Filozofia to sposób, w jaki zespół atakuje. Jeśli prowadzisz Barcelonę, korzystniej (nawet przeciwko zespołom pokroju Realu Madryt) grać - przynajmniej moim zdaniem - z wykorzystaniem płynnej filozofii, gdzie w maksymalnym stopniu możesz wykorzystać umiejętności i kreatywność wszystkich zawodników.
Płynna filozofia wymaga jednak od obrońców czegoś więcej, niż tylko umiejętności bronienia, zaś od napastników więcej, niż tylko wykańczania akcji. Stąd też często do słabszych zespołów polecana jest filozofia sztywna, gdzie obrońcy bronią, pomocnicy wspierają, napastnicy atakują (nie jest to oczywiście tożsame z doborem zadań 'atak', 'wsparcie' i 'obrona'
.
Ja osiągałem sukcesy np. Aston Villą, grając na filozofii bardzo sztywnej. Zespół grał trzema liniami, dokładnie obroną, pomocą i atakiem. Przeciwnikom dość trudno było przebić się przez moje szeregi, zaś atak opierał się na jak najszybszej grze skrzydłami i kontratakami.
Jednak w tej chwili prowadzę Athletic Bilbao i stosuję płynną filozofię, gdyż chciałem wykorzystać potencjał ofensywny takich zawodników jak np. Iraola czy Amorabieta, potężną wszechstronność Javiego Martineza, umiejętność łączenia ról wspomagających i atakujących Andera Herrery, Ikera Muniana i Markela Susaety oraz pracowitość Fernando Llorente.
Zespół układasz tak, jak chciałbyś, żeby grał. Dopiero potem wprowadzasz korekty pod konkretnego przeciwnika. Podsumowując jednak, żeby była jasność:
1. Sztywna filozofia polecana jest do słabszych klubów, w których napastnicy potrafią tylko strzelać gole, zaś obrońcy tylko bronić. W takim przypadku bowiem, obrońcy nie powinni brać się za rozgrywanie piłki a napastnicy za odchodzenie od swoich pozycji i odbiór.
2. Zakładając, że prowadząc mocny klub chcemy, by grał ofensywnie, posiadając jednocześnie wszechstronnych piłkarzy, zalecane jest stosowanie płynnych filozofii. Nie oznacza to jednak, że grając nawet najmocniejszymi klubami musimy się tego trzymać.
3. Filozofia sztywna nie oznacza automatycznie defensywnej gry i małej ilości zdobytych bramek. Analogicznie - filozofia płynna sama w sobie nie zapewni Ci gry ofensywnej i dużej ilości goli strzelonych.
4. Filozofię dobrać należy pod umiejętności posiadanych zawodników (głównie ich wszechstronność) oraz pod pożądany sposób gry.
// Edytowano 1 raz, ostatni raz 29.07.2011 o godz. 10:24
Najnowsze posty