dziwna sytuacja z grą zawodników w kadrze

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
19.01.2010, 09:04    Pytanie
Prowadzę Wisłę Kraków. Zauważyłem taką dziwną prawidłowość, że ilekroć sprowadzam z zagranicy jakiegoś reprezentanta kraju (Białoruś, Mołdawia, Węgry, kraje afrykańskie) to przestaje on grać w kadrze. Zawsze staram się sprowadzać mozliwie najlepszych piłkarzy, którzy stają się gwiazdami całej ligi, więc powinni grać w kadrze, ale w momencie przejścia do Wisły przestają być powoływani. Podobna sytuacja dzieje się z Polakami, zarówno tymi kupowanymi jak i tymi którzy grają u mnie od początku. Mam w zespole kilka prawdziwych gwiazd ligi, napastnika co strzela po 25 bramek w sezonie, świetnego prawego obrońcę, doskonałego defensywnego pomocnika, aż dziw że jeszcze nie krzyczą o wyjeździe za granicę. Ale do kadry ich nie biorą. Doprawdy dziwna to sytuacja tym bardziej że na 5 sezonów 3 razy zdobyłem mistrzostwo, raz Puchar Polski i 3 razy Superpuchar.
Za to bardzo często dostaję newsa, że jakiś tam menadżer reprezentacji siedzi na trybunach i obserwuje zawodnika X. Zawodnik X rozgrywa śiwetny mecz, po czym powołania nie dostaje. Sytuacje takie ciągle się zdarzają. To po co oni obserwują zawodnika?
A sądzę, że gra w narodowym zespole dodałaby moim zawodnikom jeszcze większej pewności siebie no i mógłbym za nich wziąć więcej kasy przy transferze.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 19.01.2010, 09:07

szfedo Przodownik pracy

0
19.01.2010 13:53    #1
A to ciekawe ;] bo teoretycznie, FM nie patrzy na to jaka liga, tylko po umiejętnościach. U mnie tylko Kroos nie gra w kadrze (z tych lepszych kulek :P) bo Niemcy są zrąbane i mają szaraków :P a tak to połowa składu leci na kadrę.. Więc to trochę dziwne.

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
19.01.2010 14:12    #2
@ techniczny
Sprawdź jak wygląda sytuacja w poszczególnych reprezentacjach. Możliwe że np twojego "świetnego prawego obrońcę" nie powołują ponieważ w reprezentacji na tej pozycji jest 2 lub 3 lepszych graczy (o większej reputacji, umiejętnościach, atrybutach, doświadczeniu itp) którzy na dodatek grają za granicą tzn w lepszych ligach (o większej reputacji). Możliwe że podobnie ma się sprawa jeśli chodzi o pozostałych zawodników twojego składu którzy wg. ciebie zasługują na powołanie.

Proponuję cierpliwie czekać. Czasem jakiś gracz z reprezentacji dostaje długotrwałej kontuzji i wtedy FM informuje nas że nasz grasz (jeśli nie ma innych-lepszych kandydatów) został powołany do kadry w zastępstwo za kontuzjowanego. Jeśli wykorzysta on "swoje 5min" to możliwe że już pozostanie w kadrze. Ale to oczywiście zależy nie tylko od dyspozycji tegoż gracza na boisku ale także od decyzji selekcjonera reprezentacji.
Zawsze też możesz złożyć podanie o pracę w kadrze gdyby obecnemu selekcjonerowi podwinęła się noga i został nieoczekiwanie zwolniony ;)

@ szfedo
Żeby zamiast szaraków w reprezentacji Niemiec mieć prawdziwych piłkarzy musisz wgrać sobie TEN dodatek.

0
19.01.2010 14:55    #3
qustosh, nie byłoby problemu gdyby kupowani zawodnicy nie byli reprezentantami. ale jak kupuję 20-latka z Białorusi który w kadrze zagrał 10 razy, strzelił 2 gole, gra u mnie w ataku i w 30 meczach strzela 31 goli to trochę dziwne że akurat przestaje być powoływany gdy przechodzi z jakiejś tam białoruskiej wioski do Wisły Kraków. gdyby to był jednostkowy przypadek to również nie poruszałbym tego tematu, ale tak jest z każdym reprezentantem kraju jakiego kupuję. dajmy na to József Kanta (genialny środkowy pomocnik, polecam) ma w osobistych napisane że jest kapitanem reprezentacji Węgier i że jest zadowolony że jest częścią reprezentacji. a jego dorobek w kadrze - 2 mecze. dziwne, a jest kapitanem. oczywiście oba mecze rozegrał zanim go kupiłem. jest gwiazdą ligi, wolne wykonuje lepiej niż Beckham, w sezonie strzela ok. 20 goli (środkowy pomocnik!) i zalicza blisko 30 asyst. nie mówcie mi że takim zawodnikiem pogardziłby selekcjoner Węgier :P
wiem, że FM przy doborze kadry patrzy przed wszystkim na umiejętności, dlatego właśnie się dziwię bo atrybuty tych zawodników są naprawdę na bardzo dobrym poziomie.
wiecie, dla mnie dramat jakiś wielki to nie jest, ale byłaby to dla mnie wewnętrzna satysfakcja że mój zawodnik gra w kadrze. do kadr U-19 i U-21 zawodnicy są powołoywani, owszem, ale do dorosłych już nie.

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
19.01.2010 16:11    #4
[quote=techniczny]qustosh...[/quote]
Nie "qustosh" ale qstosh

Skoro problem dotyczy graczy którzy wcześniej byli powoływani a zaraz po tym jak ich zatrudniłeś to jakimś dziwnym trafem przestali oni otrzymywać powołania to...hmm..faktycznie dziwna sprawa.
W FM próbowano odwzorować sympatie i antypatie pomiędzy poszczególnymi managerami i graczami ale wątpię by w tym przypadku coś takiego miało miejsce że selekcjoner nie powołuje do kadry dobrego gracza bo nie lubi ciebie lub twojego klubu :) Tutaj to raczej nie ma miejsca no i nie miało by to większego sensu.
Ciekawe. Bo nawet jeśli (zakładając) że zawodnik przechodząc z "ukraińskiej wioski" jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności przestał się rozwijać (tzn atrybuty stanęły w miejscu) to logiczne powinno być że przez sam fakt dobrych występów (bramek i asyst o których wspominasz) powinien otrzymać powołanie.
No bo wątpię by w kadrze Ukrainy czy innych Węgier było np 5 środkowych pomocników równie skutecznych niż ci twoi. Dziwne. Nie chciałbym to napisać że "to na pewno jest bug gry" bo to najprostsze rozwiązanie zwalać wszystko i sprowadzać wszystko do buga w grze. Tym niemniej naprawdę jest to co najmniej podejrzane...
Ciekawe czy innym użytkownikom grającym w innych ligach też przytrafiała się podobna sytuacja?

szfedo Przodownik pracy

0
19.01.2010 16:31    #5
[quote=qstosh]@ szfedo
Żeby zamiast szaraków w reprezentacji Niemiec mieć prawdziwych piłkarzy musisz wgrać sobie TEN dodatek.[/quote]

Wiem, ale wtedy zaczną powoływać Kroosa i większa szansa na kontuzje :P

vivi30 Partyzant

0
19.01.2010 16:34    #6
u mnie nic takiego nie ma-gram Lechem,większość składu gra w reprezentacjach...

0
19.01.2010 19:11    #7
żeby obrazowo wam pokazać jak to wygląda:

wspomniany József Kanta, zobaczcie na atrybuty, gole, asysty, średnią ocen. Ze świecą takiego szukać: http://img70(...)anta.png

Iliya Tsyrkunov, trochę sie pomyliłem bo 10 meczów to on rozegrał ale w juniorach :P no tak, tylko iloma napastnikami takiej klasy może pochwalić się Białoruś?: http://img25(...)unov.png

generalnie zauważyłem że FM czasem tworzy permanentne nietypowe sytuacje u jednego bądź małej liczby graczy. może FM losowo sobie wybiera że "o to będę robił takiego psikusa" ;)

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 19.01.2010 o godz. 19:16

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.