Co wpływa na "wieczność" gracza

Fenix Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.06.2010, 19:56    Pytanie
Zapytam krótko, nie owijając - co wpływa na to, że jednemu zawodnikowi spadają atrybuty szybciej, a drugiemu wolniej, co wpływa na "wieczność" piłkarza w FM-ie (2008)?

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.06.2010 10:54    #20
Na pewno nie naturalna sprawność, gdyż - ona też jest zmienna, intensywny trening fizyczny może spowodować jej wzrost.

Z tego, co się orientuję, jest jakiś ukryty atrybut odpowiadający za rozwój gracza i długość jego kariery na przyzwoitym poziomie.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Fenix Partyzant

0
08.06.2010 11:03    #21
Tylko jak tego ukrytego atrybuta wyczaić, w mordę jeża? To jest problem, kurna.

Robi - więc wprowadziłeś mnie w błąd :(

parachutes Młody aktywista

0
08.06.2010 13:09    #22
Ale nie ma jednego atrybutu, który za to odpowiada. Podobnie jest z progress rate, za który odpowiadają: ambicja, determinacja, wiek, profesjonalizm i bodajże jeszcze coś.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Robi2009 Młody aktywista

0
08.06.2010 13:21    #23
[quote=Fenix]Tylko jak tego ukrytego atrybuta wyczaić, w mordę jeża? To jest problem, kurna.

Robi - więc wprowadziłeś mnie w błąd :([/quote]
Nieumyślnie :/ Sam byłem przekonany że Natural Fitness decyduje o długowieczności. Może jest tak, że ma jakiś wpływ, ale nie jest jedyny i decydujący, stąd wahania. Tak jak mówi parachutes, skończyły się czasy, że jeden atrybut decyduje sam o grze piłkarza.

Np. Pracowitość i Determinacja odpowiadają za rozwój talentu. Jeśli piłkarz ma PA nawet 200, ale te dwa atrybuty niskie, to będzie graczem dobrym, ale nie wybitnym. Podobnie sądzę, z długowiecznością.
There's nothing to fear except the fear itself

Fenix Partyzant

0
08.06.2010 14:47    #24
Może na "wieczność" gracza najlepsza jest woda ze sracza? ;)

Nie no, jakby tak było, to synowie Nilu (Egipcjanie) graliby najdłużej :P

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.06.2010 o godz. 14:52

0
08.06.2010 18:16    #25
[quote=Fenix]Może na "wieczność" gracza najlepsza jest woda ze sracza? ;)[/quote]
Sorry, ale nie jesteś na bieżąco z tą wodą.
Woda ze sracza nie działa na gracza po instalacji patcha.

[quote=Robi2009]Np. Pracowitość i Determinacja odpowiadają za rozwój talentu. Jeśli piłkarz ma PA nawet 200, ale te dwa atrybuty niskie, to będzie graczem dobrym, ale nie wybitnym. Podobnie sądzę, z długowiecznością[/quote]
Znowu go wprowadzasz w błąd :) Pracowitość nie wpływa ani na tempo rozwoju piłkarza, ani na to, że jego kariera jest dłuższa. Pracowitość odbija się grą na boisku. Jeśli chcesz, by Twój pomocnik krył krótko i "zapieprzał" cały mecz jak Sobolewski to pracowitość, wytrzymałość i gra zespołowa będą najważniejsze z cech mentalnych. Cytowałem Marca Vaughana i Nicka Habershona - nie chce mi się sprawdzać, ale oni chyba pracowali nad grą :P

przemolec Partyzant

0
08.06.2010 19:56    #26
A może to jest tak że pewne atrybuty decydują o tym któe drzewko techniczne,mentalne,fizyczne spadnie pierwsze np wyzsze te atrybuty ukryte oznaczaja wolniejszy spadek technicznych duże w innych sprawiają ze fizyczne spadna wolniejbo mi to często nierownomiernie psadalo jeden atrybut sie nie ruszyal a drugi lecial na leb na szyje

0
08.06.2010 20:07    #27
[quote=przemolec]A może to jest tak że pewne atrybuty decydują o tym któe drzewko techniczne,mentalne,fizyczne spadnie pierwsze np wyzsze te atrybuty ukryte oznaczaja wolniejszy spadek technicznych duże w innych sprawiają ze fizyczne spadna wolniejbo mi to często nierownomiernie psadalo jeden atrybut sie nie ruszyal a drugi lecial na leb na szyje[/quote]
Przy kolejnym poście przestań korzystać ze spacji, na jedno wyjdzie.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.06.2010 20:10    #28
[quote=K0ras]
Spadek dryblingu z 20 do 16 to największa abstrakcja jaką zanotowałem. Tylko pytanie co spada? Drybling czy częstotliwość jego wykonywania ze względu na właśnie słabe przyśpieszenie i szybkość (oraz wytrzymałość). Przykłady można by mnożyć. [/quote]

Będę się w piekle smażył za ciągłe dyskusje ale co mi tam - później się będę martwił :)

Drybling w mojej ocenie jest oceną umiejętności tylko i wyłącznie "kiwki". Przyspiesznie, balans, i inne atrybuty mogą zwiększyć jego skuteczność. Natomiast to, że atrybuty spadają... no, może i pewnych rzeczy się nie zapomina, ale im człowiek starszy, tym czas reakcji mózgu na bodźce jest dłuższy, mięśnie nie reagują już tak, jak kiedyś. Jednym słowem - starzeje się organizm. Pomysł na to, jak okiwać przeciwnika powstaje w głowie, ale potem musi to być przez organizm "wykonane" - co już nie jest takie szybkie. A więc nie takie skuteczne. Dlatego uważam, ze spadek umiejętności technicznych jest jak najbardziej możliwy. Popatrzmy choćby na Raula, Tottiego, Beckhama, Del Piero - oni już nie grają tak, jak kiedyś. Grają dobrze, ale to nie to samo. Oni nadal wiedzą, jak to się robi, ale nie potrafią robić tego tak błyskawicznie i precyzyjnie, jak to było możliwe kiedyś.

Niektórzy zdają sobie z tego sprawę, i zaczynają wykorzystywać inne umiejętności, jak przewidywanie, gra zespołowa, aby nadal grać na wysokim poziomie (patrz Tedzio Sheringham swego czasu), inni próbują cały czas pokazać, że dalej mogą, chociaż tak nie jest - przykładem Juskowiak.

No, jest jeszcze trzecie wyjście - Maradona... :)

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Robi2009 Młody aktywista

0
08.06.2010 22:51    #29
[quote2=parachutes]
Znowu go wprowadzasz w błąd :) Pracowitość nie wpływa ani na tempo rozwoju piłkarza, ani na to, że jego kariera jest dłuższa. Pracowitość odbija się grą na boisku. Jeśli chcesz, by Twój pomocnik krył krótko i "zapieprzał" cały mecz jak Sobolewski to pracowitość, wytrzymałość i gra zespołowa będą najważniejsze z cech mentalnych. Cytowałem Marca Vaughana i Nicka Habershona - nie chce mi się sprawdzać, ale oni chyba pracowali nad grą :P[/quote2]
A ja właśnie gdzieś czytałem, że Pracowitość i Determinacja odgrywają rolę w rozwoju talentu zawodnika. Raz nawet zrobiłem eksperyment edytorem - podwyższyłem oba atrybuty pewnemu juniorowi na 15, i o dziwo - spadła mu reszta! A przecież nie powinna, bo co ma Pracowitość zawodnika do wykonywania rożnych czy wykańczania? Dlatego będę się upierał przy swoim :)
There's nothing to fear except the fear itself

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.