Problem z posiadaniem piłki.

farr Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.08.2011, 19:31    Pytanie
Mam problem odnośnie posiadania piłki (przynajmniej według mojego asystenta). Gram Chelmsford City i obecnie rozgrywam 3 sezon w npower league 2 i bardzo często asystent informuje mnie o słabym posiadaniu piłki. Jestem w stanie zrozumieć to w meczach np z West Ham, Bristol City, Birmingham itd w Pucharze Ligi, bo rywale są dużo lepsi od moich zawodników. Zastanawia mnie natomiast, dlaczego mam te informacje również w lidze ! Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to że... mimo tych problemów w posiadaniu piłki moi gracze potrafią wyprowadzić 5-6 groźnych akcji i strzelić kilka goli (w zależności od skuteczności), a rywale mając 60% posiadania piłki mają problem w strzeleniu chociaż jednego gola. Dziwi mnie również fakt z problemem w posiadaniu piłki przez mój zespół, bo towarzyszył mi on również w Blue Square Bet Premier, a wygrałem tam ligę w cuglach... Trening techniczny mam na bodajże 4 gwiazdki i naprawdę brakuje mi pomysłu, co może wpływać na ten "problem", bo moim zdaniem jeżeli zespół wygrywa, to jest to problemem tylko na papierze. Co o tym myślicie ?

farr Partyzant

0
01.08.2011 19:34    #1
A żeby uściślić. W sumie rozgrywam już 7-8 sezon, a 3 sezon z rzędu w npower league 2. Więc rola beniaminka i "frycowe" w nowej lidze nie wchodzą w tym przypadku w grę.

Finrod Partyzant

0
02.08.2011 11:27    #2
A jaką taktyką grasz? Może po prostu grasz bezpośrednimi podaniami z ofensywnym nastawieniem? Ja w pierwszych sezonach też grałem bezpośrednimi podaniami i z ofensywą, dodając do tego grę skrzydłami, co dawało sporo bramek mimo słabego posiadania piłki. Spróbuj zmienić na kontrolę, grę krótkimi podaniami, raczej wąsko, tempo wolne i gra na czas. Może to coś da.

gloinik Partyzant

0
02.08.2011 11:51    #3
Ja myślę, że póki taktyka jest skuteczna to nawet niskie posiadanie piłki nie powinno przeszkadzać. ;) Zwycięzców się przecież nie sądzi. Zresztą wydaje mi się że słabsze kluby tym bardziej powinny grać bezpośrednimi podaniami gdyż zwiększa to ich szanse na zwycięstwo z lepszymi zespołami.

farr Partyzant

0
02.08.2011 12:44    #4
Gram bezpośrednimi podaniami i atakuje środkiem (skrzydłowych nawet nie mam, bo dysponowałem na początku gry jedynie mocnym środkiem pola i skupiłem się na tym aspekcie gry). Formacja wychodzi więc 4-3-1-2 lub 4-1-3-2 (w zależności czy gram z mocnym zespołem i wystawiam cofniętego defensywnego pomocnika, czy z porównywalnym i wychodzę z 3 w środku i 1 wysuniętym z opcją schodzącego napastnika, co daje dość ciekawy efekt). Fakt lubię grać ofensywnie i środkowi pomocnicy często posyłają piłki za plecy obrony rywala. Do tego ograniczyłem liczbę strzałów pomocników, bo walili po trybunach i generalnie rzecz biorąc często starają się rozgrywać na siłę i wygląda to jak gra krótkimi podaniami z najbliższym zawodnikiem, ale podania mam ustawione w taktyce bezpośrednie, więc je trzeba brać pod uwagę. Oprócz tego stosuję podania w pole karne i grę piłką. Możliwe, że ma to jakiś wpływ. Co do tempa gry, to sam asystent mi wielokrotnie wychwalał przyjęte tempo rozgrywania piłki i uważał, że jest to dla nas najlepszy sposób na granie (tempo mam ustawione na początku meczu w miejscu suwaka, w którym już zaczyna się "szybkie" rozgrywanie i w zależności od rozwoju sytuacji albo podkręcam tempo, albo zwalniam).

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 02.08.2011 o godz. 12:46

Finrod Partyzant

0
02.08.2011 14:49    #5
Skoro grasz dosyć słabym klubem, lepiej jest, że grają bezpośrednimi podaniami. Dopiero gdy twój klub będzie trochę lepszy i będziesz mógł zatrudnić lepszych piłkarzy, możliwe będzie skuteczne utrzymywanie się przy piłce. Dla słabszych zespołów nie ma to na razie większego sensu. Zdobywasz sporo bramek i wygrywasz mecze - to na razie nie musisz zmieniać taktyki. Wolne tempo i rozgrywanie piłki podaniami zamiast kontrataków i "piłki do przodu" jest dobre dla zespołów lepszych technicznie. Jeśli jednak chcesz spróbować, sugerowałbym zwolnić tempo, kontrolę, ściślejszy pressing, a w poleceniach z ławki gra piłką i podania do nogi.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.