Defensywne rzuty rożne.

dande Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2011, 01:08    Pytanie
Witam,
tematu szukałem, niestety znalazłem tylko o ofensywnych rzutach rożnych.
O co chodzi. Gram aktualnie trzeci sezon zespołem Crawley Town. W ciągu pierwszych dwóch 2 awanse, choć łatwo nie było. Teraz gram w League One. I mam pewien problem. Zauważyłem to od początku gry tym zespołem. Mianowicie śmiem stwierdzić, że 1/3 bramek jaką tracę - jak nie więcej - to tracę po rzutach rożnych przeciwników. Próbowałem wszelkich zmian. O ile w pierwszym sezonie przegrałem zaledwie 3 mecze i wszystkich biłem na głowę, to mi to jakoś nie przeszkadzało, to z czasem gdy poprzeczka poszła w górę, zaczęły mnie irytować te bramki. Kadrę uważam, że mam bardzo w porządku jak na ten zespół (po 14 meczach w League One - 5 miejsce). Gram ustawieniem 4-2-2-2 (lub 4-2-4 jak ją gra nazwała) - z dwoma ofensywnymi skrzydłowymi jako schodzący napastnicy. Czy ma ktoś może jakiś sposób jak ograniczyć bramki tracone po rzutach rożnych? Z góry dziękuję za radę.

TheKronos Partyzant

0
15.07.2011 12:23    #20
Chłopie, kontrataki w FM to jest CUDO!!! Właśnie wygrałem z Realem Madryt 3-0 a dwa gole padły właśnie po kontratakach po rzucie rożnym mimo iż gram z wolnym tempem i krótkich podaniach...

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
15.07.2011 12:26    #21
Wiem, że są skuteczne - stąd postuluję ich zaznaczenie przez cały mecz. Swoją drogą - kim grasz, żeś tak pogonił Real?
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

dande Partyzant

0
15.07.2011 12:27    #22
A kogo gra uważa za "wysokiego" - domyślam się, że w jednym zespole wysoki będzie ten kto ma 183 cm, gdzie dla innej drużyny on może być niski. Dobrze rozumuję?

I opcję "kontratak" oczywiście mam zaznaczoną.

0
15.07.2011 12:30    #23
Za wysokiego gra uważa najwyższych zawodników przeciwnika. Za niskiego - najniższych (w celu ułatwienia nam spasowania krycia).
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

dande Partyzant

0
15.07.2011 12:34    #24
Skoro już dyskutujemy, to mam kolejne pytanie. Jak zachować koncentrację zawodników?
Bardzo często mi się zdarza, że zaraz w pierwszych 5 minutach meczu tracę bramkę, lub zaraz po przerwie. I muszę gonić wynik.
Lub też gdy trafię bramkę, przeciwnik wznawia od środka i gol... Lub 3 min później. Jak temu zaradzić?

TheKronos Partyzant

0
15.07.2011 12:34    #25
@oldgunz Niestety nie mam się czym chwalić bo gram Barcą (choć raz udało mi się pogonić Real 4:0 - ale wciąż czekam na słynne 5:0 :D. Może uda się w następnym sezonie...).

@dande Nie wiem, ale jeżeli dasz 3 zawodnikom kryj wysokiego to będą oni kryli 3 najwyższych w polu karnym.

ED: Uprzedzony :D

Co do drugiego pytania:
Możesz dać na pierwsze 5-10 min. Gra piłką i podania do nogi (w imię zasady gdy ty masz piłkę to nie ma jej przeciwnik). Możliwe, że odpowiada za to atrybut koncentracja lub sama rozmowa motywacyjna (uwaga na wodę sodową zamiast zadowolony przy 2:0 a przy 1:0 zagrzej do walki. Ja w ogóle nie lubię w przerwie chwalić zawodników. Raczej pod koniec meczu.).

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 15.07.2011 o godz. 12:42

0
15.07.2011 12:42    #26
[quote=TheKronos]@oldgunz Niestety nie mam się czym chwalić bo gram Barcą [/quote]

Nie nazwałbym tego wyczynem. Mnie udało się wygrać z Realem w 1/8 finału LM dwumecz 2:0 (1:0 w domu, 1:0 na wyjeździe), w którym oba gole padły po kontratakach. Grałem Bragą.

[quote=dande]Skoro już dyskutujemy, to mam kolejne pytanie. Jak zachować koncentrację zawodników?
Bardzo często mi się zdarza, że zaraz w pierwszych 5 minutach meczu tracę bramkę, lub zaraz po przerwie. I muszę gonić wynik.
[/quote]

Albo masz zbyt ofensywną strategię wyjściową albo źle motywujesz piłkarzy. Żądaj zwycięstwa i dobrej gry przed meczem, w przerwie każ podtrzymać koncentrację.

[quote=dande]Lub też gdy trafię bramkę, przeciwnik wznawia od środka i gol... Lub 3 min później. Jak temu zaradzić?[/quote]

Po strzeleniu gola spróbuj uspokoić grę, przechodząc choćby na strategię 'Kontratak'.

Jednakże przyczyna problemu może jeszcze leżeć w samych zawodnikach. Jeśli nakupowałeś młodych talentów i średnia wieku w Twoim zespole waha się w granicach 20 - 23 lata, to nie dziwne, że piłkarze słabo skoncentrowani, mimo tego, że atrybuty techniczne i fizyczne na wysokim poziomie.

Generalnie przed przeprowadzeniem transferów, polecam zapoznać się z tym: http://www.fm-ba(...)ned.html

Bardzo przydatny poradnik, który pozwoli uniknąć sytuacji, w której teoretycznie zespół powinien gnoić wszystkich, a zbiera baty.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.07.2011 o godz. 12:44

- Bob Paisley

dande Partyzant

0
15.07.2011 12:52    #27
W pierwszym składzie najmłodszy zawodnik ma 21 lat, najstarszy 30. W ścisłej grupie 30 zawodników czterech ma 20 lub mniej. Ogólnie lubię stawiać na młodych jednak jeżeli chcę osiągnąć sukces tym klubem co prowadzę to sam bym sobie strzelił w kolano.

Ogólnie średnia oscyluje około 25-26 lat.

NIGDY odkąd gram w FMa, a gram od wersji 2005 nie chwaliłem zawodników w przerwie. Wedle zasady - nie chwal dnia przed zachodem słońca. Najczęściej daję "zagrzej do walki", "dajcie z siebie więcej", "dla kibiców" czy jak przegrywają "gdzie macie ambicję?".

Strategia wyjściowa to standardowa. Gdy strzelam bramkę na 1-0 zmieniam na jakieś 20 min na "kontrolę", właśnie by kontrolowali przebieg gry na boisku.

Jeżeli chodzi o podpowiedzi z ławki, to często każę (karzę? nigdy nie pamiętam...) grać piłką. Często skuteczne też jest "podania w pole karne".

@oldgunz - niestety jestem francuskojęzyczny i angielski ni w ząb...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.07.2011 o godz. 12:53

0
15.07.2011 13:24    #28
Zawodników w przerwie czasem warto chwalić. Ja częstokroć gram dość 'starym' składem, ze średnią wieku w granicach 30 lat, w myśl zasady 'atrybuty psychiczne > atrybuty techniczne / fizyczne'. Wtedy, jak pochwalisz tego zawodnika, to w drugiej połowie będzie grał lepiej i nie spocznie na laurach, w przeciwieństwie do juniorów, niezależnie od tego, jak utalentowanych.

A jeśli problemem nie jest rozmowa przedmeczowa oraz wiek zawodników, to może po prostu taktyka? Spróbuj ustawić się bardziej defensywnie na początku meczu i z czasem rozkręcaj zespół.

- Bob Paisley

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.