Jak dobrać taktykę na mecz?

Silverballer Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.08.2010, 12:06    Pytanie
Witam! Mam dla Was pytanie. Czy wy podczas FM caly sezon gracie jedną taktyką, którą wasz zespol ma opanowaną do perfekcji?? Czy może dostosowujecie do rywala, na podstawie : szerokości, tempa gry? Czy może dostosowujecie taktykę do boiska, co za tym idzie, zmieniacie "długość" podań.

Czekam na odpowiedzi.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
12.08.2010 13:50    #10
Moim zdaniem, niezależnie od klasy prowadzonego zespołu, taktyk należy mieć kilka. Sposób gry należy ustalić sobie na samym początku, a różne taktyki powinny być jego wariantami. Przykład - ustalam sobie, że chcę grać jak Barcelona, wobec czego podstawową taktyką będzie oparte na krótkich podaniach 4-3-3. Na mecze ze słabeuszami mogę defensywnego pomocnika zamienić na ofensywnego, na mecze z czołówką z 4-3-3 zrobić 4-5-1. Przynajmniej ja gram na tej zasadzie.

Najważniejszy jest pomysł na zespół i masa ustawień indywidualnych, odpowiedni dobór ról, zgranie, atmosfera, morale, a dopiero na końcu formacja, od której - moim zdaniem błędnie - wiele osób zaczyna. Prowadzisz Manchester - ustal najpierw sposób gry, który będziesz preferować. Pomyśl, co na boisku ma robić Rooney, co Scholes a co Carrick. Pomyśl, jak ma grać obrona. Jak przesuwać się mają piłkarze na boisku. Jak szybko ma toczyć się gra gdy jesteś przy piłce. Co mają robić Twoi zawodnicy, gdy przy piłce jest rywal. Dopiero gdy to określisz, skup się na określeniu odpowiedniej formacji.

Skoro nie idzie Ci na wyjazdach z czołówką, pomyśl jak możesz ulepszyć swoją grę. Nie wychodzi granie wciąż tego samego - jest powód do zmian. Postaraj się na meczach wyjazdowych uspokoić sytuację na boisku, szanować piłkę, powoli i cierpliwie szukać szansy na zdobycie bramki. Prawda jest taka, że Manchester od Chelsea, Arsenalu czy Liverpoolu różni się niewiele. Wszędzie tam występują doskonali zawodnicy, poziom jest wyrównany.

Nie zmienianie taktyki powoduje, że bazujesz na umiejętnościach swoich piłkarzy - coś a'la Rijkaard czy Guardiola w Barcelonie. Kombinowanie taktyczne i bazowanie na swoich pomysłach zamiast na piłkarzach upodabnia Twój styl do np. Jose Mourinho, który z Samuela Eto'o zrobił cofniętego napastnika / skrzydłowego. Wszystko po to, by dostosować zawodników do swojej wizji.

Co polecam? Rozpracowanie rywala. Na podstawie jego gry (możesz obejrzeć przecież archiwalne mecze swoich rywali przed spotkaniem z nimi) oszacowanie, jak wygląda taktyka. Spróbuj wyobrazić sobie suwaki, którymi operuje trener Chelsea czy Arsenalu. Jaką preferuje filozofię? Jak wyglądają polecenia indywidualne? Na podstawie tych przypuszczeń, dostosuj swoją grę i przechytrz go. Nie ma taktyki idealnej. Każda ma swoje minusy. Nawet teoretycznie niezniszczalne kluby da się pokonać.

Odnosząc się do pytania o jakość gry skrzydłowych - ja takiego problemu nie spotkałem. Wszystko zależy od tego, jak ich ustawisz. Ja często gram systemem 4-5-1 z dwoma DM, jednym CM, OML, OMR i ST. Skrzydłowi obsadzani są w rolach schodzących napastników, a rozgrywający zgrywa piłki do nich, zagrywając w uliczkę. Tym samym, skrzydłowi strzelają więcej bramek niż napastnik.

Alex Ferguson (a'propos Manchesteru, który prowadzisz) powiedział kiedyś, że znacznie większy pożytek ma z zawodników, którzy ze skrzydeł schodzą do środka w stronę bramki a nie na odwrót. W Manchesterze masz zawodników właśnie tego typu. Nani i Valencia w roli schodzących napastników powinni się dobrze spisywać. Trochę na tej zasadzie grał też Ronaldo (miał jednak bardzo dużo swobody).

Moim zdaniem, okres klasycznych skrzydłowych minął (a przynajmniej trend znacznie się zmniejszył). Kto teraz gra takimi skrzydłowymi, jakim w Manchesterze był David Beckham? Coraz mniej zespołów gra skrzydłami tylko po to, by stamtąd wrzucać piłki w pole karne. Powód - zbyt dużo strat, duża szansa na kontratak rywala i to szansa skuteczna, gdyż grając skrzydłami, zespół atakujący rozciąga grę. W momencie przejęcia piłki przez broniących, skrzydłowi zostają w okolicach rogów, pomocnicy stoją w rozciągniętej linii i łatwiej wyprowadzić prosty, szybki kontratak.

Jeśli jednak na siłę chcesz grać w ten sposób, polecałbym to, co powyżej napisał Guezmir. Ponadto ustaw podania skrzydłami, skrzydłowym podania długie i częste dośrodkowania, np. na długi słupek (przydatne, gdyż napastnik i tak może przeciąć tor lotu piłki i wykorzystać sytuację, a jeśli nikt w polu karnym piłki wrzucanej w nie nie dotknie, zawsze jest szansa, że akcję zamknie przeciwległy skrzydłowy).
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Guezmir Młody aktywista

0
12.08.2010 14:01    #11
Schodzący do środka, czyli tzw fałszywy napastnik, to rola, z którą wielu typowych skrzydłowych sobie nie poradzi, tak było właśnie u mnie. To musi być zawodnik o atrybutach typowych dla szybkiego napastnika, ale z przypisaną pozycja OPL, lub OPP. Ja jednak jeszcze raz polecam do wybróbowania tym, ktorzylubią grać formacjami z zawodnikami na bokach pomocy, rolę defensywnego skrzydłowego z zadaniem wsparcia.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

BKS_Skrzat Młody aktywista

0
12.08.2010 14:12    #12
I tu się mylisz w CSKA miałem Krasicia na schodzącego napastnika i strzelił 17 bramek w sezonie a atrybuty ma typowe dla skrzydłowego

0
12.08.2010 14:21    #13
Guezmir - w FM 2010 nie próbowałem, w 2009 defensywni skrzydłowi byli jedną z najbardziej przegiętych pozycji. Robili wszystko, od obrony przez rozgrywanie po atak. FM 2010 daje jednak fajny kreator taktyczny i jasne wytyczne schodzących ze skrzydeł napastników - moim zdaniem znów przegiętej pozycji. Z dobrze rozegranymi akcjami przy wykorzystaniu tych zawodników przeciwnik sobie nie radzi. Zagrożenie nadchodzi ze wszystkich stron - środkowy pomocnik, rozgrywający piłkę ma do wyboru bez przerwy pięć ofensywnych opcji. Może:
1. zagrać do napastnika przetrzymującego piłkę,
2. na lewe skrzydło,
3. do lewego skrzydłowego w uliczkę, uruchamiając tym samym jego schodzenie do środka,
4. na prawe skrzydło,
5. do prawego skrzydłowego w uliczkę, uruchamiając tym samym jego schodzenie do środka.

Do tego ustawienia przekonałem się ostatecznie grając - co prawda krótko - we francuskim Lille. Zrezygnowałem po pierwszym sezonie, bo... szło za łatwo. Gervinho z Hazardem w roli schodzących napastników w pierwszym sezonie (tylko w lidze!) strzelili odpowiednio 31 i 27 bramek. Mieli do tego sporo asyst (Hazard ok. 5, Gervinho przeszło 10). W ich ustawieniach indywidualnych dużo nie zmieniałem, ustawiłem im jedynie wzajemną zamienność pozycji. I tak, jak Hazard grał na swojej lewej stronie, to asystował, jak grał na prawej, strzelał z lewej nogi. Gervinho na odwrót. Piękna sprawa=)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.08.2010 o godz. 14:22

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Guezmir Młody aktywista

0
12.08.2010 16:00    #14
[quote=BKS_Skrzat]I tu się mylisz w CSKA miałem Krasicia na schodzącego napastnika i strzelił 17 bramek w sezonie a atrybuty ma typowe dla skrzydłowego[/quote]

Krasić, srasić....
To jest klasa sama w sobie prosze pana. Napisz jakie ma wartości atrybutów wymaganych do roli schodzącego napastnika? Ja nie gram np takimi klubami i zawodnikami, jak Krasic, Gervinho, czy Hazard, podejrzewam, że oni w kilku rolach sobię radzą.

@oldgunz

W FM 10 jest podobnie - w moim Brighton Gresko broni i kończy akcje :)
Twoj patent z Gervinho i Hazardem wybróbuje. Ciekawe, czy Pawłowski też będzie tak dużo strzelał.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.08.2010 o godz. 16:07

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

0
12.08.2010 17:26    #15
[quote2=Guezmir] Ja nie gram np takimi klubami i zawodnikami
[/quote2]

Też takimi klubami specjalnie nie grywam, ostatnio rozgrywałem karierę w Hajduku Split, obecnie zaczynam nową grę Ceutą z trzeciej ligi hiszpańskiej. Rozpocząłem jednak jakiś czas temu karierę Lille i rozegrałem jeden sezon. Patent ze schodzącymi skrzydłowymi jest naprawdę skuteczny (choć wiem, że w FMie istnieje wiele różnych, skutecznych rozwiązań), a kolega o skrzydłowych się właśnie pytał. Poza tym, gra Manchesterem, w związku z tym, takich Hazarda i Gervinho, to sobie może w zimowym okienku kupić z resztek budżetu transferowego, który został po lecie.

[quote2=Guezmir]
@oldgunz

W FM 10 jest podobnie - w moim Brighton Gresko broni i kończy akcje :)
[/quote2]

Zastanawiałem się też właśnie nad powrotem do systemu gry defensywnymi skrzydłowymi - patent działał bardzo dobrze i nawet wiem, jak wstępnie mógłbym wkomponować ich w nowe, testowane przeze mnie w Ceucie ustawienie 4-6-0.

[quote2=Guezmir]
Twoj patent z Gervinho i Hazardem wybróbuje. Ciekawe, czy Pawłowski też będzie tak dużo strzelał.
[/quote2]

Jeśli chcesz próbować, to od razu informuję - filozofia sztywna, strategia kontrola, podania dłuższe, gra węższa, podania środkiem. W ustawieniu 4-5-1 dwóch defensywnych pomocników (rygiel obrony i defensywny pomocnik - wsparcie), jeden środkowy pomocnik (wysunięty rozgrywający - atak), dwóch wspomnianych skrzydłowych (schodzący napastnicy - atak) i jeden napastnik (odgrywający lub cofnięty napastnik - wsparcie).

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.08.2010 o godz. 17:27

- Bob Paisley

Guezmir Młody aktywista

0
12.08.2010 17:50    #16
@oldgunz

Wiele razy tak grałem. Nawet ze schodzacymi napastnikami. Wszystkie role w pomocy i ataku identiko, tylko poleceniach nie ruszałem szerokości.

edit: Przy okazji, fajnie, że w nowym FM będzie można ustawić 3 aktywne taktyki. Mam nadzięję, że będzie można nimi żonglować w trakcie meczu - czywiście, jak napisałem wyżej, nie ot tak, tylko wtedy, gdy trzeba.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.08.2010 o godz. 17:56

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.