Finanse - ZAPRASZAM do dyskusji

GloomyRaven Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.11.2011, 14:50    Pytanie

Witajcie

No mam problem z finansami - nie ogarniam tego! Podjąłem wyzwanie gry Lutonem w Angielskiej Blue Square Bet Premier.
Ciężko jest...
Zawodnicy nie zachwycają (już pomijam że się nie nadają do mojej ulubionej taktyki). Na transfery 0! grosza...
Zaraz będę miał listopad i okrągłe 0 w kasie klubowej... :/ na starcie było, już nie pamiętam, 2-3 miliony zł.

Co zrobić żeby jakoś żyć takim klubem, żeby dorobić się kasy, innych zawodników i awansować?!

Dodam że jak grałem w demo i Chelsea i Realem to stan konta też drastycznie mi malał z miesiąca na miesiąc!! Czy konieczna jast wyprzedaż najdroższych zawodników i załatwienie sobie leszczy?! Przecież w rzeczywistości w Realu czy Chelsea tak im kasa nie ucieka chyba co?!

Może ktoś się podzieli wskazówkami, poradami, może ktoś poda linka do ciekawych artykułów o finansach...

Zapraszam do dyskusji ;)
Blue is the colour!

GloomyRaven Partyzant

0
04.11.2011 14:34    #20
no to ja odnalazłem rozwiązanie :P

Gram teraz ekipą Woking z Blue Square Ber South (6 liga) ... wydawać by się mogło że nie da rady ugrać nic - niecałe 400,000 zł na koncie na starcie, słabi zawodnicy, o infrastrukturze nie wspomnę, na mecze ligowe przychodzi około 1,000 ludzi
Klub jest półzawodowy
Piłkarze mają często śmieszne kontrakty - a dokładniej są bez kontraktów - nie dostają miesięcznej pensji tylko premie za występ :P

Jak ugrać?
Pozbyłem się większości początkowego składu! (wolny transfer lub sprzedani) i w ich miejsce poszukałem piłkarzy którzy odpowiadali mi do mojej taktyki ;) (po 2 na pozycje). Rezerw i U-18 nie mam bo i po co (dodatkowe straty). Klub posiada 25 zawodników.
Bardzo często skład wybiera mi asystent - a co! :)
...no i te magiczne sparingi!! Zorganizowałem je przed sezonem oczywiście ALE planuje je także w trakcie jego trwania!! mecze mam praktycznie (cały sezon) co 2-3 dni :P. Kończę właśnie pierwszy sezon i?!:
Zajmuję 1 miejsce z przewagą 14 punktów nad 2 miejscem! Na koncie mam ponad 2,000,000 zł!!! Ciekawą ekipę :)
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że zagrałem w trakcie sezonu po trzy mecze z Celtic, Rangers, Dundee Utd i Hiberians, mecz z Wolverhampton, West Bromwich, Southampton, i kilka innych - kupa kasy z biletów!!! - ale czy to realistyczne?!?! Gra pozwala to tak sobie radzę :P
Do tego puchary (Anglii i Trophy)

IDZIE UGRAĆ!! :)
Blue is the colour!

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
04.11.2011 14:50    #21
Jak na moje to te wartości, które podałeś w Gwardii Koszalin są podobne IRL. Mają duży stadion, więc dużo idzie na eksploatację.

Przy czym cały czas podkreślam, że w tej wersji budżety klubów III ligi nie były ruszane. Jak będzie kolejna z dobrze odwzorowanymi budżetami to dochody powinny być wyższej, bo będą subwencje samorządowe i umowy sponsorskie.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

tymijatobie Partyzant

0
04.11.2011 15:57    #22
proporcje kibicow * cena biletow do wydatkow masz lepsza ;)
toz to anlia przeciez
u mnie
cena biletow 8,5zl * 350 kibicow co mecz
jak u Ciebie ksztaltuje sie frekwencja
nie chodzi mi o budzet bo nawet jakbym mial 10 mln to w koncu spadloby do zera :) chodzi o hmm nie wiem :) zmniejszenie ceny za eksploatacje stadionu albo zwiekszenie dochodow z innych dziedzin :P

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.11.2011 o godz. 15:59

Kleyo Ekspert

0
04.11.2011 16:25    #23
Proszę przedstaw mi dane, że w Gwardii Koszalin eksploatacja stadionu jest tańsza niż 30 tys. i, że z innych dziedzin mają większe dochody. Jak na razie cały czas jesteśmy na etapie, że Tobie wydaje się, że klub powinien mieć wyższe dochody i niższe wydatki.

tymijatobie Partyzant

0
04.11.2011 16:54    #24
dotacje od miasta sa, wybacz akurat sam jestem w zarzadzie fakt klubu z okregowki, ale 20-25 tys zl dostaje od miasta na funkcjonowanie ;) i glownie z tego sie utrzymujemy, plus drobni sponsorzy ktorzy daja na wode mineralna w trakcie meczu :) a tu nic nie ma zastrzykow od miasta ;) ot o to idzie :)
tu sa tylko inwestorzy ot taki wojciechowski jako prezes ktory wyklada kase i chce wynikow to tyle :) a tak trzeba sie utrzymywac z biletow i transferow a jak to jest za malo to klub lezy, dlatego zawsze zaczynajac prace managerska patrze na stadion duzy stadion = w przyszlosci lepsze warunki finansowe

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.11.2011 o godz. 17:01

rodem Młody aktywista

0
04.11.2011 17:05    #25
Napisałem wam, w niskiej lidze organizujcie Puchary w lipcu, z tego jest kupa kasy za bilety.

Kleyo Ekspert

0
04.11.2011 17:23    #26
[quote=tymijatobie]a tu nic nie ma zastrzykow od miasta ;) ot o to idzie :)
[/quote]
Pisze po raz trzeci w tym temacie, że budżety w III lidze nie były ruszane. Są w grze całkowicie LOSOWE. Więc nie ma ustawionych dotacji od miasta, w kolejnych wersjach powinny być.

tymijatobie Partyzant

0
04.11.2011 17:46    #27
ale w ktorej lidze sa zastrzyki kasy od miasta? bo ja nie spotkalem sie z tym a jak wiadomo ruch czy taka korona sa glownie sponsorowane przez miasto :)

@rodem
sprawdze :) czy chociaz na 0 wyjde :) dzieki za rade

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.11.2011 o godz. 17:46

Kleyo Ekspert

0
04.11.2011 18:10    #28
To nie kwestia ligi tylko klubu, Ruch na pewno ma ustawione dotacje od miasta.

tymijatobie Partyzant

0
05.11.2011 01:07    #29
dupa liga, puchary mniej kasy daja niz sparingi :)
moze uda mi sie awansowac i wtedy na transferach mozna wiecej zarobic zazwyczaj tak zarabialem zagraniczny transfer -> %z nastepnego transferu i wykupowalem ta klauzule po jakims czasie bardzo latwo kluby sie zgadzaja na to, a pozniej extra kase mozna zarobic dodatkowa, w polsce to sie nie sprawdza malo od ktorego klubu taka klauzule mozna wykupic a na domiar zlego pozniej na z prawa bosmana sa sprzedawani
zaczynalem z -1,5mln teraz mam 3,8mln pozyczki od prezesa i koniec kasy :> a jeszcze pol roku sezonu a teraz pozwolilem jako ze mam zamiar awansowac na maksa wydawac na place i troche je przekroczylem o 15% :>

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.11.2011 o godz. 01:08

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.