Absurdalne ceny za piłkarzy!

chinczol Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.11.2011, 21:31    Pytanie
Witam. Jak wiadomo seria Football Manager dąży do statusu idealnego managera piłkarskiego, który bedzie (jak to tylko możliwe w kwestii gier) odzwierciedlał realny świat piłki nożnej. Czekałem z ogromnym podnieceniem na FM 2012, po tym jak zakochałem się w mojej pierwszej grze z serii Football Manager - FM 11 spędzając przy nim wiele godz. FM 12 bardzo mnie oczarował zmienionym wyglądem, opcjami itp (kwestie błędu z ustawianiem bramkarzy pomine) Lecz przeżyłem szok gdy chciałem kupic dwóch piłkarzy których zawsze kupowałem w FM 11 do swqojego Realu. Chodzi tu o Ganso i Neymara. Ceny jakie zażądał sobie Santos za tych wspaniałych playerów sprawiły ze spadłem z fotela. 74 mln funtów za Ganso i 82 mln za Neymara. W FM 11 przychodzili za odpowiednio 20 i 25 mln. Jeśli popatrzymy na realny świat to Neymar ma przeciez klauzule 45 mln euro a Ganso myśle że wart jest ok 25 mln. Wiec pytam się gdzie tu realizm??? Podobnie z innymi piłkarzami. Mario Goetze - 80 mln - absurd! Eden Hazard - 50 mln - kpina! Ramsey - 110 mln - bez komentarza! I przez takie sytuacje ludzie potepiają innych za uzywanie jakiegos edytora, nie dziwie się tym którzy chcą zrobić gre bardziej realną skoro SI tego nie potrafi w 100% wykonać. Dodam ze dopiero rozpocząłem taki testowy sezon i jestem w okienku transferowym. Jak te ceny przedstawiają sie u was w następnych sezonach?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
01.11.2011 23:56    #10
[quote=booyak]Po 2 sezonie Juve, dotarciem do półfinału Ligii Mistrzów i wygraniu Serie A [...] jakby nie patrzeć osiągnięciach po latach posuchy w turyńskim klubie jak w momencie rozpoczęcia rozgrywki. [/quote]
Ale co do tego mają poprzednie lata? Sukces to sukces, a to że klub dawno nie wygrywał działa raczej na jego niekorzyść, bo istnieje podejrzenie, że to jednorazowy wyskok. Idąc Twoim tokiem rozumowania Beskid Brenna po wygraniu 1. ligi polskiej powinien mieć najwyższą na świecie reputację, bo to by dopiero był progres z A-klasy. Bez sensu.

[quote]
Kluby raczej nie wydają dużych pieniędzy za bardzo młodych, anonimowych jeszcze piłkarzy którzy 'tylko' nieźle się zapowiadają.[/quote]
Nieprawda, wszak już w 1997 roku Betis wydał na 21-letniego świetnie zapowiadającego się Denilsona 27 mln dzisiejszych euro.

Ronaldinho poszedł z Gremio do PSG za 5 mln euro, Ronaldo z Cruzeiro do PSV za 5,5 mln euro, Cristiano Ronaldo ze Sportingu Lizbona do United za 17,5 mln euro.

Owszem kwoty za graczy może są troszkę za wysokie na początku, ale ceny młodych talentów są dobrze wyważone.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

booyak Partyzant

0
01.11.2011 23:59    #11
Według reputacji w grze (a nie rankingu UEFA) Bundesliga stoi na tym samym poziomie co włoska Serie A. Chociażby było inaczej to chyba lepiej grać w klubie z gorszej ligi odnoszącym większe sukcesy na arenie międzynarodowej niż w teamie który dostaje bęcki w każdym meczu w Europie? No ale tutaj nie wymagam cudów bo jak wiadome na transfer danego piłkarza do innego klubu składa się w prawdziwym świecie milion przeróżnych spraw (może kobieta Mario nie lubi Włoch :>?) i trudno było by wprowadzić je w nawet małym stopniu do świata eFeMa. Kolejną ciekawostką jest to że Porto odrzuciło ofertę 60 mln Euro za Hulka. Oczywiście nawet nie dysponowałem taką kwotą ale chciałem sprawdzić z czystej ciekawości co na taką ofertę właściciele FCP. Niestety nawet nie zechcieli negocjować :]

booyak Partyzant

0
02.11.2011 00:05    #12
Kleyo zgodzę się z przykładem Beskidu. Ale nie w odniesieniu do Juve. Jak wiadome nie jest to klub znikąd lecz posiadający nie małe możliwości sportowe jak i finansowe. W realnym świecie takie osiągnięcia względem Juve na pewno nie były by traktowane jako jednorazowy wyskok ale raczej powrót wielkiego klubu na swoje dawne tory. Chyba że jako kibic Juve przeceniam ich możliwości? Wydaje mi się że nie.

majcherczyk Partyzant

0
02.11.2011 00:13    #13
Akurat transfer Goetze nie jest najlepszym przykładem :) Niemcy w fmie i w 'realu' wolą grać raczej w swojej lidze. Zresztą co im się dziwić? Z taką frekwencją, zarobkami i naprawde dobrym poziomem ligi, z czołowych klubów niemieckich warto odchodzić tylko do największych europejskich klubów. A Juve po dotarciu do półfinału LM i wygraniu serie A jeszcze do największych zaliczyć nie można. Borussia też wygrała swoją ligę, a jak piszesz - reputację mają przecież taką samą, a półfinał LM - mimo że jest to trudne do osiągnięcia nie jest to sukces który mógłby wystrzelić reputację klubu do góry.

Kleyo Ekspert

0
02.11.2011 00:31    #14
[quote=booyak] W realnym świecie takie osiągnięcia względem Juve na pewno nie były by traktowane jako jednorazowy wyskok ale raczej powrót wielkiego klubu na swoje dawne tory. Chyba że jako kibic Juve przeceniam ich możliwości? Wydaje mi się że nie.
[/quote]
Za dużo gdybania. Wcześniej sam stwierdziłeś, że po latach posuchy coś takiego można uznać za sukces, ale jak Ci pokazałem na przerysowanym przykładzie to tak nie działa. Półfinał LM to półfinał LM niezależnie czy tam dochodzi Real, Juve czy Mszczonowianka Mszczonów. Ten sukces jest jakby doliczany do poprzedniej reputacji klubu, więc musi minąć trochę czasu lub tych sukcesów być naprawdę dużo.

Poza tym między fazą grupową LM, a półfinałem wcale nie ma tak wielkiej różnicy jeśli chodzi o reputację. W obu przypadkach są to czołowe kluby europejskie. A skoro Goetze gra już w czołowym klubie europejskim, do tego pewnie lubi ten klub itp. to po co ma go zmieniać na inny czołowy klub europejski?

Masz swoje ulubione piwo, ktoś proponuje Ci, żebyś zaryzykował i na najbliższą imprezę kupił inne piwo określone jako takie samo jak poprzednie. Po co masz ryzykować, skoro w najlepszym wypadku możesz dostać to samo, ale jest ryzyko, że coś nie wypali i wszyscy będą narzekać.

Tu jest tak samo, Goetze ma do wyboru czołowy klub i czołowy klub, a że lubi ten pierwszy to logiczne, że nie chce nigdzie iść.

chinczol Młody aktywista

0
02.11.2011 00:41    #15
Widze ze poruszyłem dyskusje moim tematem:) To jeszcze cos dorzuce na temat realizmu transferowego. Jako że od szczeniaka jestem wielkim fanem footballu więc wiem jak zmieniały się ceny transferowe na przestrzeni kilkunastu lat i na jakim poziomie są teraz. Wiadomo rynek sie nakręca, jesli jeden klub wyda fortune za danego piłkarza to automatycznie inny piłkarz o potencjalnie podobnym talencie jest juz wyceniany podobnie co jego rówieśnik który poszedl za 30 mln do City. Kluby podbijają ceny za swoje najwieksze gwiazdy bo wiadomo, chcą zarobić jak najwięcej. Lecz jesli porównamy realny swiat transferowy do świata FM 12 to wychodzi jedno wielkie bagno. Ostatnio był news że Goetze'go Borussia wycenia na 40 mln, podobnie teraz Lille Hazarda. I mysle ze obaj zmienią kluby za ok 30-35 mln, co nijak się ma do cen żądanych w FM. Neymar (stawiam w ciemno ) zmieni klub za ok 40-50 mln (choc myśle ze Perez nie zrobi tego błędu, bo o ile dla mnie chlopak umiejętnościami przewyża nawet samego Messiego i CR7 to jest to jednak wielka niewiadoma) W FM żądają za chlopaka 83 mln - paranoja. Jeśli teraz Perez dał by przykładowo te 83 mln to jeszcze by mu Ganso w prezencie dorzucili. Zresztą wystarczy spojrzeć na ostatnie hity tranferowe tego lata. Tranfer Sancheza zamknie się w 30 mln i to jesli spełni jakies dodatkowe klauzule, Fabregas ok 35 mln. Sahin 12 mln, Contreao 30 mln (dla mnie przepłacony, Nasri ok 26 mln, Aguero ok 40 mln. Wiadomo realny świat a świat gry to zupełnie inne sprawy, ale moim skromnym zdaniem manager piłkarski powinien być jak najbardziej realistyczny i oddający prawdziwy świat piłki.

majcherczyk Partyzant

0
02.11.2011 01:10    #16
Ale ceny, których żądają od Ciebie kluby, nie są cenami za które ten zawodnik zostanie sprzedany. To są zwykłe ceny zaporowe. Na moim save neymar poszedł za 40mln ojro w drugim sezonie ;)

Kleyo Ekspert

0
02.11.2011 01:22    #17
Poza tym sam piszesz, że Neymar pójdzie IRL za 40-50 mln. Całkowicie się z tym zgadzam, ale zauważ, że w tym okienku, które było w lecie nie przeszedł, więc jeśli w FM nie da się go za sensowne pieniądze wyciągnąć to jest to właśnie idealny przykład realizmu. Ja cały czas chwalę go w mediach, chwalę również trenera Santosu i liczę, że w lecie 2012 uda się go kupić sporo taniej.

afro_13 Partyzant

0
02.11.2011 09:44    #18
Jesli chodzi o przyklad neymara to uwazam ze tu akurat wszystko jest jak ma byc. W demie kupilem go do realu za 60 mln ojro. Czyli tyle ile w rzeczywistosci rzyczy sobie prezes santosu. Goetze to byl wydatek rzedu 40-45 mln. Autentycznie nie wiem jakim cudem u ciebie wziely sie taki kwoty.

xxxDymaxxx Partyzant

0
02.11.2011 11:33    #19
zwróćcie tylko uwagę na jeden fakt: wszyscy zawodnicy, o których piszecie - podchody transferowe na nich zaczęły się dobrych kilka lat temu. Niekoniecznie było tak, że klub, który nabył zawodnika od początku sie o niego starał, ale sam fakt starań sie jakiegoś klubu sprawiał, że sam zawodnik powoli przyzwyczajał sie do myśli, że kiedyś ten klub 3ba opuścić, taka barca transfer Fabregasa chyba 3 okienka transferowe negocjowała, więc mnie osobiście rozwalają opinie: dałem 30 mln, oni odpowiadają 80 i nie mogę kupić zawodnika w 2 kliknięciach. Tak to moga kupować szejkowie ;p

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.