Obrona wyniku

MeehoweCK Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.08.2010, 11:02    Pytanie
Jakie polecenia dla drużyny są Waszym zdaniem najbardziej skuteczne do obrony korzystnego wyniku? Grając standardowo czy "kontratak" ZAWSZE prędzej czy później bramkę tracę, jeszcze gorzej sytuacja wygląda grając defensywnie. Teoretycznie najlepszą obroną jest atak (i to taki maksymalny), ale sprawdza się zwykle tylko ze słabszymi kadrowo drużynami, z lepszymi można dostać 3 bramki w 5 minut i jest po meczu. Co radzicie?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.08.2010, 11:02

Falcon Przodownik pracy

0
14.08.2010 11:13    #1
Ja zmieniam ustawienie na 4-5-1 bez żadnych strzałek.Komputer przeważnie jeśli przegrywa to gra 4-2-4 i za dużo nie ugra bo panuje w środku pola. Do tego kontrataki. Póki co nie narzekam

Użytkownik uznał post za pomocny

"Dziś tylko zwycięstwo i nic nie wchodzi w grę"

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
14.08.2010 11:14    #2
http://www.cmrev(...)wa_.html

Tutaj masz bardzo ciekawy artykuł o taktyce nastawionej na obronę.
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

MeehoweCK Partyzant

0
14.08.2010 12:53    #3
Stosowałem kiedyś rady z tego artykułu w przedsezonowych sparingach. W trzech meczach straciłem 7 bramek (gdyby nie bramkarz byłoby więcej), żadnej nie strzeliłem, w sumie strzałów miałem może 5. Dalej uważam, że defensywne nastawienie z lepszymi drużynami skutkuje prędzej czy później stratą bramki bo przeciwnik gniecie, gniecie i w końcu wgniecie.

Jak na razie najskuteczniejszy sposób gry z mocniejszymi rywalami jaki miałem to zwykła gra na wyniszczenie. Bardzo ofensywnie, bardzo agresywnie i albo strzelimy my, albo oni. Co ciekawe, przy takim nastawieniu zdobywam tyle samo punktów z czołowymi drużynami jak i z tymi broniącymi się przed spadkiem.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.08.2010 o godz. 12:57

Stokrotka89 Partyzant

0
14.08.2010 14:32    #4
Ja zazwyczaj zmieniam ustawienie na 4-5-1, bez żadnych strzałek, i ustawiam grę na czas na maksa. Do tego cofam linię obrony, zakazuję rajdów bocznym obrońcom/pomocnikom i jakoś się udaje.

pawko13 Partyzant

0
14.08.2010 20:08    #5
To może i ja podziele się swoją filozofią gry defensywnej. Prawdę powiedziawszy cała moja filozofia gry opiera się na defensywie ponieważ zazwyczaj gram bardzo słabymi druzynami.

Taktyka którą stosuję to 4-1-4-1 czyli po prostu 4-5-1 z defensywnym pomocnikiem. I to właśnie ten zawodnik jest u mnie kluczową postacią. Zawsze staram się znaleźć na tą pozycję zawodnika silnego, pracowitego i dobrego w kryciu i odbiorze piłki. Jednym słowem kogoś kto łączy w sobie cechy dobrego środkowego obrońcy jak i pomocnika.

Dalej taktyka wydaje się prosta i logiczna. Cała obrona i defensywny pomocnik grają defensywnie. Środek pomocy normalnie, ale ze wskazaniem na defensywę. Natomiast skrzydłowi i napastnik skupiają się na ofensywie. Gramy wąsko i długimi podaniami. Podstawą jest gra z kontrataku. Dlatego nasz napastnik nie musi być super silny ani wysoki. Najważniejsza jest jego szybkość i przyspieszenie. Dobry drybling też w niczym mu nie będzie przeszkadzał :P. Jak widać jest to taktyka stosowana przez wszystkie polskie kluby czyli: "Obrona czestochowy, przejecie piłki i sruuuuuu długie podanie do przodu na tzw. zapalnie płuc do napastnika z pominięciem drugiej linii".
AHA! No i w żadnym wypadku nie można stosować pułapek ofsajdowych :D

Plusy:
- zageszczony środek pola
- wzmocniona linia obrony
- przeciwnik zmuszony do strzałów z dystansu i bezproduktywnych dośrodkowań

Minusy:
- słaba ofensywa
“Your talent determines what you can do. Your motivation determines how much you are willing to do. Your attitude determines how well you do it.”
― Lou Holtz

Perla Partyzant

Grupa: Ekspert
0
14.08.2010 21:07    #6
MeehoweCK, ja na przykład rzadko manewruję taktyką w czasie meczu. Najczęściej używam poleceń z ławki: gra piłką, nękanie rywali, jeśli chcę bronić rezultatu. W końcówce warto dać grę na czas i powolne tempo.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
14.08.2010 21:40    #7
Najpierw skupcie się na świetnym bramkarzu. Potem zajmujcie się taktyką. Ja mam świetny zespół, defensywę także, a jak Delac kontuzja to już nie jest tak kolorowo. Inna sprawa, że gram bardzo ofensywnie.
Osobiście radzę się zdecydować, albo grajcie ofensywny futbol, ewentualnie później grajcie na czas i przetrzymujcie piłkę, lub też defensywa. Nigdy nie łączcie stylu Interu z Barcą. Co łatwo zrobić, bo na CM Rev, są wyłożone na tacy obie taktyki.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

pawko13 Partyzant

0
14.08.2010 22:18    #8
To się zgadza, dobry bramkarz to dużo. Aha i jak wspomniałem nie łącze taktyki Interu z Barceloną. Gram po prostu defensywnie.
“Your talent determines what you can do. Your motivation determines how much you are willing to do. Your attitude determines how well you do it.”
― Lou Holtz

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.08.2010 23:56    #9
Zazwyczaj gram ofensywnie, jednak kiedy prowadzę w ważnym meczu zmieniam taktykę na standardową lub kontratak co daje dobry efekt ponieważ pozwala utrzymać wynik i nie oddać całkowicie pola gry. Niejednokrotnie wpadła jeszcze jakaś bramka.
#TeamTyniec

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.