Od niepamiętnych czasów lubiłem długie kariery. A te opierają się na wynajdywaniu utalentowanych newgenów. I to było właśnie moje hobby. Jednak ostatnio nie jestem w stanie znaleźć zadowalających mnie zawodników... Kiedy widzę ciekawego obrońcę, skautuję go, czekam na raport, gdy go otrzymuję i cieszę się z ilości żółtych gwiazdek świecących w okolicach napisu "potencjalne umiejętności" (tzn 4 i więcej) okazuje się, że facet ma po prostu idiotyczne atrybuty... NAGMINNIE tworzeni są obrońcy patyczaki. Wysocy, ale po prostu tragicznie słabi... Siła rzadko wychodzi poza 10... I nie mówię tu tylko o gościach w wieku lat 16, nawet 20 latkowie cierpią na chroniczny zanik mięśni... Defensywni pomocnicy - na kij im przyśpieszenie i szybkość powyżej 15?? A technika? Rozumiem gdyby był cofniętym rozgrywającym..., ale jest hybrydą - 16 gra głową, 16 technika, 15 przyśpieszenie i szybkość, a reszta pożal się Boże. Skrzydłowi nagle ogłupieli, rzadko kiedy widzę skrzydłowego z porządną błyskotliwością. Co to? Mają mieć tylko motorek w du*ie i zasuwać bezmyślnie w stronę bramki? Napastnicy często (zdarzają się oczywiście wyjątki, których akurat tu jest sporo) nie potrafią wykończyć setek ponieważ ich wykańczanie jest mniejsze niż poparcie rządu... Goście często oscylują w granicach 8... Rozgrywający muszą chyba wybierać pomiędzy techniką a psychiką bo albo potrafią dobrze piłkę podać, ALBO są w miarę kreatywni. Rzadko kiedy jedno i drugie. Chodzi mi tu głównie o zawodników z górnej półki. Naprawdę ciężko znaleźć gościa, który miałby sensowne atrybuty wymagane na jego pozycji. Żeby nie być gołosłownym przeprowadziłem testy. Sprawdziłem zapisane gry w Genie Scoucie ( FM 2010). Najlepsi obrońcy wygenerowani przez grę mieli siłę mniejszą od 13. W fmie 2011 testów nie przeprowadzałem bo nie chcę sobie odbierać przyjemności z gry. W grze zauważyłem jednak identyczną prawidłowość. I tu pojawia się moje pytanie. Czy wam też trafiają się tak ułomni newgeni? A może macie jakieś perełki, którymi chcielibyście się pochwalić?
Najnowsze posty