Brak kasy. Koniec kontraktów zawodników. Co robić?

lksz15 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.03.2011, 07:59    Pytanie
Witam,

W weekend grałem sobie z u kuzyna w fm 2011. Grałem MKS Kluczbork i w pierwszym sezonie miałem 9 pozycję, a w drugim pozycja 2 i awans. W 2 sezonie zadłużyłem się na 2mln(klub wziął pożyczkę 2.1mln na 32 lata:D). Teraz w trzecim sezonie walczę o utrzymanie i dłuż znów jest rzędu 2mln. Mam 15 zawodników i wszystkim kończą się kontrakty na koniec sezonu. Co mam zrobić, aby przedłużyć z nimi kontrakty skoro każdy z nich chce prawie 2 razy więcej, a zarząd pozwoli tylko na połowę tego co do tej pory zarabiają? Jeśli nie przedłużę kontraktów to na koniec sezonu zostanę bez zawodników. Stadion na ledwie ponad 2 tys widzów nie da mi tyle zarobić, a długi są coraz większe.

Z góry dzięki za wszelkie porady

Falcon Przodownik pracy

0
07.03.2011 08:20    #1
Sprzedaj każdego co się tylko da,choćby za mniejszą kasę,ale zawsze lepsze to niż ma odejść za darmo, i szukaj nowych póki masz jeszcze czas.
"Dziś tylko zwycięstwo i nic nie wchodzi w grę"

lksz15 Partyzant

0
07.03.2011 09:02    #2
Hmm z tym, że najdroższy ma wartość 95tys więc dużo nie zarobię, a poza tym nikogo nie mogę kupić bo nie ma kasy na transfery. Jedynie mogę z zawodnikami bez kontraktu, ale mogę zaoferować im max 95 euro, a chcą przynajmniej 500. Chyba, że sprzedać z 3 zawodników (pensje się zmniejszą) i spróbować przedłużyć z resztą zawodników. Przy przedłużaniu mogę zaoferować max 800, więc już trochę lepiej, ale zawodnicy chcą po 3k.

machaj88 Młody aktywista

0
07.03.2011 09:36    #3
Ciężka sprawa. Wybierz kilku, najlepszych piłkarzy, resztę sprzedaj, część składu zastąp juniorami, drugą część z wypożyczeń, pamiętaj by nie płacić wynagrodzenia na wypożyczeniu. W między czasie, szukaj piłkarzy bez kontraktu, im młodszy tym mniejszą pensję zażąda. Poproś o klub patronacki, zawsze to trochę kasy co sezon. Musisz teraz myśleć o klubie jak o inwestycji, czyli co zrobić żeby więcej zarobić. Jak znajdziesz napastnika który chce mniejszą pensję niż obecny napadzior to go zatrudnij a obecnego się pozbądź, potem jak mu do końca kontraktu zostanie rok to znów go sprzedaj i zastąp tańszym i tak w kółko, póki nie awansujesz do ekstraklasy i nie będziesz otrzymywał dużych pieniędzy z transmisji tv itd. To plan długofalowy i przyniesie korzyści tylko musisz zagryźć zębiska. Następnym razem nauczysz się jak uniknąć podobnych sytuacji.

lksz15 Partyzant

0
07.03.2011 09:44    #4
No właśnie awansowałem do ekstraklasy i kasa z transmisji też nie starcza jeszcze, ale będę próbował tak jak mówisz. Jak przetrwam ten sezon i następny to powinno się wszystko uregulować. Mój dochód to około 50 tys miesięcznie, a same wydatki na pensje to około 120tys.

buczek93 Młody aktywista

0
07.03.2011 15:57    #5
To z tymi pensjami zdrowo poszalałeś. W Interze miałem podobny problem (na większą skalę, nagięty do granic możliwości budżet + dług 2 mln euro/miesiąc). Nie było zmiłuj, musiałem się pozbyć zawodników za łączną kwotę 35 mln euro (wszystko na konto klubowe), podczas gdy w przerwie przed drugim sezonem ściągnąłem tylko zawodników z WT/juniorów u-17. Jak ktoś u ciebie zgarnia nieproporcjonalnie dużo forsy, to go po prostu wywal (sprzedaj). Miałem tak z Eto'o, który bardzo szybko się obraził a nie grał nie wiadomo czego. 15 mln euro/rok to wydatek powalający KAŻDY klub. Więc czarnuch poszedł do MCFC, mnie wpadło 13 mln za transfer i 8mln euro/rok z tytułu kontraktu. Ty pewno o takiej skali ulg nie masz co marzyć, ale olej tych, którzy zgarniają kupe kasy i finiszują ze swoimi kontraktami.

Guezmir Młody aktywista

0
07.03.2011 17:29    #6
Co robić?
Odpowiedź jest prosta: Spieprzać stamtąd! Byle gdzie :D

Wszystkie pomysły przedmówców są bardzo dobre, ale wydaje mi się, że to już za późno, pozamiatane. Inna sprawa, że jak na prawdziwego fm-owego masochistę przystało, chciałbym byc na Twoim miejscu i spróbować jakoś z tego wyjść. W Arce mam dług od początku gry i z miesiąca na miesiąc go zmniejszam. Nie jest łatwo w takim klubie wyjść z zadłużenia rzędu 2 mln euro, ale po roku zostało do spłaty "tylko" 600 tys. Mógłbym sprzedać Budzińskiego za 1,5 mln euro, ale nie chcę. Mam swoje ambicje i systematycznie wzmacniam drużynę. Jak widać, można jednocześnie budować silny team i wychodzić z długów. Sądzę, że u Ciebie błędy zostały popełnione wcześniej i teraz zbierasz plon. Moja rada: sprzedawaj zawodników, którzy nie chcą przedłużyć umowy na półtora roku przed końcem - rok przed końcem to już ostatni dzwonek, później pozostaje już tylko modlitwa do wszystkich Świętych ;)

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 07.03.2011 o godz. 17:32

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Pe Partyzant

0
07.03.2011 17:58    #7
Spróbuj również pozbywając się zawodników wpisywać im klauzule "% z następnego transferu" (NIE zysku z kolejnego transferu).

Może początkowo stracisz kilka tysięcy, ale w FM czasem mają miejsce dziwne transfery i możesz na tym sporo zyskać. Musisz również obserwować ich sytuację, najlepiej dodać sprzedanych zawodników do listy życzeń. Jeśli chłopak nie zrobi kariery może ci się uda odsprzedać klauzulę i zarobić to, czego nie zyskałeś przy pierwotnym transferze.

AlexManager Partyzant

0
07.03.2011 18:05    #8
Zgadzam sie z Guezmirem

ucieczka to najlepsze wyjscie.
サッカーはあなたと一緒にしよう

Pe Partyzant

0
07.03.2011 18:28    #9
A ja nie. Tak oto lksz15 przez przypadek i/lub brak doświadczenia wprowadził sobie poziom hard do rozgrywki. Jak wyciągnie MKS z tego bagna to będzie mógł naprawdę być z siebie dumny.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.