Znajomość języka

afro_13 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
27.03.2009, 14:09    Pytanie
Zastanowiła mnie pewna sprawa. Otoż rozpocząłem grę Realem zaś sobie jako managerowi ustawiłem narodowość holenderską. Języka hiszpańskiego nie znałem co też wypomniała mi prasa. Wyniki były tragiczne. W Super pucharze Hiszpani wygrałem szczęśliwie z Valencią 1:0 w dwumeczu (1:0 na wyjeździe, remis u siebie). Następne 10 spotkań niezmiernie mnie rozczarowało. Skromnie zwycięstwa (1:0 i to u siebie), remisy. Czyli nie to czego sie wymaga od takiego klubu. sfrustrowany rozpocząłem rozgrywkę od początku jednakże tym raze narodowość ustawiłem hiszpańską. Poprawa stylu gry jest widoczna gołym okiem. SP Hiszpanii 4:1 na wyjeździe i 5:1 u siebie co robi wrażenie. Dodać chciałbym ze używałem tego samego treningu, tej samej taktyki, a transferów nie dokonałem ponieważ wyłaczyłem taką możliwość w pierwszym okienku transferowym.

Po tak długim przedstawieniu sprawy nasuwa mi się pytanie. Jak duży wpływ, wg Was, ma nieznajomość języka na komunikację z drużyną oraz jej wyniki.

batata Przodownik pracy

0
27.03.2009 14:12    #1
W pewnym stopniu sam sobie odpowiedziałeś. IMO jeśli znasz język np. hiszpański i grasz Realem to sam zauważyłeś lepszą grę, niż wtedy, jak tego języka nie znałeś. Podobnie jest z zawodnikami: Jeśli zna język danego kraju w którym przyjdzie mu grać, to łatwiej zaaklimatyzuje się w klubie, jeśli nie będzie go znał to będzie miał problemy z komunikacją i aklimatyzacją. Moim zdaniem tak samo jest z trenerami. Jeśli przyjdzie Ci pracować np. z Hiszpanami, to łatwiej się będzie z nimi dogadać po hiszpańsku, niż np. po holendersku :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.03.2009 o godz. 14:13

afro_13 Partyzant

0
27.03.2009 14:19    #2
To całkowicie rozumiem i spodziewałem się tego, ale nie wiedziałem, że to będzie mieć AŻ tak duży wpływ na grę...

batata Przodownik pracy

0
27.03.2009 14:27    #3
Dlatego na początku warto może dać sobie jakąś drugą narodowość. Np. jest się Polakiem, ale gram Bloem Celtic i daje sobie drugą narodowość-Południowoafrykańczyk :)

afro_13 Partyzant

0
27.03.2009 14:40    #4
hmm. to fakt. może troszkę zmienię moje pytanie. jak duży wpływ to może mieć na grę zespołu? rozumiem, że różnica jest, ale czy to ma aż tak duży wpływ by 1:0 w dwumeczu zmieniło się na 9:2??

Edek Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.03.2009 14:43    #5
To nie ma wielkiego wpływu. Poprostu nowa gra, to nowa gra xD Zawsze może być inaczej. Następnym razem możesz mieć 2 obywatelstwo hiszpańskie i przegrać 2-mecz z Valencią...

afro_13 Partyzant

0
27.03.2009 14:46    #6
to też fakt. jednak tu nie chodzi tylko o dwumecz z Valencią. w meczach dominuję a nie jak poprzednio szukam goli z rzutów rożnych bo klarownych sytuacji strzeleckich zespół nie potrafi stworzyć...

Szemek Ekspert

0
27.03.2009 14:53    #7
jak przychodzisz do klubu to chyba nie jest tak, że zostawiają Cie samemu sobie, jeżeli nie znasz języka, dostaniesz tłumacza, jakąś Martę Alf czy czy kogoś innego :P Edek ma racje, nowa gra to nowa gra
"To tylko Internet k*rwa."

batata Przodownik pracy

0
27.03.2009 14:57    #8
No tak, ale nawet logicznie patrząc, to łatwiej jest się dogadać i po prostu zaaklimatyzować się w miejscu, gdzie zna się tutejszy język i potrafi się porozumieć z tutejszymi ludźmi. Myślę, że trochę to uwzględniono w Football Managerze, no ale tak na prawdę racja stoi po obu stronach. I Wy macie racje ( Ci co sądzą, że język nie ma wpływu) i ja chyba trochę też tej racji mam :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.03.2009 o godz. 14:57

moguay81 Partyzant

0
27.03.2009 15:02    #9
Myślę że jednak nie ma to wpływu na grę, ja np. prowadzę mój ukochany
Śląsk Wrocław i idzie mi całkiem nieźle po 7 kolejkach jestem 5., a jestem angielskim managerem, tylko z jednym angielskim obywatelstwem. Chociaż z drugiej strony, nie mam porównania, bo nigdy nawet w poprzednich FM-ach nie wybierałem obywatelstwa dla managera takiego samego jak kraj, w którym prowadzę klub.
Więc może gdybym wybrał Polaka na to stanowisko to byłbym pierwszy teraz... :)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.