Porada

szpaku97 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
13.07.2011, 21:10    Pytanie
Witam,
proszę tutaj doświadczonych gravzy o poradę, zaczynam grać lechem poznań,ale wciąż się zastanawiam na 2 rzeczami:
1.lepiej im ustawić podania krótsze czy bardziej bezpośrednie ?
2.czy jak wybieram profesje np. ofensywna i później zmienie ręcznie linię obrony,tempo,szerokość gry, czy grę na czas to czy ma to różnicę czy tam jest ofensywa czy powstrzymanie jak i tak zmieniłem ręcznie te statystyki.

Do odpowiedzi proszę uzasadnienie

Z góry dziękuje
pozdrawiam

Tome888 Partyzant

0
13.07.2011 21:23    #1
Jest temat od tego(porady taktyczne).

Sztaficer Młody aktywista

0
13.07.2011 22:23    #2
1. Podanie krótkie, jak nazwa wskazuje to podanie do nogi, bardziej do wolniejszego tempa. Bezpośrednie to takie np. obrońca przerzucający piłkę do napastnika, więc tempo większe.
2. To jest chyba logiczne, że jak wybierzesz ofensywną taktykę nie cofniesz linii obrony i zmniejszysz szerokości.

Lech zalicza się do tych "lepszych" zespołów więc możesz grać ofensywnie, ale ja do niczego nie nakłaniam, żeby nie było na mnie. Jak boisz się zbyt ofensywnej gry to zagraj neutralnie, tak pół na pół.

loswariatos Młody aktywista

0
13.07.2011 23:48    #3
1. "Lepiej" to pojęcie względne. Jeden lubi spokojne konstruowanie ataku i zdobywanie pola gry serią podań, drugiemu podoba się natychmiastowy atak po przejęciu piłki i jak najszybsze przedostanie się pod pole karne przeciwnika. Ty jesteś mózgiem, więc ustaw tak jak chcesz żeby to wyglądało ;)
2. Oczywiście, że jest różnica. Strategia to nic innego jak predefiniowany zbiór szablonów ustawień suwaków dla drużyny i każdego zawodnika, co nie znaczy, że nie można eksperymentować.
meglio fascista che frocio

szpaku97 Partyzant

0
14.07.2011 08:42    #4
Dobrze rozumiem niekorzy lubią tak, inni tak,ale mógłby mi ktoś doradzić co lepiej sprawdzi się w Lechu Poznań (faworyt do mistrzostwa).Wiem, że pewnie w lidze gdy jest mocnym zespołem co innego,a np. lidze mistrzów gdy jest słaby to co innego ?

PS
Proszę się nie bać swoich opini,nie będę nikogo oskarżał,że to twojawina czy coś takiego :)

pozdrawiam

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.07.2011 o godz. 08:42

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.07.2011 08:51    #5
Na ligę stwórz taktykę opierającą się na krótkich podaniach i wysuniętej linii obrony - masz prawdopodobnie najlepszy pod względem techniki skład w Polsce. Na puchary taktyka bardziej defensywna, podania dłuższe. No chyba, że chcesz liczyć na to, że rywal sam sobie strzeli samobója, co patrząc po wczorajszym występie Wisełki również może być jakimś pomysłem.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 14.07.2011 o godz. 10:10

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

szpaku97 Partyzant

0
14.07.2011 09:51    #6
dziękuje chodzi mi właśnie o takie opinie, jak ktoś by jeszcze miał jakieś rady to byłbym wdzięczny

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
14.07.2011 10:38    #7
Warto zwrócić uwagę na pewien dość często pomijany aspekt. Panuje całkiem słuszne zresztą przekonanie, że podania krótkie = wolne tempo, podania długie = szybkie tempo. Niby teoretycznie prawda, ale to zależy od siły zespołu. Grając totalnymi patałachami np. z 2. ligi malezyjskiej (uprzedzam pytanie, grałem w tamtej lidze więc piszę z doświadczenia ;p) radziłbym ustawiać raczej dłuższe podania (bo istnieje ryzyko, że jak się będą bawić piłką to ją stracą, a tak do przodu i się zobaczy :)), ale jednocześnie nie podkręcał znacznie tempa, bo słabi piłkarze muszą mieć czas, żeby się rozejrzeć gdzie podać. Działa to również w drugą stronę, bo zdarzało mi się nie raz i nie dwa, grając Realem Madryt stosować podania krótkie i tempo szybkie. Po prostu lepsi piłkarze ogarniali to i radzili sobie świetnie.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.07.2011 11:36    #8
Co do Lecha Poznań jeszcze i dwóch taktyk na różnych przeciwników - najkorzystniej dokonywać zmian taktycznych w obrębie jednego ustawienia. 4-2-3-1, które pasuje do Lecha może opierać się bowiem na krótkiej, kombinacyjnej grze na ligę oraz szybkimi kontrami po skrzydłach i dłuższymi podaniami na europejskie puchary. Ja przed sezonem tworzę 3 różne taktyki, lecz staram się trzymać jednej koncepcji (np. 4-4-2, 4-1-3-2 i 4-1-2-1-2), co umożliwia potem dostosowanie sposobu gry do poziomu przeciwnika.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.