Ale takie podejście trochę zajeżdża hipokryzją. Bez różnicy czy zaczniesz grać Newcastle czy Evertonem - po dwóch, trzech sezonach będziesz w tym samym miejscu. To tylko złudne wrażenie tego, że wyzwanie 'stworzenia klubu' było niby większe. Guzik prawda - jest takie samo. Jak chcesz na prawdę stworzyć zespół, polecam coś z najniższej ligi z krajów Anglia/Niemcy/Hiszpania/Włochy/Portugalia/Francja. Rozgrywka tymi klubami jest zdecydowanie najciekawsza. Przez pierwsze 10 sezonów budujesz zespół na pierwszą ligę, potem starasz się w niej umocnić, przychodzą do Ciebie coraz lepsi zawodnicy, a potem możesz już z powodzeniem walczyć w pucharach europejskich. Cały czas coś się dzieje, nazywają po takim czasie stadion Twoim imieniem i inne tego typu wynalazki. Zdecydowanie najmilej wspominam rozgrywki właśnie takimi zespołami. Udało mi się wprowadzić Bromley (6 angielska południowa) do Championship, udało mi się wprowadzić do Pucharu UEFA Boavistę startującą z 3 ligi.
Dodatkowo, gra w piłkarsko rozwiniętych krajach ma ten plus, że odpadają wszystkie przewały dotyczące reputacji. Prowadziłem ostatnio zespół Hajduka Split, po 4 sezonach grałem regularnie w fazie grupowej Ligi Mistrzów, ale wyżej FM podskoczyć mi nie dał. Skład miałem naprawdę mocny, porównując atrybuty zawodników mniej więcej na poziomie Porto. Ale jak przyszło mi z tym Porto grać, to 3:1 było najniższym wymiarem kary.
Z drugiej strony, prowadziłem kiedyś dość długo francuskie Nantes. Mając zawodników średniawych, udało mi się dotrzeć do półfinału Pucharu UEFA, po drodze pokonując np. piłkarsko znacznie mocniejszą Valencię.
Także podsumowując - na naprawdę ciekawą rozgrywkę, polecam jakichś ogórków z najsilniejszych piłkarsko krajów Europy. Sam teraz rozpocząłem grę Ceutą z Hiszpanii - klub gra w 3 lidze hiszpańskiej, lecz miasto znajduje się w Maroku. Amatorskie kontrakty, brak możliwości zatrudniania zawodników spoza UE (kluby 3 ligowe w Hiszpanii nie mogą takowych sprowadzać), oszałamiające 20'000 euro na transfery - to jest ciekawa gra. W planie mam dobić do Primera Division w 10 - 15 sezonów=)
Użytkownik uznał post za pomocny
Najnowsze posty