[quote=Falcon]Tak jak napisał Jacko
klauzula odejścia =każdy klub jaki zapłaci taką klauzulę może wykupić gracza( w Hiszpanii obowiązkowa)
pierwokup=tylko jedna drużyna może mieć taką opcję.
I jak już poprzednicy wspominali zawodnika trzeba wykupić w TRAKCIE trwania wypożyczenia( czyli jeśli np. wypożyczenie się kończy 30.06.2009 to do tego dnia mamy prawo pierwokupu) po tej dacie normalnie negocjujemy z klubem.
Czasami mamy również opcję pierwokupu zawodników z klubów filialnych.[/quote]
I znowu się nie zgodzę bo pierwokup może mieć wiele drużyn. Np. klub filialny(A) ma dwa kluby patronackie (X i Z) i w umowie zawarta jest opcja pierwokupu. Jakiś klub (T) składa ofertę za zawodnika klub A się zgadza i wtedy kluby X i Z mogą go wykupić za tę samą cenę...
PS: Nazywajmy wszystko tak jak trzeba, bo pierwokup to pierwokup, klauzula odejścia to klauzula odejścia, a klauzula wypożyczenia to klauzula wypożyczenia...
[quote2=Vision][quote=Vision]Mam takie małe pytanko. Zacznę od tego, że szukajka nic nie wskazała. Przechodząc do sedna, jest to proste, może głupie pytanie. Czy po wypożyczeniu piłkarza/w trakcie wypożyczenia, jest jakaś możliwość pierwokupu?
Nie chodzi mi tu o kluby filialne, tylko po prostu wypożyczenie, np. Grosicki z Legii do Jagiellonii.
PS. Jeżeli to nie temat na sufler, to bardzo przepraszam. To samo jeżeli jest zła nazwa. Starałem dobrać się ją jak najlepiej.[/quote]
[/quote2]
Rozumiem, że Tobie nie chodzi o kluby filialne ale kolega Falcon zaczął z pierwokupem, który występuje tylko w klubach filialnych....
I tak w ogóle to skończmy temat, bo zaraz wszyscy dostaniemy "pomarańcz", który zresztą nam się należy...
// Edytowano 3 razy, ostatni raz 27.08.2009 o godz. 19:15
Najnowsze posty