Czy gra skrzydłami ma sens?

parachutes Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
03.04.2010, 00:05    Pytanie
Od jakiegoś czasu gram Łęczną na łatce 10.3, korzystam z taktyki Dwójka by Seju, którą cenię bardzo wysoko. Zmodyfikowałem ją pod potrzeby zespołu i ligi w której gram (wysunąłem linię obrony, ustawiłem wolne tempo gry i zawęziłem i skróciłem pole gry). Wyniki są zadowalające, ale zauważyłem że bardzo rzadko strzelane są bramki z dośrodkowań - góra raz na 10 meczów (a większość akcji idzie właśnie przy liniach bocznych).

Do czego zmierzam? Wydaje mi się, że gra oparta na atakach skrzydłami jest nieskuteczna. Możliwe, że to kwestia słabych dośrodkowujących, bo z lewej biega Sołdecki i Nazaruk, a z prawej Stachyra i Michalak (bardzo solidni nawet jak na Ekstraklasę, ale ich współczynniki dośrodkowań szału nie robią). Jednak gram z podglądem całego meczu i analizuję dokładnie akcje, przeglądam jak procentowo wyglądają dośrodkowania i chyba doszedłem do wniosku, że bardziej opłaca się grać konstruując akcje i szukając prostopadłego podania na wolne pole niż atakując obiema flankami.

Czy Wy też zauważyliście, że dośrodkowania są mało skuteczne? Skrzydłowi bardzo często uwalniają się u mnie spod opieki obrońców, mają dośrodkowania ostre i z linii końcowej. Piłka leci w pole karne szybko, ale zawsze na jednego mojego napastnika przypada dwóch obrońców. Niezależnie od różnicy parametrów skoczności, wzrostu i gry głową - oni wybijają piłkę w 90% przypadków, a najczęściej te pozostałe procenty to niegroźny lub niecelny strzał.

Założyłem ten temat, bo zastanawiam się, czy polecenie skrzydłowym rzadszych dośrodkowań nie poprawi mojej skuteczności (skoro i tak tylko jedno dośrodkowanie na 50 kończy się bramką) i posiadania piłki.

A wy jak zaobserwowaliście? Warto według was atakować skrzydłami?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.04.2010, 00:05

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Bobi były Premier Rewolucji

Grupa: Ekspert
0
03.04.2010 00:16    #1
1) Może spróbuj ustawić wysokiego, silnego i dobrze główkującego napastnika jako odgrywającego? Skrzydłowi będą zagrywać piłki na niego, on będzie je strącał do nadbiegającego OPŚ lub kolegi z ataku. U mnie to trybiło, ale ja miałem Adebayora na tej pozycji, więc jest pewna różnica...
2) Gra na dośrodkowania moim zdaniem opłaca się jeśli masz dobrze główkujących, silnych napastników, a granie prostopadłymi podaniami sprawdza się przy szybkich i zwinnych snajperach. To samo dośrodkowujący - słaby współczynnik Dośrodkowania nie spowoduje gradu bramek Twojego zespołu. Tutaj musisz dobrać sposób rozgrywania pod swój zespół i Twoich zawodników.
3) Poszukaj wsparcia w obrońcach. Jeżeli są szybcy i wytrzymali, mogą obiegać skrzydłowych i próbować dośrodkować.

0
03.04.2010 00:28    #2
Ad 1. i 2. Tak myślałem, w perspektywie kilku sezonów postaram się dobrać do swojej drużyny takich polskich czy afrykańskich Adebayorów na atak i lepszych dośrodkowujących poszukać. Mój najwyższy napastnik ma 186 cm i nie jest specjalnie silny i dobrze główkujący. I tu pytanie, bo kiedyś wydaje mi się, że o tym czytałem, ale były różne opinie. Czy skoczność jest równie ważna co gra głową? Czy może "nieskoczny" zawodnik z wysokim poziomem tego parametru (gra głową) wystarczy do tej funkcji?

Ad 3. Mam dobrych obrońców, którzy grają bardzo ofensywnie i też dośrodkowują z końcowej linii boiska (bracia Bronowiccy). Ale tu znowu, zawsze się uda dobrze dośrodkować, ale nawet w sytuacji 1 na 1 (mój napastnik i obrońca przeciwnika) - główkę wygrywa obrońca.

Jeśli ktoś czyta ten temat i ma jakieś obserwacje, np. grając słabszymi klubami - jestem ciekaw :)

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 03.04.2010 o godz. 00:34

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
03.04.2010 00:40    #3
Ja gram Lechią Gdańsk.
Pierwsza rzecz - wzrost nie ma znaczenia, liczy sie tylko skoczność.
Dwa - Skoczność bez siły też się nie liczy - obrońca i tak przepchnie Twojego napadziora.
U mnie Lukjanovs jest zawodnikiem, który jak na naszą ligę jest dobrym odgrywającym. Wygrywa większość pojedynków główkowych z obrońcami. Piłka musi go jednak znaleźć sama, bo on jest taktycznie nieco upośledzony :)
W zeszłym sezonie mój najlepszy wówczas napastnik strzelił bodajże 4 bramki główką po dośrodkowaniu, mimo, że ma tragiczną skoczność - jednak umiał znaleźć się w dobrej sytuacji i przechytrzyć obrońców.

Podsumowując - masz częściowo rację, gra dośrodkowaniami jest trudna, bo wrzutki muszą być w miarę celne (a więc dobrzy skrzydłowi), a napastnik musi być i skoczny i silny, albo inteligentny i bardzo szybki, i w każdym przypadku musi dobrze grać głową. W grze piłkami prostopadłymi wystarczy, że jest szybki :)

Użytkownik uznał post za pomocny

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Bobi były Premier Rewolucji

Grupa: Ekspert
0
03.04.2010 00:41    #4
Ja jestem wyznawcą teorii, że skoczność jest ważniejsza niż gra głową, ale obydwa atrybuty muszą iść w parze, mniej więcej: wartość 19 dla skoczności + 16 dla gry głową. Nie może to zejść poniżej pewnego poziomu.

Co do wybijania piłki przez obrońcę - patrząc na rzeczywistą piłkę: wcale nie tak dużo bramek pada po dośrodkowaniach, może to wynika z tego, że obrońca ma pewną przewagę, w końcu on musi zadbać o przecięcie podania, względnie wybicie jej na aut, jeżeli ma do czynienia ze słabszym napastnikiem, to w ogóle z tym problemu nie ma.

Akurat przy grze słabszymi klubami moim zdaniem znacznie bezpieczniejsza jest gra środkiem - nie narażamy się tym samym na stratę przez skrzydłowego, która może spowodować dwa szybkie podania przeciwnika na skrzydle.

paziu Młody aktywista

0
03.04.2010 00:44    #5
U mnie też tak jest że jedno dośrodkowanie na 50 kończy się bramką, a moim odgrywającym jest Artem Milevskyi także powinien częściej strzelać z głowy. Po dośrodkowaniach częściej zdobywa bramki nogą niż głową, a ze skrzydeł wrzucają nieźli zawodnicy np. Kolarov, Coentrao. Dlatego w moim odczuciu gra skrzydłami trochę cieniuje, ostatnio ustawiłem swoim piłkarzom grę środkiem i teraz wyniki mam o wiele lepsze, ogólnie zacząłem zdobywać więcej bramek.

Co do pytania o wzrost i grę głową to mają one nie wielkie znaczenie, najważniejsza w walce o górne piłki jest skoczność :)

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
03.04.2010 00:48    #6
[quote=paziu] ...a moim odgrywającym jest Artem Milevskyi także powinien częściej strzelać z głowy [/quote]

Tu kłania się kolejny problem - preferencje zawodników. Ja Milevskiego (OT - świetny zawodnik) ustawiłałem jako kompletnego napastnika, lub środkowego, i strzelał bardzo dużo bramek, jako odgrywający jakoś mu nie szło. Role mają w FM 2010 potężną moc. Po 20 kolejkach Lechią byłem na drugim miejscu. Zmieniłem dwie role - przegrałem 3 mecze z rzędu. Powróciłem do starych ról - i gra wróciła do normy.

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

0
03.04.2010 00:56    #7
kurde, tak się miotam i głowię nad tym ostatnio, bo zauważyłem, że gra środkiem - owszem - oznacza często dobre wykończenie (mam niskich i szybkich napadziorów), ale moi skrzydłowi w taktyce "Dwójka by Seju" wchodzą w rywali jak w masło, nie mają problemu z uwolnieniem się i dobiegnięciem do linii końcowej.. A gra środkiem jednak - tu się z Bobim nie zgodzę - niesie większe zagrożenie kontry (bo 3/4 drużyny zwykle przy ataku pozycyjnym jest z przodu) niż kontra ze skrzydła (gdzie do przodu pruje OP P lub L i napastnicy).

Podsumowując (i uwzględniając moich piłkarzy).
Skrzydło:
+ bardzo dużo okazji
+ mniejsze ryzyko kontry
- bardzo rzadko bramki
Środek:
- mniej okazji
- większe ryzyko kontry
+ lepsza skuteczność

Czekam na więcej uwag i spostrzeżeń, za dotychczasowe dziękuję i plusuję (tylko Bobiemu nie mogę kliknąć, że pomógł, chyba dlatego, że jest redaktorem).

paziu Młody aktywista

0
03.04.2010 00:56    #8
Godman uwierz że Milevskyi przyprawiał mnie o zawrót głowy z tym ustawieniem, był okres gdzie przez 900 minut nie strzelił gola. Kombinowałem ze środkowym napastnikiem i z kompletnym napastnikiem ale nie mógł się przełamać, po ustawieniu go jako odgrywającego na szczęście ustrzelił parę ważnych bramek na koniec sezonu :)

0
03.04.2010 01:05    #9
Ja zawsze ustawiam "odgrywającego" Nakolumie (dobry technicznie, dobrze podaje) lub jakimś silnym i wysokim (niestety takich nie mam :)), a kajtkowi Krystianowi Wójcikowi "lis pola karnego" i w poprzednich grach na łatce 10.2 strzelał w Ekstraklasie po 20 goli co sezon regularnie. A nie jest to jakiś talent, PA 120 bodajże. Na 3 sytuacje wykorzystywał 2. Był wart 2,5 mln euro według gry i miał tę zaletę, że nie chciał za wszelką cenę opuszczać Łęcznej. Nigdy nie miałem tak skutecznego gracza.

O dziwo, w nowej grze, na łatce 10.3 gra tak samo. Pamiętam, że najlepiej mu szło, jak był po prawej stronie, a po lewej grał jakiś wysoki zawodnik, który przejmował piłki górne i podawał na wolne pole do Krystiana. Ale to trochę OT.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.