Pytanie o Real M.

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.08.2011, 16:59    Pytanie
Witam. Jestem tutaj nowy i chciałbym się zapytac doświadczonych graczy o rade. Lipcowa pogoda i nuda spowodowana poszukiwaniem pracy po studiach :] skłoniły mnie do rozpoczęcia rozgrywki w FM 11. Dodam że jest to mój pierwszy Football Manager. Zawsze byłem wielkim fanem PESa lecz znudziło mi sie już ciągle napieprzanie na padzie. Biorąc fakt że bardzo interesowało mnie prowadzenie wirtualnego managera wybrałem FM 11 i od samego można powiedzieć że uzależniłem się, nawet odstawiłem moją nałogową gre Bad Company 2 :] Ale do rzeczy. Właśnie skończyłem 1 sezon moim ukochanym Realem Madryt ( bez napinki fani Barsy ). Gram ustawieniem 4-2-3-1, wysoko ustawioną linią obrony,agresywnym kryciem, wysokim pressingiem, bezpośrednimi podaniami, i w zależności od przeciwnika zmieniam tylko rozgrywke z płynnej na sztywną oraz ofensywe na kontrole bądź zrównoważony styl. Taktyka sprawdza sie przyzwoicie. W 1 sezonie wygrałem na luzie Superpuchar Hiszpanii, Lige oraz Puchar Króla. Wygrałem również LM ale przyznam się ze w 1/8 oraz 1/4 dwa razy zastosowałem s&l bo gra można powiedzieć ze mnie oszukała :p ale również zle dobralem taktyke, wiadomo człowiek uczy sie na błędach :] Własnie zacząłem 2 sezon.I tutaj moje pare pytań. Chodzi mi o transfery. Jak dotąd kupiłem tylko Neymara w poprzednim sezonie, w zimowym okienku,za grube 25 mln, oraz Thiago Alvesa z Santosu i Sergi Arujo, ale oni narazie ogrywają się w drużynie U-19. Sprzedałem Callejona, Drenthe, Altintopa oraz Gago gdyż zupełnie nie byli mi przydatni. W letnim okienku kupiłem również Richardsa z City bo jakos Ramos nie zupełnie mnie przekonuje, a poza tym Arbeloa nie jest klasowym zmiennikiem jak dla mnie. To wszystkie moje transfery jak dotąd. I moje pytanie, czy warto sprzedac Kake i Alonso, i kupic w ich miejsce jakis młodych prespektywnicznych grajków, gdyż jak wiadomo młodsi to oni juz nie będą a jeszcze dobre pieniądze bym za nich dostał. Kaka mnie zbytnio nie przekonuje, Alonso gra b.dobrze lecz jego kondycja pozostawia wiele do zyczenia, podobnie Kaki. I jakich pilkarzy polecacie na lewą obrone? Mam Marcelo i Contreao, klasowymi zawodnikami to oni są, lecz tylko w ataku, ich gra obronna jest wg mnie przecietna. Z góry dzieki za odpowiedź i licze na podpowiedzi.

Tome888 Partyzant

0
05.08.2011 17:06    #1
Zależy. Możesz zaryzykować sprzedac Kake i Alonso, ale musisz mieć na oku gracza, który na początku choć w połowie będzie tak dobry jak oni. Ja grałem Ajaxem wygrałem lige i sprzedałem kilbu kluczowych piłkarzy i kupiłem newgenów z zajebistym potencjałem. Moji zawodnicy nie umieli się zgrać i grali słabo przegrywając mecze z leszczami. Powiem tak jeśli nie masz kogoś dobrego na oku, który może dorównać tym piłkarzom to sprzedaj.

chinczol Młody aktywista

0
05.08.2011 17:44    #2
Za Kake jest oczywiscie Ozil który wg mnie ma za małe umiejetności w FM 11 w stosunku do prawdziwego Ozila w rzeczywistości. Ale przynajmniej u mnie Ozila często dopadają kontuzje mimo iż jest tylko zmiennikiem Kaki. No i jest jeszcze Canales który jak sądze bedzie kozakiem ale narazie sie ogrywa w U-19. Myslałem nad Ganso :] ale za niego pewnie trzeba będzie wybulic ok 25 mln. Jest Pastore ale wydaje mi sie że umiejetności podobne do Ozil, myślałem również nad Lucasem z San Paulo. Za Alonso mam zmiennika w składzie, chodzi tu o Sahina :] ale on jeszcze musi troszke kondycje sobie wyrobić.

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.08.2011 17:51    #3
Nie przesadzaj z tymi Brazylijczykami, bo w lidze hiszpańskiej są limity na cudzoziemców. Canales już jest kozakiem nie musi sę ogrywać w u-19. Dawaj mu jak najwięcej grać, bo zmarnujesz świetny talent. Kakę i Alonso możesz śmiało opylać- są lepsi i młodsi.
Darkness... for me is where I shine

chinczol Młody aktywista

0
05.08.2011 18:16    #4
Canales jeszcze troche szybkościowo odstaje od Kaki i Ozila, ale dałem mu trening szybkości więc myśle ze troche to poprawi. Kogo polecacie za Alonso, bo niby Sahin nie jest typowym defensywnym pomocnikiem choc dobrze sobie radzi na tej pozycji.

0
05.08.2011 18:47    #5
Sahin się marnuje jako typowo defensywny pomocnik, bliżej mu do środkowego, ale trzeba przyznać, że w jego przypadku twórcy chyba nie mogli się zdecydować na konkretną pozycję.

Na DM świetnie grał u mnie w Realu Arturo Vidal, a z trochę młodszych, to możesz spróbować Yanna M'Villę albo Nicolasa Nkoulou.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.08.2011 o godz. 18:47

chinczol Młody aktywista

0
05.08.2011 19:59    #6
Myślałem własnie o M'Villi ale zarówno on jak również Vidal siedzą juz w City :/ Te Araby przynajmniej u mnie wykupują każdego dobrego grajka, skład maja tak przepełniony że wielu graczy siedzi u nich klubach młodzieżowych (tak mi sie właśnie udało kupić tanio Richardsa) juz robili podchody po Di Maryśke i Morate ale szybko ich spławiłem. Musze obczaic jak wygląda tam sytuacja M'Villi. A mam takie pytanie, Ty jaką taktyką grałes w Realu? Teraz zacząłem drugi sezon, gram tą taxą której uzywałem w poprzednim, nic nie zmieniałem a cholernie cieżej mi idzie w lidze, tzn wygrywam ale strasznie wymęczone te zwycięstwa po 2-0, 2-1. Cos sie musiało chyba grajką po urlopach w głowach poprzewracać:)

PAWLO1996 Partyzant

0
05.08.2011 20:37    #7
co ty chcesz od Ozila przecież prawie wszystko co powinien mieć ofensywny pomocnik to on ma na poziomie 16-19 i szybko się rozwija.

0
05.08.2011 20:51    #8
@chinczol
Grałem 4-1-1-4(?- ach ta klasyfikacja taktyk FMa). 4 obrońców (standard, ale dość wysoko wysunięta lina defensywy), defensywny pomocnik (zazwyczaj jako odbierający piłkę), środkowy pomocnik (wysunięty rozgrywający), 3 ofensywnych pomocników (wszyscy schodzący napastnicy, ale do tego potrzeba odpowiednich grajków, musiałem cofnąć Oezila, bo mało które okazje wykorzystywał) i napastnik jako kompletny (tu też trzeba ruszyć na zakupy, bo o ile Higuain spisywał się genialnie jako kompletny, to Benzema mógłby mieć wyższe podania, dośrodkowania itd.)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.08.2011 o godz. 20:51

chinczol Młody aktywista

0
05.08.2011 21:05    #9
@PAWLO1996
Nie wiem jak w kolejnych sezonach (bo ja jestem na początku drugiego) ale jak narazie Ozil (porównując do Kaki) jest słabszy. Wiec mam nadzieje że szybko sie rozwinie.

@samir92
bardzo ofensywną taktyką grałeś;] wsumie ja tez ustawiam bocznych ofensywnych pomocników jako schodzących napastników, ale zawsze mam zabezpieczenie w postaci defensywnego i cofnietego rozgrywającego. Bede musiał cos pozmieniać w taktyce bo naprawde chyba dopadł mnie kryzys 2 sezonu.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.