Filozofia- Płynna

kosior145 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
28.07.2011, 20:04    Pytanie
Mam Pytanie, czy jak ustawie filozofie na płynną, to musze ustawić, Swobodę Taktczyną, na Więcej Swobody, i Swobode pozycyjną, na szukaj gry, czy to nie ma znaczenia ?

Sztaficer Młody aktywista

0
28.07.2011 20:11    #1
Swoboda taktyczna pozwala zawodnikowi na odejście od poleceń które mu podałeś, pozwala działać na własną rękę. Polecenie Trzymaj się pozycji/Szukaj gry różni to, że 1 każe siedzieć na wskazanej pozycji mimo wszystko, a 2 pozwala na szukanie gry i ewentualne przejścia nie na swoją pozycję. Ja to tak rozumiem. Tak więc chyba nie ma większego znaczenia.

kosior145 Partyzant

0
28.07.2011 20:14    #2
aha więć wychodzi na to że moge grać np. na filozofi Bardzo Sztywnej, i Wiekszej Swobodzie Taktycznej, i Na Szukaniu Gry Przez Zawodników ?

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
28.07.2011 21:27    #3
Filozofia to sposób, w jaki zespół atakuje.
Swoboda taktyczna to stopień, w którym zawodnicy olewają taktykę.
Szukanie gry to poziom odrywania się piłkarzy od pozycji w ataku.

Odpowiadając więc na Twoje pytanie - nie musisz przy wybraniu płynnej filozofii zaznaczać pozostałych opcji. Odpowiadając na drugą część pytania - nie jest to bez znaczenia. Ale musu nie ma.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

kosior145 Partyzant

0
28.07.2011 21:40    #4
a Filozofie ustawia się pod zespół czy co ??. bo ja wciaż tego nie rozumiem, gram w FM prawie rok i dalej nie ogarniam tej gry, nie wiem męczy już mnie to :D

kosior145 Partyzant

0
29.07.2011 09:30    #5
a Filozofie ustawia się pod zespół czy co ?? czy pod własne upodobania?

0
29.07.2011 09:41    #6
Tak, jak powiedziałem - filozofia to sposób, w jaki Twój zespół atakuje. Przy filozofiach sztywnych, obrońcy odpowiedzialni są za obronę, pomocnicy za kreowanie gry i wsparcie atakujących napastników, napastnicy zaś po prostu za atak. Przykładem filozofii idealnie sztywnej był np. Inter grający dwumecz w Lidze Mistrzów z Barceloną - drużyna cały czas trzymała kształt poszczególnych formacji, obrońcy nie wypuszczali się pod pole karne Barcelony itd. Przykładem na filozofię płynną była w tym meczu Barcelona zaś. Nawet Pique, grający na środku obrony angażował się w atak, zaś teoretyczni napastnicy w odbiór piłki.

Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie - bo pod co innego jak nie pod zespół ustawiałbyś filozofię?

Przy tworzeniu taktyki musisz w pierwszej kolejności określić, jak chcesz, by zespół grał - za to między innymi odpowiada filozofia. Potem dopiero ustawiasz formację, role zawodników, zadania, a na sam koniec strategię meczową (atak, kontrola, standardowa, kontratak itd.).
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

kosior145 Partyzant

0
29.07.2011 10:10    #7
chodzi mi dokładnie o to czy np. pod słabsze kluby daje się naprzykład sztywnę, a pod te lepsze Płynne, o to mi chodzi, czy to zależy od klubu jaka filozofia czy od własnych upodobań

0
29.07.2011 10:22    #8
Filozofia to sposób, w jaki zespół atakuje. Jeśli prowadzisz Barcelonę, korzystniej (nawet przeciwko zespołom pokroju Realu Madryt) grać - przynajmniej moim zdaniem - z wykorzystaniem płynnej filozofii, gdzie w maksymalnym stopniu możesz wykorzystać umiejętności i kreatywność wszystkich zawodników.

Płynna filozofia wymaga jednak od obrońców czegoś więcej, niż tylko umiejętności bronienia, zaś od napastników więcej, niż tylko wykańczania akcji. Stąd też często do słabszych zespołów polecana jest filozofia sztywna, gdzie obrońcy bronią, pomocnicy wspierają, napastnicy atakują (nie jest to oczywiście tożsame z doborem zadań 'atak', 'wsparcie' i 'obrona';).

Ja osiągałem sukcesy np. Aston Villą, grając na filozofii bardzo sztywnej. Zespół grał trzema liniami, dokładnie obroną, pomocą i atakiem. Przeciwnikom dość trudno było przebić się przez moje szeregi, zaś atak opierał się na jak najszybszej grze skrzydłami i kontratakami.

Jednak w tej chwili prowadzę Athletic Bilbao i stosuję płynną filozofię, gdyż chciałem wykorzystać potencjał ofensywny takich zawodników jak np. Iraola czy Amorabieta, potężną wszechstronność Javiego Martineza, umiejętność łączenia ról wspomagających i atakujących Andera Herrery, Ikera Muniana i Markela Susaety oraz pracowitość Fernando Llorente.

Zespół układasz tak, jak chciałbyś, żeby grał. Dopiero potem wprowadzasz korekty pod konkretnego przeciwnika. Podsumowując jednak, żeby była jasność:

1. Sztywna filozofia polecana jest do słabszych klubów, w których napastnicy potrafią tylko strzelać gole, zaś obrońcy tylko bronić. W takim przypadku bowiem, obrońcy nie powinni brać się za rozgrywanie piłki a napastnicy za odchodzenie od swoich pozycji i odbiór.

2. Zakładając, że prowadząc mocny klub chcemy, by grał ofensywnie, posiadając jednocześnie wszechstronnych piłkarzy, zalecane jest stosowanie płynnych filozofii. Nie oznacza to jednak, że grając nawet najmocniejszymi klubami musimy się tego trzymać.

3. Filozofia sztywna nie oznacza automatycznie defensywnej gry i małej ilości zdobytych bramek. Analogicznie - filozofia płynna sama w sobie nie zapewni Ci gry ofensywnej i dużej ilości goli strzelonych.

4. Filozofię dobrać należy pod umiejętności posiadanych zawodników (głównie ich wszechstronność) oraz pod pożądany sposób gry.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 29.07.2011 o godz. 10:24

- Bob Paisley

kosior145 Partyzant

0
29.07.2011 10:50    #9

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 29.07.2011 o godz. 15:46

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution