Urealnienie Ekstraklasy - Dyskusja

Haakis Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
30.08.2011, 12:03    Pytanie
Witam
Mam nietypową prośbę. Czy widział ktoś dodatek fo Fm 2011 urealniający polską najwyższą klasę rozgrywek pod względem obiektów treningowych, akademii, obiektów młodzieżowych? Ponieważ po kilku latach grać w ekstraklasie nie ma sensu, PA newgenów woła o pomstę do nieba i trzeba się posiłkować talentami z zagranicy. Z góry dzięki; ]

Seju Wybitny Literat

Grupa: Ekspert
0
30.08.2011 15:21    #20
[quote=Drinkwater]Seju: Tak więc uważasz, że realną sytuacją jest, że po kilku sezonach w FMie nie pojawili się piłkarze o potencjale (potencjale z gry) Lewandowskiego, Błaszczykowskiego, Szczęsnego, Boruca czy choćby Michała Kucharczyka? Według Ciebie jest to właściwa sytuacja? [/quote]

Ależ tacy piłkarze się pojawiają! Z taką częstotliwością, z jaką powinni się pojawiać, czyli raz, na kilka sezonów. Graczom mało, ja to rozumiem, bo w Anglii jest to proceder dużo częstszy, jednak uważam, że to wina tamtejszych researcherów, nie naszych.

[quote=sabuuq]Od przyszłego sezonu wszystkie kluby Ekstraklasy i 1 ligi mają mieć 3 płyty treningowe (wiem że to niby nic ale jednak podwyższa się standardy baz treningowych). Legia, Lech współpracują z wieloma szkołami, kupują szkółki piłkarskie w swoim regionie a nawet poza nim. Wszystko idzie w kierunku szkolenia młodzieży właśnie. Do tego młodzi mają potencjał ale to że nie dostają szansy gry to druga sprawa. Wystarczy zobaczyć jak Rutkowski nacisnął na trenerów że mają stawiać na młodzież i objawili się od razu Możdżeń i Drygas, mniej Kamiński. To samo Legia której skład opiera się na wychowankach właśnie. A w grze nie pojawiają się zawodnicy na poziom ekstraklasy nie mówiąc już o reprezentacji. [/quote]

Uważam, że polski research jest jednym z lepszych jeśli chodzi o FM-a. Poza tym researcherzy dostają widełki. To nie jest tak, że ktoś sobie pierdyknie Harasimowicza bis, -10, nikt go nie zna, a za trzy lata zdobędzie złotą piłkę. Jesteśmy wpisani w ramy, z których nie wyskoczymy - i słusznie! Nasza piłka ma bardzo niski poziom i powinniśmy się z tym pogodzić. Boruc? Fabiański? Szczęsny? Lewandowski? Jasne, tacy piłkarze z naszej ligi wychodzą, ale nie są to sławy klasy światowej. Najbliżej do niej ma Szczęsny, który na polskich boiskach sztuki bramkarskiej się akurat nie uczył. Doskonale rozumiem zawiedzionych fanów, ale uważam, że gra generuje mało talentów, bo prawdę powiedziawszy w polskiej piłce faktycznie tych perełek jest jak na lekarstwo. Płyty treningowe? Szkółki? To pozwoli na podniesienie atrybutów dotyczących obiektów treningowych, nic więcej. Sądzę też, że należy zastanowić się nad zagadnieniem TALENT. Dla mnie większość polskich gwiazdek to rzemieślnicy, którzy kopią się po czołach do momentu osiągnięcia jakiejś tam przyzwoitej techniki. Gdzie błysk? Gdzie nagła eksplozja talentu z trzeciej ligi, który przedziera się do kadry? Talentem uznałbym Błaszczykowskiego, chociaż też średnio wpasowuje się moją definicję. Z tym trzeba się urodzić, zapytajcie Holendrów i Brazylijczyków.
Szkolenie jest istotne, jasne. Budowanie szkółek - ok. Ale nie róbcie z Polski drugiej Holandii, bo nią nie jest. Na razie, spoglądając na reprezentację, w którą wpakowuje się JAKIEGOKOLWIEKSKÓREGO piłkarza (ważne, że zza granicy!) śmieszy mnie gadka o polskim szkoleniu, sorry.

[quote]
No, ale właśnie to robisz, co tu wyśmiewasz. Wróżysz z fusów. Wbrew pozorom ta gra nie ma, aż tak dużo wspólnego z realizmem prawdziwego świata piłkarskiego, prócz nazwisk, czy nazw klubów. Wystarczy spojrzeć na 2 chyba ważniejsze atrybuty w grze, przyspieszenie i szybkość. Na sprawdzianach w Realu Robben i Pepe biegali na 100 metrów poniżej 11 sekund. Spójrz teraz na ich wartości, a później sprawdź ilu się rodzi 16-17 latków, ważących po 60 kilka kilo o podobnych wartościach. Przecież jeśli nabraliby mięśni i zaczęli ćwiczyć sprinty to biegaliby szybciej od Bolta. Nie wiem dlaczego jeszcze Dania, czy Ukraina nie mają mistzów świata w sprintach, jeżeli ta gra ma coś wspólnego z realizmem.
Jeżeli teraz objęlibyście razem z Mourinho jakieś 2 wyrównane drużyny w FM-ie, to nie zawahałbym się postawić dużych pieniędzy na Ciebie, że Twoja drużyna będzie wyżej na koniec sezonu.[/quote]

No tak, ale jak sam zauważyłeś - to problem Danii i krajów, które podbijają statystyki. To co, mamy robić tak samo? To nie ma sensu, dążmy do normalności. Mi nie przeszkadza przepakowany Duńczyk, bo go nie kupię, pójdzie do Realu Saragossa i będzie git. Przeszkadzałby mi MŁODY Polak w Barcelonie czy nawet w tym Realu Saragossa, bo takie rzeczy się na dzień dzisiejszy NIE DZIEJĄ. Jesteśmy w piłkarskiej dupie, tyle. Nie wiem czy wróżę z fusów, ja po prostu analizuję - graliśmy w LM 15 lat temu, dziś nie gramy - jak można mówić, że poszliśmy do przodu, skoro najłatwiej weryfikowalny egzamin pokazuje, że tak się nie stało? A skoro przez kilkanaście lat mało się zmieniło (ogólnie piłka poszła do przodu, doszła forsa, zaczęto w to inwestować - to raczej zasługa całego piłarskiego świata, Polska przyjęła taki stan rzeczy), to dlaczego w ciągu kilkunastu lat ma się zmienić?
Sądzę, że w FM-ie spokojnie polską ekipą można wygrać LM w ciągu kilku, kilkunastu lat, więc nie przesadzajmy znowu. Widziałem takie uczciwe osiągnięcia. Nie można mówić o urealnianiu Ekstraklasy przez pryzmat jej dopakowania. O tym mówię i tego stanowiska będę bronił.

[quote]
Moim zdaniem jednak gracze z wysokim potencjałem ukazują się w naszej piłce. Inna sprawa, że jest on trwoniony przez trenerów, jak i samych grajków, ze względu na błędy w szkoleniu, słabą psychikę itp. A w Fm takich graczy po prostu nie ma, więc nie ma możliwości rozwoju polskiej piłki.
[/quote]

A jako, że w FM-ie atrybutu "partaczenie talentów" oraz "słaba psychika" czy też "burdeling" (pozdro Rybus) na dzień dzisiejszy nie ma, tego aspektu nie odwzorujemy.

A poważnie: jeśli uważasz, że w polskiej piłce naprawdę są talenty na miarę lig europejskich, ale nie wychodzą z ligi przez złe szkolenie/psychnikę, to jak to twoim zdaniem powinno wyglądać? Dla mnie jasne jest, że pieprzenie o talentach jest pieprzeniem dla podbudowania własnego poczucia wartości. Talentami się interesują europejskie kluby, talentem miał być Król w Realu Madryt, talentów miało być mnóstwo, a wszyscy kończą z kwitkiem. JASNE, zdarza się wyjątek raz na jakiś czas, ale NIE JESTEŚMY WYLĘGARNIĄ MŁODYCH ZDOLNYCH, którzy przez picie piwa i olewanie treningów stają się przeciętniakami. Oni tymi przeciętniakami byli, są i będą.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 30.08.2011 o godz. 15:32

sabuuq Partyzant

0
30.08.2011 15:35    #21
Pokaż mi zawodnika Polski który wygenerował się w grze (zaczynał w lidze Polskiej) i gra powiedzmy w średniaku Bundesligi. Grałem dwa razy 6-7 sezonów Lechem (raz pa patchu 11.1 raz na 11.3) i nie było ani jednego newgena który by się łapał na pierwszy skład klubu z ekstraklasy. W edytorze sprawdzałem i był jeden o PA 140. Więc mi nie mów że co kilka sezonów tacy zawodnicy się pojawiają. Ja rozumiem że nie można przekoksowac ligi bo to normalne ale spójrzmy realnie na to że co jakiś czas jakiś polak wyskoczy w lidze i potem zostaje solidnym zawodnikiem w lidze na zachodzie w średnim klubie (takie PA150-160) w grze takie rzeczy absolutnie nie mają miejsca. A Szczęsny przechodził do Arsenalu jak miał 16 lat więc patrząc pod kątem gry to jednak wygenerowałby się w Polskim klubie.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 30.08.2011 o godz. 15:40

pezot97 Partyzant

0
30.08.2011 15:39    #22
Ale tu nawet nie chodzi o to żeby juniorzy byli od razu super. W Football Manager tworzysz wlasną historię wygrywając bądź przegrywając. Jeżeli grasz dobrze masz dobre obiekty to powinienes dostawac co najmniej jednego newgena, który będzie solidnym ligowcem.
Denn du bisst, was du isst. R+

Seju Wybitny Literat

0
30.08.2011 15:41    #23
PA 140? Spójrz na talenty na CM Rev, to całkiem sporo. Przykład pierwszy z brzegu: http://www.cmrev(...)ddy.html
I jeszcze niezłe możliwości rozwoju, bo CA ma 109.
Co do Szczęsnego - wiem, miałem na myśli bardziej to, gdzie się więcej nauczył, nieważne.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.08.2011 o godz. 15:43

sabuuq Partyzant

0
30.08.2011 15:43    #24
Jeden zawodnik na całą Polskę na dwie próby gry 7 sezonów to sporo?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.08.2011 o godz. 15:44

Drinkwater Partyzant

0
30.08.2011 16:05    #25
Seju jak się ma ta informacja ( http://www.cmrev(...)ra_.html ) z CM Rev do twoich tez, co? Jeśli researcherzy przyznają, że w 11 jest problem z newgenami i w następnej wersji będzie to poprawione, to dlaczego z uporem maniaka próbujesz wmówić innym, że takie poprawki w 11 będą oszustwem?

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 30.08.2011 o godz. 16:06

The only person standing in your way is you.

Somebody Partyzant

0
30.08.2011 16:25    #26
Zgadzam się z większością komentarzy. Mocno denerwujący jest brak dobrych newgenów. Wiadomo, że nie można robić nagle z naszej reprezentacji światowej potęgi, ale sam znam przykład chłopaka, którym interesuje się słynna La Masia i wiele innych cenionych szkółek. Nasze kadry juniorów radzą sobie nieźle, więc bez przesady z brakiem talentów. Akurat do polskich newgenów w FM11 można się przyczepić :)

YNWA Partyzant

0
30.08.2011 16:31    #27
[quote2=Seju]
Sądzę, że w FM-ie spokojnie polską ekipą można wygrać LM w ciągu kilku, kilkunastu lat, więc nie przesadzajmy znowu. Widziałem takie uczciwe osiągnięcia. Nie można mówić o urealnianiu Ekstraklasy przez pryzmat jej dopakowania. O tym mówię i tego stanowiska będę bronił.
[/quote2]

No właśnie, Ty bronisz realizmu, którego ja w FM-ie za dużo nie widzę, a ja wolałbym grywalność. I nie winię za to Ciebie, czy innych researchów, tym bardziej z Polski, bo widzę jak się staracie i ile czasu poświęcacie, pewnie za darmo, żeby opracowywać dane. Tyle, że zdecydowana większość, nie ma możliwości dojścia do bardziej wiarygodnych danych z klubów, a atrybuty ustalane są raczej tylko na podstawie obejrzenia zawodnika w kilku meczach.

Myślisz, że można po 20 latach rozbudowując obiekty, zatrudniając najlepszych trenerów od juniorów, II-giego zespołu itd, skupując z całej Polski najlepsze talenty, zdobyć z polskimi wychowankami Ligę Mistrzów? Obaj wiemy, że nie, ale jeżeli realizm polega na tym, że Seju może objąć Real Madryt i zdobyć z nim Ligę Mistrzów, to YNWA obejmując Wisłę Płock, po 30 latach, zapewniając jej nieograniczone środki finansowe i rozbudowując bazę powinien mieć szansę zdobycia z nią Ligi Mistrzów. O polskiej piłce i jej talentach na teraz mamy podobną opinię i to w jakimś stopniu odzwierciedla FM, ale przecież po to obejmujemy klub, żeby te warunki zmienić, a niestety grając polskim klubem nie da się tego zrobić, za to grając angielskim z jakiejś małej mieściny jak najbardziej. I wróżenie z fusów nie powinno mieć z tym nic wspólnego, bo tak samo prawdopodobne w tej chwili jest to, że w Polsce będzie jak jest teraz, jak i to, że np na gazie łupkowym pod Kutnem gość zarobi fortunę i będzie mógł sobie pozwolić na to, żeby z MKS Kutno zrobić drugie Anży Machaczkała.
Jak najbardziej zbliżony do realizmu powinien być stan zrobiony przez Was na teraz, ale co będzie za 20 lat powinno już zależeć od umiejętności graczu i czasu włożonego w grę.
Wydaje mi się, że w dążeniu do realizmu (który i tak chyba nie jest osiągalny) zapomina się często o sensie gry. A sensem tej gry chyba jest właśnie objęcie klubu i doprowadzenie go na sam szczyt. oczywiście Realem możesz zrobić to w rok dwa, ale jakimś innym z peryferii futbolu powinieneś mieć możliwość osiągnięcia tego dużo dłuższym okresie czasu.

Użytkownik uznał post za pomocny

Haakis Partyzant

0
30.08.2011 17:00    #28
Zmieniłem polskim klubom współczynnik wyszukiwania juniorów z 0 na 2-12, zobaczę czy po 5 latach będzie jakikolwiek newgen wart zainteresowania

Seju Wybitny Literat

0
30.08.2011 17:22    #29
[quote3=YNWA][quote2=Seju]
[/quote2]

No właśnie, Ty bronisz realizmu, którego ja w FM-ie za dużo nie widzę, a ja wolałbym grywalność. I nie winię za to Ciebie, czy innych researchów, tym bardziej z Polski, bo widzę jak się staracie i ile czasu poświęcacie, pewnie za darmo, żeby opracowywać dane. Tyle, że zdecydowana większość, nie ma możliwości dojścia do bardziej wiarygodnych danych z klubów, a atrybuty ustalane są raczej tylko na podstawie obejrzenia zawodnika w kilku meczach.

Myślisz, że można po 20 latach rozbudowując obiekty, zatrudniając najlepszych trenerów od juniorów, II-giego zespołu itd, skupując z całej Polski najlepsze talenty, zdobyć z polskimi wychowankami Ligę Mistrzów? Obaj wiemy, że nie, ale jeżeli realizm polega na tym, że Seju może objąć Real Madryt i zdobyć z nim Ligę Mistrzów, to YNWA obejmując Wisłę Płock, po 30 latach, zapewniając jej nieograniczone środki finansowe i rozbudowując bazę powinien mieć szansę zdobycia z nią Ligi Mistrzów. O polskiej piłce i jej talentach na teraz mamy podobną opinię i to w jakimś stopniu odzwierciedla FM, ale przecież po to obejmujemy klub, żeby te warunki zmienić, a niestety grając polskim klubem nie da się tego zrobić, za to grając angielskim z jakiejś małej mieściny jak najbardziej. I wróżenie z fusów nie powinno mieć z tym nic wspólnego, bo tak samo prawdopodobne w tej chwili jest to, że w Polsce będzie jak jest teraz, jak i to, że np na gazie łupkowym pod Kutnem gość zarobi fortunę i będzie mógł sobie pozwolić na to, żeby z MKS Kutno zrobić drugie Anży Machaczkała.
Jak najbardziej zbliżony do realizmu powinien być stan zrobiony przez Was na teraz, ale co będzie za 20 lat powinno już zależeć od umiejętności graczu i czasu włożonego w grę.
Wydaje mi się, że w dążeniu do realizmu (który i tak chyba nie jest osiągalny) zapomina się często o sensie gry. A sensem tej gry chyba jest właśnie objęcie klubu i doprowadzenie go na sam szczyt. oczywiście Realem możesz zrobić to w rok dwa, ale jakimś innym z peryferii futbolu powinieneś mieć możliwość osiągnięcia tego dużo dłuższym okresie czasu.[/quote3]

AD1. Mylisz się - researcherem nie zostaje ktoś, kto nie ma co robić. Jest to zwykle wieloletni kibic, fanatyk klubu, jeżeli chodzi o Ekstraklasę przynajmniej. Często ci panowie korespondują z władzami klubu, który opracowują, naradzają się na klubowych forach. Mało tam przypadku i ze zdaniem "a atrybuty ustalane są raczej tylko na podstawie obejrzenia zawodnika w kilku meczach" nie mogę się zgodzić. Ja nie jestem researcherem, tak gwoli ścisłości.

AD2. Długi wywód, częściowo słuszny, tylko oparty na hipotezie, że w Polsce w ciągu 30 lat nie zdobędziesz Ligi Mistrzów wychowankami. Pewnie nie zdobędziesz, ale czy w JAKIMKOLWIEK INNYM kraju ci się to uda? Rozumiem przekolorowanie sytuacji, dlatego idąc tym tropem uderzam nieco bliżej - czy da się wygrać w ogóle Ligę Mistrzów polskim klubem w ciągu 10 lat? Moim zdaniem tak. Jak wtedy wygląda sytuacja z newgenami? Chyba przeprowadzę symulację, by rzucić jakiś argument. Obecnie zastanawiam się, czy dysputa ma sens, wszak ty dążysz do grywalności, ja do realizmu - w kontekście FM-a te dwa cele się delikatnie rozmijają ;)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 30.08.2011 o godz. 17:24

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.