Zawodnik i atrybuty fizyczne

exeter_city Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.01.2012, 18:13    Pytanie
Mam znowu dylemat. Dlaczego Totti ma w fm 2012 ma wytrzymałość na poziomie 8 i jest podatny na kontuzje skoro co roku rozgrywa > 20 meczów w lidze ładując przy tym >10 goli w sezonie. Czy taki zawodnik mający atrybuty fizyczne tak słabe może rozegrać cały mecz bądź grać na poziomie bdb zawodnika w serie a ?

loswariatos Młody aktywista

0
03.01.2012 20:59    #20
http://www.mantr(...)plained/

Polecam poradnik nt. atrybutów. Co prawda po angielsku ale teraz jest tyle translatorów on-line, że nikomu zrozumienie nie powinno to sprawić problemu.
meglio fascista che frocio

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
03.01.2012 21:56    #21
[quote=exeter_city]żeby być researcherem to trzeba mieć z tego co wiem opanowany język obcy
[/quote]
Ja zaczynałem przygodę z researcherem w liceum, ale na moje oko znajomość angielskiego na poziomie drugiej klasy gimnazjum wystarcza, bo jak się czegoś nie rozumie zawsze można zapytać, albo użyć słownika. Owszem im lepszy angielski tym lepiej, ale to akurat najmniej ważne z tego co wymieniłeś.

loswariatos - świetny poradnik, myślę, że uda mi się znaleźć trochę czasu i to przetłumaczyć oraz wrzucić na stronę, albo kogoś o to poprosić.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Akontipus Partyzant

0
04.01.2012 11:21    #22
Zacytuje poradnik:

[quote]Jumping – Maximum height a player can reach
Jumping is how far a player can get his head from the ground. Height is also taken into account, deciding whether or not the player needs to jump in the first place. [/quote]

...Height is also taken into account... To jak to w końcu jest??

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 04.01.2012 o godz. 12:30

ElHarnasReaktywa... Młody aktywista

0
04.01.2012 12:21    #23
[quote2=Akontipus]Zacytuje poradnik:

[quote=exeter_city]Jumping – Maximum height a player can reach
Jumping is how far a player can get his head from the ground. Height is also taken into account, deciding whether or not the player needs to jump in the first place. [/quote]

...Height is also taken into account... To jak to w końcu jest??[/quote2]

Jak dla mnie z tego co przytoczyłeś wynika, że wzrost jest jednak wartością jedynie kosmetyczną, a znaczenie ma niejako tylko w grafice meczowej czy zawodnik do danej piłki będzie skakał czy nie. Za pułap ataku piłki odpowiada tylko atrybut .

Akontipus Partyzant

0
04.01.2012 12:28    #24
Hmmmm to przytocz mi swoje tłumaczenie.

ElHarnasReaktywa... Młody aktywista

0
04.01.2012 12:36    #25
[quote=Akontipus]Hmmmm to przytocz mi swoje tłumaczenie.
[/quote]

Height is also taken into account, deciding whether or not the player needs to jump in the first place.
Wzrost jest również brany pod uwagę. Decyduje czy zawodnik musi ( a raczej czy potrzebuje) wyskoczyć.

Jak dla mnie nie zmienia, to maksymalnego pułapu sięgnięcia piłki i dlatego uważam, że tyczy się to jedynie grafiki 3D.

Kleyo Ekspert

0
04.01.2012 12:42    #26
Skoczność - Maksymalna wysokość, jaką gracz jest w stanie osiągnąć.
Skoczność czyli jak daleko [wysoko] od ziemi gracz dosięgnie głową od ziemi. Wzrost jest brany pod uwagę, aby zadecydować czy gracz musi skakać, aby ten pułap osiągnąć.

Czyli na moje jakbym zrobił gościa z 200 cm i skocznością 1 to taki gracz w ogóle by nie skakał na silniku meczowym, a do główek wręcz by się schylał.

Przy czym gdy tworzą się newgeni i gdy wypełniane są puste pola w bazie danych to skoczność zależy od wzrostu i gra to w miarę sensownie uzupełnia. Czyli dwumetrowy newgen nie będzie miał skoczności 2 tylko raczej 16 czy więcej. Takie same zalecenia mają researcherzy, aby ustalając skoczność brać pod uwagę wzrost [jest taka specjalna tabelka do tego].

Dla mnie niezbytym dowodem na to, że wzrost jest wartością kosmetyczną jest fakt, że nie posiada mnożnika do CA. Bo na dobrą sprawę gdyby był brany pod uwagę przy pojedynkach główkowych to tworząc środkowego obrońcę ustawiałbym mu niższą skoczność [bo gdyby wzrost miał znaczenie to i tak by wygrywał pojedynki główkowe], a zaoszczędzone punkty mógłbym rozdysponować na inne elementy, a skoczność ma dla ŚO mnożnik bodaj 10,8 a więc bardzo wysoki.

Akontipus Partyzant

0
04.01.2012 13:18    #27
Ok przekonaliscie mnie. Czyli tylko pogratulowac kolejnej luki w silniku.

Kleyo Ekspert

0
04.01.2012 14:06    #28
Czemu luki?

exeter_city Partyzant

0
04.01.2012 16:52    #29
Height is also taken into account, deciding whether or not the player needs to jump in the first place.

Moim zdaniem piszę że wzrost ma wpływ, na to czy zawodnik potrzebuje wyskoczyć czy nie. To znaczy jeżeli ma 1,9 m to nie musi się tak starać co ten co ma 1,6 m. jeśli waga i wzrost to wartości kosmetyczne i nie mają żadnego wpływu to jest to po prostu żenujące. najlepiej ustawić drużynę A gdzie wszyscy mają 1,5 m i skoczność 20 i drużynę B gdzie wszyscy mają 2 m i skoczność 10.

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.