[quote=K0ras]
Spadek dryblingu z 20 do 16 to największa abstrakcja jaką zanotowałem. Tylko pytanie co spada? Drybling czy częstotliwość jego wykonywania ze względu na właśnie słabe przyśpieszenie i szybkość (oraz wytrzymałość). Przykłady można by mnożyć. [/quote]
Będę się w piekle smażył za ciągłe dyskusje ale co mi tam - później się będę martwił
Drybling w mojej ocenie jest oceną umiejętności tylko i wyłącznie "kiwki". Przyspiesznie, balans, i inne atrybuty mogą zwiększyć jego skuteczność. Natomiast to, że atrybuty spadają... no, może i pewnych rzeczy się nie zapomina, ale im człowiek starszy, tym czas reakcji mózgu na bodźce jest dłuższy, mięśnie nie reagują już tak, jak kiedyś. Jednym słowem - starzeje się organizm. Pomysł na to, jak okiwać przeciwnika powstaje w głowie, ale potem musi to być przez organizm "wykonane" - co już nie jest takie szybkie. A więc nie takie skuteczne. Dlatego uważam, ze spadek umiejętności technicznych jest jak najbardziej możliwy. Popatrzmy choćby na Raula, Tottiego, Beckhama, Del Piero - oni już nie grają tak, jak kiedyś. Grają dobrze, ale to nie to samo. Oni nadal wiedzą, jak to się robi, ale nie potrafią robić tego tak błyskawicznie i precyzyjnie, jak to było możliwe kiedyś.
Niektórzy zdają sobie z tego sprawę, i zaczynają wykorzystywać inne umiejętności, jak przewidywanie, gra zespołowa, aby nadal grać na wysokim poziomie (patrz Tedzio Sheringham swego czasu), inni próbują cały czas pokazać, że dalej mogą, chociaż tak nie jest - przykładem Juskowiak.
No, jest jeszcze trzecie wyjście - Maradona...
Najnowsze posty