Filozofia

thegunnersfan Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.04.2010, 08:37    Pytanie
mam problem z dopasowaniem filozofi gry do zespolu...

mam rok chyba z 2018 i gram valencia, pod jakim katem dopasowac filozofie do zespolu?? co decyduje o dobrze dobranej filozofi

parachutes Młody aktywista

0
07.04.2010 08:55    #1
Dopasuj filozofię gry do zawodników. Skoro masz 2018 - nikt nie wie jakich tam masz w składzie piłkarzy. Nikt nie wie jak silna jest Twoja Valencia, czy powinna grać z kontry, czy dominować na boisku. Obejrzyj kilka meczów na pełnym podglądzie i sam oceń co jest największym problemem Twojej drużyny.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

loswroblitos Młody aktywista

0
07.04.2010 08:59    #2
Valencia?..... zawsze ofensywa z nasiadem na przeciwnika. Chyba że tak zmarnowałeś potencjał drużyny, że walczysz o utrzymanie ale wtedy raczej Ciebie w klubie już by nie było.

parachutes Młody aktywista

0
07.04.2010 09:21    #3
Najlepiej przeczytaj Teorie Taktyczne
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
07.04.2010 14:56    #4
Filozofii gry nie dopasowujesz do swojego zespołu, tylko do rywala. Grając z równorzędnym ja zaczynam od standardowej, i patrząc na to, co się dzieje na boisku albo robię "krok wstecz" (czyli ustawiam na kontrę), albo "w przód" (kontrola). Grając ze słabszym rywalem zaczynam od kontroli, i to samo - w trakcie meczu zmieniam, w zależności od sytuacji na boisku.

Stworzenie taktyki, która będzie dobra na wszystkie zespoły, z którymi grasz, jest praktycznie niemożliwe.

Grając Valencią zapewne grasz zazwyczaj ofensywą, albo nawet przewagą - moim zdaniem to błąd. Jeśli rywale zaczynają się bronić, to obydwie drużyny komasują się przed polem karnym przeciwnika, i zaczyna się kopanina. Lepiej zagrać standardowo, niech rywale wyjdą ze swojej strefy, wtedy szybkimi atakami lub wrzutkami w pole karne masz znacznie większe szanse na stworzenie dobrych sytuacji, i strzelenie bramki.
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
07.04.2010 15:01    #5
[quote]co decyduje o dobrze dobranej filozofi[/quote]
To bardzo proste: im lepszy filozof tym lepsza filozofia.

Styrcu Partyzant

0
07.04.2010 15:08    #6
Moim zdaniem pomoce taktyczne wiele nie dadzą jeśli "menago" nie zna swojej drużyny i ich nie czuje. Powinno się czuć team i ich gre... Co Ci po teoriach czy też innych poradnikach skoro nie znasz drużyny?

Edyta:

Skoro masz 2018 rok to już powinieneś znać drużynę na wylot.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 07.04.2010 o godz. 15:09

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
07.04.2010 15:36    #7
[quote=Styrcu]
Edyta:

Skoro masz 2018 rok to już powinieneś znać drużynę na wylot.[/quote]
Możesz wskazać w którym miejscu thegunnersfan napisał JAK DŁUGO prowadzi już Valencię? Bo z tego że ma w grze rok 2018 wcale nie wynika, że gra nią od początku rozgrywki. Równie dobrze Valencia może być jego 'którymś tam' z rzędu prowadzonym zespołem. Bez znaczenia czy prowadzi ją pół roku czy tydzień. Jednym graczom potrzeba więcej czasu na poznanie własnej drużyn a innym mniej.

Guezmir Młody aktywista

0
07.04.2010 15:42    #8
[quote=Godman]Filozofii gry nie dopasowujesz do swojego zespołu, tylko do rywala. Grając z równorzędnym ja zaczynam od standardowej, i patrząc na to, co się dzieje na boisku albo robię "krok wstecz" (czyli ustawiam na kontrę), albo "w przód" (kontrola). Grając ze słabszym rywalem zaczynam od kontroli, i to samo - w trakcie meczu zmieniam, w zależności od sytuacji na boisku.

Stworzenie taktyki, która będzie dobra na wszystkie zespoły, z którymi grasz, jest praktycznie niemożliwe.

Grając Valencią zapewne grasz zazwyczaj ofensywą, albo nawet przewagą - moim zdaniem to błąd. Jeśli rywale zaczynają się bronić, to obydwie drużyny komasują się przed polem karnym przeciwnika, i zaczyna się kopanina. Lepiej zagrać standardowo, niech rywale wyjdą ze swojej strefy, wtedy szybkimi atakami lub wrzutkami w pole karne masz znacznie większe szanse na stworzenie dobrych sytuacji, i strzelenie bramki.[/quote]

Piszesz o strategiach, a nie o filozofii ;)
Filozofie to odpowiedniki reguł opisanych w TiRT 09.

Bardzo sztywna = reguła jedynkowa
Sztywna = reguła dwójkowa
Zrównoważona = system zadaniowy
Płynna = 5x5
Bardzo płynna = system globalny

Ja preferuję ostatnio filozofię zrównoważoną. Uznałem, że najlepiej pasuje do mojej drużyny tj przebudowanego Zagłębia Lubin. Nie używam jednak KT. Owszem ustawiam strategię, zadania i role za pomocą KT, po czym konwertuję do klasycznej i w trakcie gry dokonuje kosmetycznych poprawek. Czuję, że operując wszelkimi opcjami i suwakami mam większą kontrolę. Kopę lat tak grałem i nie stanowi to dla mnie problemu.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 07.04.2010 o godz. 15:46

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
07.04.2010 15:58    #9
Jeśli nie możesz sobie poradzić z tą filozofią, to może po prostu wróć do starego modelu przedstawiania taktyki.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution