Ja zaczalem jakis czas temu nowa rozgrywke idzewem od II ligi. Oczywiscie juz nie raz probowalem rozbudowac stadion miedzy innymi prowadzac Pogon Szczecin. Ale nic z tego. Ale po kolei. Po roku awansowalem do I ligi...z olbrzymia przewaga nad reszta stawki, co mi sie nigdy nigdzie nie zdarzalo...mialem do tej pory wrazenie, ze to jakas sztuczna blokada dla zachowania realizmu...a tu prosze. Poczatkowo w I lidze tez swietnie mi szlo, wygrywalem mecz za meczem...wtedy z nudow chyba poprosilem zarzad o rozbudowe stadionu...a oni przyznali i racje...pomyslalem, ze to jakas sciema, ale na koniec sezonu dostalem wiadomosc ze stadion zostanie powiekszony o prawie 5 tys. krzeselek. I to mimo faktu, ze druga czesc sezonu byla jesli chodzi o wyniki bardzo przecietna..choc przewaga z pierwszej polowy sezonu wystarczyla na koncowe 3 miejsce w lidze. Przebudowa trwa okolo 5, 6 miesiecy. Jeszcze w trakcie tej przebudowy, znowu majac swietna serie w lidze, bedac liderem, poprsilem o robudowe stadionu. I znowu przyznali mi racje. Nie moglem uwierzyc wiec za jakis czs ponowilem prosbe...i napisali tylko, ze juz wczesniej racje mi przyznali :-). Poczekalem do konca sezonu i dostalem informacje o robudowie stadionu o kolejne 7 tys krzeselek :-).
A teraz wnioski:
1. Wyniki druzyny zdecydowanie przekraczaly oczekiwania zarzadu i kibicow, w momencie skladania wniosku o rozbudowe zawsze mialem konkretna serie zwyciestw na koncie i, co chyba najwazniejsze, bylem liderem tabeli.
3. Stan mojego konta wynosil jakies 25 mln zl w pierwszym przypadku i 40 mln zl w drugim. Suma wydatkow na place nie przekraczala dopuszczalnej kowty, zwykle mialem zapas jakis 500 tys zl. Koszt pierwszej inwestycji ksztaltowal sie na poziomie okolo 4mln zl. wiec nie jest to inwestycja rozkladajaca budzet. Wychwycilem to w wydatkach, bo oczywiscie w newsach kwoty nie podaja ;-).
2. Zauwazylem, ze Widzew w zarzadzie ma jednego czlonka o reputacji kontynentalnej i jednego o swiatowej (Boniek). Mozliwe, ze to takze ma wplyw na checi robudowy stadionu.
3. Informacja o szczegolach rozbudowy pojawia sie zawsze po sezonie. Sama robudowa trwa jakies 5, 6 miesiecy. W tym czasie pojemnosc stadionu zmniejsza sie o jakis 1, 2 tys. Prawdopodobnie zalezy to od zakresu robot.
4. Podobne wyniki osiagalem z Pogonia Szczecin swego czasu, ale tam nie mialem szans na rozbudowe stadionu. Pogon niestety ma krotkowzrocznych burakow w zarzadzie prawdopodobnie.
Reasumujac, jesli masz na koncie kilkadziesiat mln zl, w danym momencie liderujesz w lidze, zarzad wychwala Cie pod niebiosa i ten sam zarzad w swym skladzie ma kogos o wysokiej reputacji, to mozna smialo zakladac, ze klub bedzie mial mozliwosc i checi do rozbudowy stadionu. Nie sa potrzebne wyniki w pucharach europejskich lub konkretne trofea, przy najmniej w poczatkowej fazie rozbudowy stadionu, no i w naszej rodzimej lidze :-).
Najnowsze posty