będzie miał ten atrybut równy 20, a ktoś ze wzrostem 195, ale fatalną skocznością równy 15 itp. itd.

To jest tylko polska nazwa - "skoczność", a atrybut po prostu określa maksymalny pułap na jakim dany gracz jest w stanie zagrać piłkę głową. Tak jak "gra z pierwszej piłki" określa przede wszystkim przyjęcie piłki, a dopiero w dalszej kolejności zagrania z klepki itp.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

exeter_city Partyzant

0
03.01.2012 15:29    #11
W Anglii transfery były całkiem niezłe, jeszcze jak grałem fm 2011, ale już w Serie A zdarzają się takie kwiatki ja Rudniev z lecha do lazio :P oraz ciągle wykupywanie współwłasności przez kluby rzekłbym co najwyżej przeciętnych piłkarzy.
Niektóre profile piłkarzy nie mają całkowitego uzasadnienia w rzeczywistości. Szokuje mnie Totti i jego wytrzymałość 8 . Zabawne że tyle samo ma de piero który ma prawie 37 lat, lub giggs 37 i ma większą wytrzymałość, a jak wiemy gra o wiele mniej.

Damian907 Partyzant

0
03.01.2012 15:31    #12
[quote=Kleyo]Nic nie przelicza. Wzrost jest, był i prawdopodobnie jeszcze jakiś czas będzie tylko wartością kosmetyczną..[/quote]

Oglądając mecz mam wyraźnie widać jak zawodnicy odróżniają się wzrostem, wydaje się również że ma to znaczenie np. przy obronie strzałów u bramkarzy.
Zamówiełem ORYGINALNY FM 2012 przez empik w przedsprzedaży.

Akontipus Partyzant

0
03.01.2012 16:03    #13

[quote=Kleyo]Nic nie przelicza. Wzrost jest, był i prawdopodobnie jeszcze jakiś czas będzie tylko wartością kosmetyczną.[/quote]

Ciekawa opinia ale jakie jest źródło tych informacji, jeśli można wiedzieć. Pamietam w Fmie 2009 (chyba) "manualu" było dokładne wyjaśnienie wszystkich skilli i również wzrostu i tam widocznie nas okłamali. I pytanie dlaczego młodzi piłkarze rosną jeśli to nie ma znaczenia??

SonicSyndicate Partyzant

0
03.01.2012 17:06    #14
[quote=Kleyo]
To jest tylko polska nazwa - "skoczność", a atrybut po prostu określa maksymalny pułap na jakim dany gracz jest w stanie zagrać piłkę głową. Tak jak "gra z pierwszej piłki" określa przede wszystkim przyjęcie piłki, a dopiero w dalszej kolejności zagrania z klepki itp.[/quote]

To dla mnie w ogóle jest jakaś kpina. Możesz mi odpowiedzieć na to pytanie?
Pytanie: Jak atrybut 'gra z pierwszej piłki' może określać przyjęcie piłki, jak zawodnik grający z pierwszej piłki tej piłki nie przyjmuje? Bzdura totalna jak dla mnie.

Kleyo Ekspert

0
03.01.2012 17:37    #15
Źródłem jest forum researcherów oraz instrukcje dla researcherów.

Rosną, bo rosną, ale naprawdę to nie ma znaczenia. Gdyby wzrost miał jakieś znaczenie musiałby mieć jakiś mnożnik do jego wpływu na CA, a nie ma.

Owszem w silniku meczowym widać różnice, ale spróbuj zrobić gracza 2 metrowego ze skocznością 1 i gracza z 150 cm i skocznością 20 i ustawi ich w przeciwnych zespołach tak, żeby kryli siebie przy rzutach rożnych, efekt będzie zadziwiający.

Nie mam teraz dostępu do instrukcji do FM 2009, w piątek będę w domu jak nie zapomnę to sprawdzę :]

SonicSyndicate - po angielsku jest First Touch, a w instrukcji dla researcherów jest jak byk, że atrybut ten określa przyjęcie piłki, a nie grę z klepki.

Ja wszystko o tych atrybutach biorę prosto od SI, a nie z tłumaczenie czy innych mało wiarygodnych źródeł, albo na zasadzie "wydaje mi się".

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.01.2012 o godz. 17:40

zollw Partyzant

0
03.01.2012 18:30    #16
@Kleyo powiedz mi co należy zrobić aby zostać researchem?

carlosss89 Partyzant

0
03.01.2012 19:01    #17
Co do transferow to w 2011 zawsze wzmacniala sie liga w ktorej gralem. Stopniowo ale sie wzmacniala. Grajac Fiorentina iście piekna to byla kariera. Inter słabnął jednak przez swoich kilku juniorow utrzymywal sie w top 5. Milan i Palermo to byly kluby ktore kupywaly najwiecej i najlepiej. Napoli bylo zawsze czarnym koniem i takze walczyli o top5 Juventus Roma no oni tylko sprzedawali bo grali beznadziejnie co sezon. Tylko takie kluby Manchester Real Barca potrafiły wyciagnąć kogos z Serie A ale zdarzalo sie to raz na dwa sezony. Transfery w tej grze od FM2011 to iscie piekna zabawa, oczywiscie jesli masz mlody i perspektywiczny sklad.

Kleyo Ekspert

0
03.01.2012 19:19    #18
[quote=zollw]@Kleyo powiedz mi co należy zrobić aby zostać researchem?[/quote]
Zgłosić się jak będzie jakieś wolne miejsce, na forumcm jest jakiś temat z tym i są wypisane kluby bez osób za nie odpowiedzialnych, a także poszczególne wymogi jakie należy spełnić.

exeter_city Partyzant

0
03.01.2012 20:54    #19
żeby być researcherem to trzeba mieć z tego co wiem opanowany język obcy, jeździć na mecze i lubić fm :P to chyba wszystko.

Gra z pierwszej piłki to takie nieporozumienie, z jednej strony first touch to odegranie do towarzysza, a jednak w podopowiedziach współpracownikach mówią często żeby napastnik potrenował przyjęcie piłki :"gra z pierwszej piłki"

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.01.2012 o godz. 20:56

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution