Zawodnik bez wartość, bug czy mój błąd

chmieluk Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
24.11.2009, 15:46    Pytanie
Witam zakupiłem jakiś czas temu dwóch zawodników z Atletico Madryt Keko i Koke. Kupiłem ich za 1tys każdego, i teraz problem jednemu z nich normalnie rośnie, wartość a drugi ma ciągle wartość nie określoną, dodam że obaj skończyli już 18 lat i mają kontrakty zawodowe. Miał ktoś podobny problem?

Gentleman Żołnierz frontu ideologicznego

0
24.11.2009 15:51    #1
To się zdarza, w FM 2009 miałem kilku piłkarzy wartych nic :]
Niech płonie ten ogień
płonie w każdym sercu
nauczymy się kochać
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
stanie się to co ma się stać

chmieluk Partyzant

0
25.11.2009 08:54    #2
[quote=chmieluk]Witam zakupiłem jakiś czas temu dwóch zawodników z Atletico Madryt Keko i Koke. Kupiłem ich za 1tys każdego, i teraz problem jednemu z nich normalnie rośnie, wartość a drugi ma ciągle wartość nie określoną, dodam że obaj skończyli już 18 lat i mają kontrakty zawodowe. Miał ktoś podobny problem?[/quote]A wie może ktoś jak to zmienić bez użycia edytora.

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
25.11.2009 10:09    #3
Żeby wzrosła wartość piłkarza to ów grajek musi po prostu "zaistnieć" tzn musi grać tak i w lidze jak i w pucharach, musi zaliczać dobra występy, asysty/bramki a co za tym idzie dobre punktacje za występy w meczach. Jeśli ten piłkarz nie jest jeszcze na tyle dobry by grać w podstawowym składzie to wpuszczaj go w końcówkach meczy w lidze lub na cały mecz (lub połowę-jeśli nie wytrzymuje kondycyjnie) w pucharach krajowych.Jeśli rozegra on kilkanaście meczy (i zagra w nich w miarę dobrze) to jego wartość sama podskoczy. Dobrze by było gdybyś nie trzymał go w rezerwach lecz przeniósł do pierwszego zespołu i wstawiał go choć czasem na ławkę w jakichś ważnych meczach ligowych i jeśli już takowe nadejdą i będziesz w nich wygrywał (mam tu na myśli spokojny wynik 2:0 lub 3:0 ) i będziesz "kontrolował grę" to możesz go wpuścić np w 80 minucie by sobie pograł ten niecały kwadrans (uwzględniając doliczone kilka minut meczu). Tak jak już wspominałem po kilkunastu meczach czy to w końcówkach czy w pucharach wartość gracza powinna wzrosnąć.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.11.2009 o godz. 10:10

chmieluk Partyzant

0
25.11.2009 10:16    #4
[quote=qstosh]Żeby wzrosła wartość piłkarza to ów grajek musi po prostu "zaistnieć" tzn musi grać tak i w lidze jak i w pucharach, musi zaliczać dobra występy, asysty/bramki a co za tym idzie dobre punktacje za występy w meczach. Jeśli ten piłkarz nie jest jeszcze na tyle dobry by grać w podstawowym składzie to wpuszczaj go w końcówkach meczy w lidze lub na cały mecz (lub połowę-jeśli nie wytrzymuje kondycyjnie) w pucharach krajowych.Jeśli rozegra on kilkanaście meczy (i zagra w nich w miarę dobrze) to jego wartość sama podskoczy. Dobrze by było gdybyś nie trzymał go w rezerwach lecz przeniósł do pierwszego zespołu i wstawiał go choć czasem na ławkę w jakichś ważnych meczach ligowych i jeśli już takowe nadejdą i będziesz w nich wygrywał (mam tu na myśli spokojny wynik 2:0 lub 3:0 ) i będziesz "kontrolował grę" to możesz go wpuścić np w 80 minucie by sobie pograł ten niecały kwadrans (uwzględniając doliczone kilka minut meczu). Tak jak już wspominałem po kilkunastu meczach czy to w końcówkach czy w pucharach wartość gracza powinna wzrosnąć.[/quote]Zawodnik ten jest jednym z moich rezerwowych i dość często dostaje szansę gry, częściej niż drugi z tych sprowadzony grajków, któremu cena sukcesywnie rośnie. Wczoraj sprawdziłem że jego wartość w szczegółach(transfer) wynosi 1Ł ale już w profilu nie pojawia się nic.

qstosh Przodownik pracy

0
25.11.2009 11:49    #5
Hmmm. Dziwne. Nie spotkałem się z czymś takim. U mnie w moim argentyńskim Club Atlético Belgrano de Córdoba też mam graczy którzy kosztują "grosze" ale ponieważ gram systemem rotacyjnym to niemal każdemu daję pograć i odnotowuję wzrosty cen zawodników. Nie tylko juniorów. Ale też graczy kupionych (tak jak w przypadku Keko i Koke o którym wspominałeś). Wg. mnie NIC tak nie podnosi wartości piłkarza jak...regularna gra w pierwszym składzie. Popatrz na to:
Podam Ci to na przykładzie dwóch moich piłkarzy:
Tych dwóch graczy kupiłem z wolnego transferu:
...sprawdź sobie ich wartości...
- Matías Manrique
- Luis Miguel Escalada
a już po rozegraniu połowy sezonu...ich wartość drastycznie wzrosła...
Manrique
Escalada
Jak widać wystarczyła im w miarę regularna gra w pierwszym składzie (piszę że "w miarę" ponieważ stosuję rotację zawodników w przypadku ich zmęczenia więc nie grali oni we wszystkich meczach ligowych/pucharowych/towarzyskich)
Weź też pod uwagę że mimo iż wartość tych graczy wzrosła tak szybko to nie zarabiają oni krocie... (patrz: Manrique )

Dlatego wg mojej wiedzy by wartość zawodnika wzrosła wystarczy go regularnie wstawiać do pierwszego składu. Bez znaczenia na poziom rozgrywek [ja gram w 2 lidze argentyńskiej więc o jakiejś prestiżowej Lidze Mistrzów można zapomnieć :) ]
Ale oczywiście jest też prawdopodobne że w twoim przypadku wartość twojego zawodnika nie rośnie bo jest to bug w grze :/

chmieluk Partyzant

0
25.11.2009 11:58    #6
Co do zawodników z wolnego transferu to inna sprawa, Ja się bardziej zastanawiam, czy to nie jest jakis bug FM 2010, w 2009 nie miałem tego ani razu choć nie pamiętam żebym kupował zawodnika za 1Ł tak jak tych dwóch grajków. Jak będzi mnie to denerwować to może zmienię to jakimś edytorem, być może jakiś algorytm w 2010 zaciana się jak zawodnik ma po sprowadzeniu wartosc 1Ł

qstosh Przodownik pracy

0
25.11.2009 12:29    #7
Proponowałbym nie zmieniać nic edytorami i poczekać na...drugą łatkę :)
Może ona to "usunie" bo to chyba jednak jest jakiś bug w grze..

bogdan89 Partyzant

0
25.11.2009 12:33    #8
ja mam podobny problem. gram Śląskiem Wrocław, aktualnie w 2019 roku.
Grałem w Lidze Mistrzów itd, więc zawodnik niby powinien zyskać na wartości, a okazało się wręcz przeciwnie. Nie będę pisał jak się nazywał bo to newgen. Kupiłem gościa z MKS Kluczbork za 400 tys. €, po jakimś czasie jego wartość była 0€. nieokreślona... dostawałem wiele ofert z innych klubów na wartość 0€. pomyślałem w końcu, że go oddam za darmo, bo jest jakiś dziwny. Oddałem go przez wolny transfer do Korony Kielce i tu dopiero dziwne rzeczy :D
zawodnik ten widnieje na mojej liście w składzie, ale nie mogę nic z nim zrobić. gdy klikam to przenosi mnie do jego profilu gdzie ewidentnie widać że jest w Koronie Kielce... to na pewno jest jakiś bug, czekam aż umrze czy coś, na razie ma 25 lat :)

Gilbert Młody aktywista

0
11.12.2009 16:48    #9
Na chwilę odświeżę temat, bo to chyba jednak bug.

Zawodnik, który gra u mnie non-stop w pierwszym składzie, będąc najlepszym piłkarzem, po około 20 spotkaniach jest wart 0zł (co prawda jest to Liga Okręgowa, ale chociaż ten 1000zł powinien być wart).
Ale jest też druga strona medalu: można za 0zł sprowadzać sobie bardzo dobrych juniorów z innych klubów. Wystarczyć złożyć propozycję jego klubowi zamiast bezpośrednio zawodnikowi proponować kontrakt :).
…(…)…

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution