[quote=Godman]Filozofii gry nie dopasowujesz do swojego zespołu, tylko do rywala. Grając z równorzędnym ja zaczynam od standardowej, i patrząc na to, co się dzieje na boisku albo robię "krok wstecz" (czyli ustawiam na kontrę), albo "w przód" (kontrola). Grając ze słabszym rywalem zaczynam od kontroli, i to samo - w trakcie meczu zmieniam, w zależności od sytuacji na boisku.
Stworzenie taktyki, która będzie dobra na wszystkie zespoły, z którymi grasz, jest praktycznie niemożliwe.
Grając Valencią zapewne grasz zazwyczaj ofensywą, albo nawet przewagą - moim zdaniem to błąd. Jeśli rywale zaczynają się bronić, to obydwie drużyny komasują się przed polem karnym przeciwnika, i zaczyna się kopanina. Lepiej zagrać standardowo, niech rywale wyjdą ze swojej strefy, wtedy szybkimi atakami lub wrzutkami w pole karne masz znacznie większe szanse na stworzenie dobrych sytuacji, i strzelenie bramki.[/quote]
Piszesz o strategiach, a nie o filozofii
Filozofie to odpowiedniki reguł opisanych w TiRT 09.
Bardzo sztywna = reguła jedynkowa
Sztywna = reguła dwójkowa
Zrównoważona = system zadaniowy
Płynna = 5x5
Bardzo płynna = system globalny
Ja preferuję ostatnio filozofię zrównoważoną. Uznałem, że najlepiej pasuje do mojej drużyny tj przebudowanego Zagłębia Lubin. Nie używam jednak KT. Owszem ustawiam strategię, zadania i role za pomocą KT, po czym konwertuję do klasycznej i w trakcie gry dokonuje kosmetycznych poprawek. Czuję, że operując wszelkimi opcjami i suwakami mam większą kontrolę. Kopę lat tak grałem i nie stanowi to dla mnie problemu.
// Edytowano 3 razy, ostatni raz 07.04.2010 o godz. 15:46
Najnowsze posty