Granie jedną taktyką

Sieman Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.05.2010, 19:58    Pytanie
Witam. Moje pytanie dotyczy okresu jakim gracie jedną taktyką( nie licząc drobnych korekt, chodzi o ogólne założenia)? Czy istnieje coś takiego ze komputera "uczy" sie naszej taktyki i ją rozpracowuje przez co staje sie bezużyteczna? I jeśli gracie jedną taktyką to zmieniacie ja co 2-3 sezony czy moze co sezon czy może gracie jedną taktyką przez dłuzszy okres w grze. z góry dzieki:)

hera Młody aktywista

0
05.05.2010 20:52    #10
ja zawsze jak próbuje coś zmieniac to wychodzi jeszcze gorzej i prędzej czy poźniej wracam do wyjściowej taktyki. Na razie mam początek 4 sezonu, a dzieki jednemu ustawieniu awansowałem z 4 ligi włoskiej do Serie A w 3 lata, tak więc moim zdaniem opłaca sie jak najdłużej grac jednym ustawieniem, niestety SI utrudnia nam życie i zawsze przychodzi moment kiedy trzeba coś zmienić chocby na pare meczów zeby wszystkiego nie przegrać, a potem mozna powrócic do swojego ustawienia i znów kosic wszystkich z trawą

K0ras Młody aktywista

0
05.05.2010 21:28    #11
[quote]Czy istnieje coś takiego ze komputera "uczy" sie naszej taktyki i ją rozpracowuje przez co staje sie bezużyteczna? [/quote]

Wrecz przeciwnie, gram taka sama taktyka 16 sezon(a w zasadzie juz okolo 130 sezonów - wyjasnienie poniżej ;) ) i czy to zespoly w kraju czy w europie maja coraz wiekszy problem. To moj zespół ma dyktowac warunki i moze z poczatku idzie to ciezko to... Z kazdym sezonem lepiej, jednak ja nie robie prawie wogole transferów, wprowadzam wychowakow, a ci sa juz od 16 roku zycia uczeni mojej taktyki. Jedyna zmiana to tempo, szerokosc, szybkosc rozrgywania pilki.

[quote]moment kiedy trzeba coś zmienić chocby na pare meczów zeby wszystkiego nie przegrać[/quote]

To nie wina taktyki a wykonwacow. Czasem, zdarzaja mi sie 3 mecze w ktorych napastnik potrafi zmarnowac 30, 100% sytuacji, by potem przez 3 mecze z rzedu strzelac hat-tricka ;) A jak nie ma komu strzelac to jak wygrywac?

Z tym, że ja gram swoja taktyka juz od... CM'a 02/03. : ) Jedynie w fm'ie 2007 nie szlo nic ugrac 4-4-2... Szukam graczy pod swoja taktyke. Juz mniej wiecej wiem jaki zawodnik sie sprawdzi. Oczywiscie jest to pewne pójście na łatwiznę, ale zbyt bardzo przywiązałem sie do 4-4-2 : P

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 05.05.2010 o godz. 21:32

parachutes Młody aktywista

0
05.05.2010 22:37    #12
[quote=Sieman]Moze niekoniecznie o to mi chodziło ale musze przyznac ze troche mi to rozjasniło pogląd na tą sprawe, ja od dawna miałem jakąs głupią manie ze musialem co sezon zmieniac taktyke bo myslałem ze nie będzie przynosiła rezultatów i musialem w koncu ten spoosb myslenia zmienic:D[/quote]
Bo musisz się zastanowić czy drużyny prowadzone przez komputer mają silniejszy skład, czy Ty. Jeśli jest tak, że przewaga jest po stronie przeciwnika, musisz dostosować taktykę do niego. Jeśli jest inaczej - graj to co zawsze. Ale dostosowywanie taktyki do przeciwnika powinno raczej opierać się na ustawieniach drużynowych (szerokość, tempo, linia obrony) niż na zmianie ustawienia.

Myślę, że silnik gry narzuca takie cykle, że raz wszystko się wygrywa, nawet w rezerwowym składzie, a raz ciężko o remisy w podstawowym.

Ok, spadam na Mallorca - Real bo coś footiefox krzyczy, że Real przegrywa ]:->

EDIT: cholera, wyrównali. Fajnie, że są takie dyskusje i wymiana spostrzeżeń.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.05.2010 o godz. 22:39

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.05.2010 23:05    #13
Odpowiem na Twoje pytanie wprost - komuter nie uczy się naszej taktyki. Któryś ze starych FM-ów miał coś takiego zainstalowane na jednej łatce, co powodowało, że kolega grając Juve musiał zmieniać taktykę co 2 -3 mecze. Od tamtej pory to zupełnie nie działa. Ja mam jedną taktykę, gram nią w tej chwili 6-sty sezon, i co roku mam lepsze wyniki. Nie zmieniam jej ani trochę, nawet przed meczem z silniejszymi rywalami - jedyne modyfikacje, to nastawienie, i polecenia z ławki - wszystko w trakcie meczu.
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

szfedo Przodownik pracy

0
05.05.2010 23:54    #14
Tak jak mówi Godman to kolejny mit o FMie. Powstał już za czasów FMa 09, w usprawiedliwieniu słabych wyników. Jedyna osoba która jest w stanie rozszyfrować naszą taksę to inny grasz w trybie multi. Komputer aż tak inteligentny nie jest. Ja przez 7 lat gram poczciwym i sprawdzonym 4-2-4 z OPP/OPL co sezon rotując to grę środkiem, mieszane bądź skrzydełka (zależnie od posiadanych zawodników) i sprawdza się to w miarę dobrze. Co prawda dopiero w 6 sezonie zdobyłem mistrza, ale pewnie jest to uwarunkowane coroczną wyprzedażą i skupem młodszych graczy. Ponieważ od dawien dawna stosuje zasadę zawodnik powyżej 27 roku życia musi zostać sprzedany :P

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
06.05.2010 00:08    #15
ja na swoim przykładzie podam ze swoim Auxerre gram ta sama taktyka od 5 sezonów i wogole jej nie zmieniam... kupuje co sezon ze 2-3 grajków max moze to malo ale plus w tym ze szybka sie zgrywaja ze soba i efekty sa... w ostatnim sezonie vice- mistrzostwo Francji i puchar Francji jest:)

w sumie kazdy gra inaczej... jeden lubi co chwila robic roszady w skladzie zmieniac taktyke a inny graja jedna i ta sama cały czas...
(L)

hera Młody aktywista

0
06.05.2010 00:23    #16
[quote=K0ras][quote]
Z tym, że ja gram swoja taktyka juz od... CM'a 02/03. : ) Jedynie w fm'ie 2007 nie szlo nic ugrac 4-4-2... Szukam graczy pod swoja taktyke. Juz mniej wiecej wiem jaki zawodnik sie sprawdzi. Oczywiscie jest to pewne pójście na łatwiznę, ale zbyt bardzo przywiązałem sie do 4-4-2 : P [/quote]

oo ziom to nawet gorzej niz ulatwienie, bo wynika ze w kazdym fm robisz taki sam klub. taka sama taktyka tacy sami zawodnicy , zmienia sie tylko herb klubu i liga. moze jest inaczej , ale tak to widze ;p

K0ras Młody aktywista

0
06.05.2010 10:46    #17
Klub jest zawsze ten sam. Liga z tego wynika ze tez jest taka sama.

A to ze wiem jaki zawodnik jest odpowiedni to nie znaczy ze taki sam ;) Chocby takiego gracza jak Karol Piatek z fm'a 2005 czy tez Diego Marangon z FM'a 2006 (ktory zniknal, nie ma go juz chyba nawet w bazie danych...) nie da sie kupic na poczatku rozgrywki : ) Wiec szkam innych. Chyba jedynie raz mi sie zdarzyło, ze kupowałem takiego samego zawodnika.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 06.05.2010 o godz. 10:56

hera Młody aktywista

0
06.05.2010 11:57    #18
nie mialem na mysli tych samych zawodników z nazwiska, tylko to, że skoro grasz taką samą taktyką to w każdym FM zawsze szukasz na daną pozycje w swojej taktyce zawodnika o okreslonych umiejętnościach, zawsze tych samych. to troche nudne wg mnie

Gilbert Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
06.05.2010 12:02    #19
Gram non-stop od kliku już lat jedną taktyką w różnych wersjach FM,
również teraz w FM2010. Nie narzekam, osiągam dobre wyniki.
Zmieniam tylko ustawienia taktyczne pod konkretnego przeciwnika (preesing, wysoko obrona, atak-kontratak itp itd.). To w zupełności mi wystarcza.
…(…)…

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.