FM, a pierwokup

Vision Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.08.2009, 20:03    Pytanie
Mam takie małe pytanko. Zacznę od tego, że szukajka nic nie wskazała. Przechodząc do sedna, jest to proste, może głupie pytanie. Czy po wypożyczeniu piłkarza/w trakcie wypożyczenia, jest jakaś możliwość pierwokupu? Nie chodzi mi tu o kluby filialne, tylko po prostu wypożyczenie, np. Grosicki z Legii do Jagiellonii.

PS. Jeżeli to nie temat na sufler, to bardzo przepraszam. To samo jeżeli jest zła nazwa. Starałem dobrać się ją jak najlepiej.

kurupt Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.08.2009 11:46    #10
Racja, ale nie zawsze jesteś pewny umiejętności swojego zawodnika, więc sprowadzasz go na wypożyczenie, by się sprawdził.
Opinia publiczna to dziwka.
------
http://kurupt.cmrev.com/kariery.html

zetkaiii Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.08.2009 15:04    #11
[quote=Jacko]Ale ja osobiście powiem że tego się nie stosuje, bo w 08 jeżeli kogoś można wypożyczyć to kluby są przychylne żeby go sprzedać bez tej klauzuli. Nie jest to opłacalne z marketingowego punktu widzenia. A jeżeli np. chodzi o graczy będących już w grze z klauzulą to zazwyczaj klub żąda sporo mniej niż jej w niej zawarte, przynajmniej na początku gry.[/quote]

[quote=kurupt]Racja, ale nie zawsze jesteś pewny umiejętności swojego zawodnika, więc sprowadzasz go na wypożyczenie, by się sprawdził.[/quote]

W tym temacie chodzi o klauzulę zawartą w umowie wypożyczenia, a nie zawartą w kontrakcie piłkarza z jego macierzystym klubem.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 27.08.2009 o godz. 15:06

Jesteśmy tu aby pomagać...

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
27.08.2009 17:29    #12
[quote2=zetkaiii][quote=Jacko]Ale ja osobiście powiem że tego się nie stosuje, bo w 08 jeżeli kogoś można wypożyczyć to kluby są przychylne żeby go sprzedać bez tej klauzuli. Nie jest to opłacalne z marketingowego punktu widzenia. A jeżeli np. chodzi o graczy będących już w grze z klauzulą to zazwyczaj klub żąda sporo mniej niż jej w niej zawarte, przynajmniej na początku gry.[/quote]

[quote=kurupt]Racja, ale nie zawsze jesteś pewny umiejętności swojego zawodnika, więc sprowadzasz go na wypożyczenie, by się sprawdził.[/quote]

W tym temacie chodzi o klauzulę zawartą w umowie wypożyczenia, a nie zawartą w kontrakcie piłkarza z jego macierzystym klubem. [/quote2]
Tylko że nikt tu nie mówi o klauzuli zawartej w umowie piłkarza, tj. na chłopski rozum klauzula odejścia która obowiązuje w Hiszpanii i jest obowiązkowa.

Mowa tu tylko i wyłącznie o tzw. kwocie wykupu gracza podczas wypożyczenia, takiej która jest wynikiem działań gracza i taka która istnieje w irl.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Falcon Przodownik pracy

0
27.08.2009 18:49    #13
Tak jak napisał Jacko
klauzula odejścia =każdy klub jaki zapłaci taką klauzulę może wykupić gracza( w Hiszpanii obowiązkowa)
pierwokup=tylko jedna drużyna może mieć taką opcję.
I jak już poprzednicy wspominali zawodnika trzeba wykupić w TRAKCIE trwania wypożyczenia( czyli jeśli np. wypożyczenie się kończy 30.06.2009 to do tego dnia mamy prawo pierwokupu) po tej dacie normalnie negocjujemy z klubem.
Czasami mamy również opcję pierwokupu zawodników z klubów filialnych.
"Dziś tylko zwycięstwo i nic nie wchodzi w grę"

zetkaiii Żołnierz frontu ideologicznego

0
27.08.2009 19:03    #14
[quote=Falcon]Tak jak napisał Jacko
klauzula odejścia =każdy klub jaki zapłaci taką klauzulę może wykupić gracza( w Hiszpanii obowiązkowa)
pierwokup=tylko jedna drużyna może mieć taką opcję.
I jak już poprzednicy wspominali zawodnika trzeba wykupić w TRAKCIE trwania wypożyczenia( czyli jeśli np. wypożyczenie się kończy 30.06.2009 to do tego dnia mamy prawo pierwokupu) po tej dacie normalnie negocjujemy z klubem.
Czasami mamy również opcję pierwokupu zawodników z klubów filialnych.[/quote]

I znowu się nie zgodzę bo pierwokup może mieć wiele drużyn. Np. klub filialny(A) ma dwa kluby patronackie (X i Z) i w umowie zawarta jest opcja pierwokupu. Jakiś klub (T) składa ofertę za zawodnika klub A się zgadza i wtedy kluby X i Z mogą go wykupić za tę samą cenę...

PS: Nazywajmy wszystko tak jak trzeba, bo pierwokup to pierwokup, klauzula odejścia to klauzula odejścia, a klauzula wypożyczenia to klauzula wypożyczenia...

[quote2=Vision][quote=Vision]Mam takie małe pytanko. Zacznę od tego, że szukajka nic nie wskazała. Przechodząc do sedna, jest to proste, może głupie pytanie. Czy po wypożyczeniu piłkarza/w trakcie wypożyczenia, jest jakaś możliwość pierwokupu? Nie chodzi mi tu o kluby filialne, tylko po prostu wypożyczenie, np. Grosicki z Legii do Jagiellonii.

PS. Jeżeli to nie temat na sufler, to bardzo przepraszam. To samo jeżeli jest zła nazwa. Starałem dobrać się ją jak najlepiej.[/quote]
[/quote2]

Rozumiem, że Tobie nie chodzi o kluby filialne ale kolega Falcon zaczął z pierwokupem, który występuje tylko w klubach filialnych....

I tak w ogóle to skończmy temat, bo zaraz wszyscy dostaniemy "pomarańcz", który zresztą nam się należy...

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 27.08.2009 o godz. 19:15

Jesteśmy tu aby pomagać...

Vision Partyzant

0
27.08.2009 19:12    #15
[quote=Vision]Mam takie małe pytanko. Zacznę od tego, że szukajka nic nie wskazała. Przechodząc do sedna, jest to proste, może głupie pytanie. Czy po wypożyczeniu piłkarza/w trakcie wypożyczenia, jest jakaś możliwość pierwokupu? Nie chodzi mi tu o kluby filialne, tylko po prostu wypożyczenie, np. Grosicki z Legii do Jagiellonii.

PS. Jeżeli to nie temat na sufler, to bardzo przepraszam. To samo jeżeli jest zła nazwa. Starałem dobrać się ją jak najlepiej.[/quote]

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.