Dobieranie mentora

delgard Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
24.09.2008, 12:58    Pytanie
Mam kilka pytań odnośnie doboru pary nauczyciel - uczeń. Generalnie stosuję to, aby młodzi piłkarze nauczyli się nowych ulubionych zagrań.
1. Jaki zawodnik może uczyć się od doświadczonego kolegi? Zauważyłem, że wiek nie jest tu jedynym kryterium, bo 21-latka mogę oddać pod opiekę, a na przykład 19-latka już nie.
2. Jaki zawodnik może zostać mentorem? I tu również nie do końca chodzi o wiek. Miałem sytuację, gdy uczyć mógł 21-latek, natomiast 29 lub 30-latek już takiej opcji nie miał. Specjalnie wyszukałem kilkunastu starszych zawodników, którzy mieli w charakterystyce kilka ulubionych zagrań, celem przekazania tych umiejętności młodszym piłkarzom. Wybrałem 28, 29 i 30-latków. Tylko jeden 28-latek mógł zostać mentorem, reszta już nie. Może chodzi o reputację piłkarza, że ktoś bardziej znany nie będzie uczył się od kogoś o reputacji "national" czy też "local".
3. Od czego zależy reakcja piłkarza na moją propozycję nauki, np. unsure, happy czy delighted?
4. Od czego zależy efekt takiej nauki? Bardzo często zdarza się, że piłkarz uczy się przez kilka miesięcy, a potem okazuje się, że nie dał rady niczego przyswoić albo, co gorsza, różnica w osobowości przyczyniła się do konfliktu.
5. Czasem jest też tak, że piłkarz na starcie odrzuca moją propozycję, przez co morale leci strasznie w dół. I nie jest to kwestia doboru nauczyciela, bo każdego zaproponowanego przeze mnie odrzuca (przykłady u mnie to Omar Esparza, Denilson). Jeśli piłkarz ma mnie w favoured personnel, to po nietrafionym doborze mentora obraża się na mnie i już mnie nie lubi.

Rdeq Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Ekspert
0
24.09.2008 17:14    #1
Oczywiście, że wiek nie ma znaczenia. Było nie było, gra nie odróżnia jeszcze takiego aspektu. Problem tkwi w tym, czy obaj gracze się zgodzą na taki układ i jak ich odpowiednio dobrać.

Djolonga Partyzant

0
24.09.2008 17:44    #2
Jakby nie było jest bardzo miło, nie

A tak w ogóle to każdy mentor mógł być sam kiedyś mentorowany nie myśleliście o tym? heheheheh

Math Partyzant

0
24.09.2008 17:52    #3
Akurat w przypadku Keni nie było problemu z mentorami, bo Aguero Messi dos Santos i Silva maja perfekcyjnie opanowanego opś. Zapomniałem dodać, że Levana szkolił też dos Santos :D.

Rdeq Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Ekspert
0
24.09.2008 18:03    #4
Ja raz miałem sytuacje, w której jeden bramkarz był i mentorem i uczniem. Miał chyba 21 lat, uczył 18-latka i był uczony przez starszego. :]

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.09.2008 o godz. 18:03

Geras Partyzant

0
26.10.2008 12:13    #5
Mentor musi być doświadczony, wiek tez gra dużą rolę. Wybierz zawodnika grającego na podobnej pozycji.

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

0
26.10.2008 12:24    #6
Spójrz jakiego mentora radzi asystent :)
U mnie 16 - latek uczy się od 22 - latka, i się lubią :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 26.10.2008 o godz. 12:24

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.10.2008 12:39    #7
1.Zalezy to od samego zawodnika...Nie ma tu ustalonych kryteriow
2.Tak samo jak w pierwszym...Zalezy to od zawodnika...Czesto zdarza sie, ze zawodnicy, ktorzy odgrywaja kluczowa role w twoim zespole staja sie mentorami.
3.Zalezy od ich poziomu sympatii z mentorem, czesto zdarza sie, ze gdy masz odpowiedni trening, gdzie pilkarz jest zadowolony z obciazen treningowych, to czesciej ten pilkarz jest szczesliwy takze ze wspolpracy.
4.Sam sobie odpowiedziales na pyatnie, jest to powiazane z pkt.3
5.Niestety wedlug mnie jest to losowe, nie odpowiada za to zaden atrybut. Moze zalezec to od tego czy graja na jednej pozycji, czy go lubi.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.