Co jaki czas zmiana taktyki?

cancel08 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.05.2010, 17:42    Pytanie
Witam,
Czy częsta zmiana taktyki może mieć negatywny wpływ na naszych zawodników? Czy mogą nigdy nie osiągnąć dostatecznego poziomu zgrania? Bardzo lubię tworzyć nowe taktyki pod konkretnego rywala ale zastanawiam się czy nie ma to negatywnego wpływu na drużynę.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :).

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
10.05.2010 17:51    #1
W pewnym sensie ma- ekipa musi się zazębić w danym ustawieniu, nauczyć się w nim grać, a ciągłe zmiany taktyki to utrudniają.

Lepiej starać się grać możliwie jak najdłużej jedną taktyką z zmianą poleceń.
#TeamTyniec

jimiH1967 Młody aktywista

0
10.05.2010 17:53    #2
Myślę, że tak. Bardzo rzadko zmieniam taktykę, ostatnio gram Tottenhamem 6 sezon i gram tą sama taktyką od pierwszego sezonu i jest świetnie. Zresztą im dłużej grasz jedną taktyką, piłkarze lepiej rozumieją Twoje polecenia taktyczne. No i przede wszystkim zgranie. Polecam też grać długo jakimiś zawodnikami, a nie kupować byle więcej jak Man City czy Real i później nie masz co z nimi zrobić, a im dłużej zawodnicy ze sobą grają tym lepiej.
Odpowiadając na Twoje dwa pytania: Tak.
Pozdrawiam.
P.S. Następnym razem przed założeniem tematu użyj wyszukiwarki bo kilka dni temu był bardzo podobny temat.

McMoney Młody aktywista

0
10.05.2010 18:20    #3
Oczywiście jeśli ty jesteś średniakiem ligowym to na drużyny twojego kalibru i gorsze grać możesz taktyką którą preferujesz, a na mocniejszych rywali stworzyć drugą w której np. będziesz nastawiał się na kontrataki i ją stosować właśnie z mocarzami. I nawet stosowanie dwóch taktyk w w/w przykładzie nie powinno zaburzyć zgrania czy formy Twoich zawodników
Glory, Glory MAN UNITED !!

Me4You Młody aktywista

0
10.05.2010 18:44    #4
Jeżeli zmieniasz co jakiś czas taktykę to oczywiście, że zawodnicy zaczną
na tym tracić.... a chodzi o utrate zgrania o spadek morali oraz o to nawet iz zawodnicy beda sie bac o to czy w nowej taktyce bedzie dla nich miejsce.

NORMAN Partyzant

0
10.05.2010 20:23    #5
Żeby zawodnicy dostosowali sie do twoich założeń taktycznych, to prócz masy czynników potrzeba im 10-12 meczy, co nie zmienia faktu, że np. przeciw rywalowi z wyższej półki warto zagrać "nieco" inaczej. Ja nie zmieniałem taktyki przez 4 sezony niezależnie od rywala, co nie przeszkodziło mi w osiąganiu sukcesów.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
11.05.2010 14:00    #6
Ja taktyki (w sensie ustawienia piłkarzy na boisku, a nie poleceń drużynowych i indywidualnych) w zasadzie w ogóle nie zmieniam. Wybierając klub staram się na początku rozgrywki dopasować taktykę i styl gry do charakteru zespołu, a potem konsekwentnie gram tym ustawieniem, dokonując jedynie korekt. Zgrany team, umiejący się odnaleźć w zadaniach na boisku często pokona bardziej utytułowanego rywala z niezgranymi gwiazdami.

Z moich obserwacji wynika, iż przy każdej zmianie taktyki spada 'poziom zgrania zespołu', gdyż jest to poziom zgrania pod daną taktykę. Możesz więc mieć personalnie skład niezmienny przez 10 lat, ale jeśli będziesz zmieniał ustawienia zawodników na boisku i taktykę, to zespół może się i przez te 10 lat nie zgrać.

Dla mnie receptą jest gra dość wąską kadrą (max. 22 - 24 piłkarzy) i wymiana co sezon max. 10% składu, co - jak łatwo policzyć - daje dwa lub trzy transfery na sezon. A że się talentów nie pościąga i inne kluby zabiorą? Trudno. Zresztą, taka gra w większym stopniu odzwierciedla rzeczywistość, w której transfery, które połowa chwalących się na forum graczy robi co sezon, w rzeczywistości przeprowadzane są raz na 10 - 15 lat. Przeglądając dział z przechwałkami zobaczysz, że połowa wypisujących tam osób w pierwszym sezonie ściąga sobie przynajmniej 5 piłkarzy, a w każdym następnym jeszcze więcej, żeby tylko w pierwszym zespole mieć wszystkich graczy z potencjałem -9 lub przynajmniej 160.

W mojej ocenie, mniejsza ilość bardziej przemyślanych transferów stabilizuje sytuację w zespole, wprowadza harmonię. Poza tym, nie zmieniając często taktyki (tj. długo grając tą samą) zauważysz więcej jej braków niż przy notorycznych zmianach ustawień. A to pozwoli na dokonywanie bardziej przemyślanych korekt.

W kwestii dostosowywania taktyki pod przeciwnika - zależy, jak dobrym klubem grasz. Zakładając, że średnim lub słabym, polecam zostawić ustawienie piłkarzy na boisku takie, jakie jest, i 'bawić się' poleceniami drużynowymi i indywidualnymi. Standardowe 433 może dzięki temu stać się ustawieniem ultradefensywnym, w czasie, gdy 451 może być bardzo ofensywne. Ale zawodnicy się nie pogubią i będą zgrani. A Ty możesz wykazać się w konfiguracji ustawień zespołu, tworząc elastyczną taktykę, dobrą na zespoły z górnej półki, jak i z końca tabeli.

Całkowita zmiana taktyki przydatna bywa jedynie pod konkretne mecze, lecz wiąże się z ryzykiem. Zdarza mi się całe lata grać systemem 451, po czym, na jeden mecz, zmienić na np. 343 albo coś innego. Czasami to zdaje egzamin, wprowadza świeżość do gry zespołu i udaje się pokonać murowanego faworyta. A czasem kończy się porażką 0:5. Niemniej, gdy stawka nie jest zbyt wysoka, warto czasem zaryzykować.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.