czy składem złożonym z samych Polaków można coś ugrać w Europie?

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.11.2011, 12:56    Pytanie
ostatnio naszła mnie taka refleksja. po 4 latach spędzonych z każdą kolejną odsłoną FM'a i prowadząc polskie kluby (Wisła K, Widzew, Wisła Puławy - awansowałem do Ekstraklasy) zacząłęm się zastanawiać czy mając ekipę złożoną z samych Polaków (no ewentualnie 2-3 obcokrajowców) można coś ugrać w Europie. obecnie w rzeczywistości mamy w Ekstraklasie zatrzęsienie obcokrajowców, którzy niestety w większości prezentują się marnie. sam się złapałem na tym, że poszukując zawodników do wzmocnienia i mając do wyboru Polaka i obcokrajowca o zbliżonych umiejętnościach, to wolę obcokrajowca. zazwyczaj są tansi w utrzymaniu i nie mają tak wysokiego mniemania o sobie jak polskie gwiazdeczki.
pamiętam jak w FM 10 po kilku sezonach w Wiśle w podstawowym składzie miałem tylko 2 Polaków. obecnie jestem w trakcie przerwy zimowej w pierwszym sezonie w Widzewie i rozsprzedaję dziadów narodowości Polskiej, a w zamian biorę obcokrajowców bez kontraktu. i szczerze, to są efekty. na razie tylko w sparingach, ale już widać, że obcokrajowcy spisują się lepiej. o dobrym Polaku z wolnego transferu można zapomnieć.
W nowym Fm'ie mamy zmianę jeśli chodzi o szkolenie juniorów, znaczy będziemy mieć więcej zdolnej młodzieży, więc jakaś perspektywa w przyszłość jest.
ciekawi mnie wasza opinia w tym temacie. czy preferujecie budowę drużyny opartą na Polakach, czy może wzorem Wisły K. robicie z teamu zbiorowisko piłkarskiego szrotu (bez obrazy kibice Wisły, ale ja to tak widzę ;) ? no i jak sobie wasi grajkowie radzą?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 07.11.2011, 13:21

Koo7i Partyzant

0
07.11.2011 13:09    #1
Powiem tak. Może tylko ja tak mam, aczkolwiek ilekroć gram jakakolwiek ligą, staram się do prowadzonych zespołów sprowadzać zawodników krajowych. Gram obecnie 2 sezon Ruchem Chorzów, 7 na 11 zawodników wyjściowej jedenastki, to Polacy, 6 na 7 zawodników na ławce to Polacy. Efekt ? W najnowszym fmie "Polaczki" tak nie gwiazdorzą, jest znacznie więcej talentów z Polski, stawiając na utalentowanych, młodych grajków, daje efekty, przygotowania przedmeczowe naprawdę się sprawdzają w meczu. Jestem fanem Polskich grajków, i zawsze staram się szukać piłkarzy tejże narodowości na wymagające wzmocnienia, pozycję ;)

kmdrev Partyzant

0
07.11.2011 13:14    #2
Celeban świetny na ŚO, kurto na bramce daje radę, tymiński bardzo fajny grajek, wilk i małecki rządzą. Do tego mam 2 malolatów z perspektywami także uważam, ze w tym fm można sobie polakami skład fajnie uzupełnić. Newgeni bardzo przyzwoici a nawet dobrzy. Mam 5 polaków w podstawowej 11 i 2 niedługo wejdzie do niej na stałe. Nie jest to zły wynik.
Aczkolwiek marzy mi się model Barceloński gdzie na 21 piłkarzy jest 11 wychowanków, z czego 7,8 to podstawowy skład.
Valdes, Pique, Puyol, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro, Messi. Do tego doszedł Fabregas, świetnie gra Thiago i nowa perełka Cuenka.

Micbie Partyzant

0
07.11.2011 14:09    #3
W trzecim sezonie gry Legia zdobyłem LE ;) w składzie mam wielu Polaków (pierwszy raz ugralem coś Polakami ) 9 reprezentantów Polski : Jędrzejczyk, Zbozien, Borysiuk, Rzezniczak, Kucharski, Rybus, Zyro, Bllaszczykowski , Tyminski(przyszedł za free po drugim sezonie) wszyscy grają w pierwszym składzie , chociaż stosuje rotacje w zależności od przeciwnika. We wcześniejszych wersjach po 3 sezonach praktycznie miałem zupełnie nowy skład (młodzi Afrykańczycy ) w tym FM co bardzo mi się podoba nie muszę szukać wielu obcokrajowców.

adrian095 Partyzant

0
07.11.2011 14:38    #4
Ja gram Zagłębiem Lubin w pierszej 11 tylko max od 3-5 obcokrajowców,dość często rotuje składem dlatego podaje taka liczbe,ale za to na rezerwie mam więcej z innych krajów,gdyż Polskie kluby nie chcą tanio sprzedawać zawodników(przez co nie moeg załatać składu Polakam)ichoć wyjątkiem był Waldek Sobota 300 tys € ale on nie chciał z Zagłębiem nawet rozmawiać na temat kontraktu:(

kmdrev Partyzant

0
07.11.2011 15:42    #5
Micbie
Jak to możliwe, że masz w składzie błaszczykowskiego??

Micbie Partyzant

0
07.11.2011 15:50    #6
Blaszczykowski przeszedł za free (ale i tak grzeje ławę- gorzej spisuje się od Kucharczyka, jest ogólnie słabo zrobiony w FM. W letnim okienku niechcial przejść ale zima już chętnie (zarabia 6,5 tys Euro)

hapek Partyzant

0
07.11.2011 16:10    #7
[quote=techniczny]ostatnio naszła mnie taka refleksja. po 4 latach spędzonych z każdą kolejną odsłoną FM'a i prowadząc polskie kluby (Wisła K, Widzew, Wisła Puławy - awansowałem do Ekstraklasy) zacząłęm się zastanawiać czy mając ekipę złożoną z samych Polaków (no ewentualnie 2-3 obcokrajowców) można coś ugrać w Europie. obecnie w rzeczywistości mamy w Ekstraklasie zatrzęsienie obcokrajowców, którzy niestety w większości prezentują się marnie. sam się złapałem na tym, że poszukując zawodników do wzmocnienia i mając do wyboru Polaka i obcokrajowca o zbliżonych umiejętnościach, to wolę obcokrajowca. zazwyczaj są tansi w utrzymaniu i nie mają tak wysokiego mniemania o sobie jak polskie gwiazdeczki.

pamiętam jak w FM 10 po kilku sezonach w Wiśle w podstawowym składzie miałem tylko 2 Polaków. obecnie jestem w trakcie przerwy zimowej w pierwszym sezonie w Widzewie i rozsprzedaję dziadów narodowości Polskiej, a w zamian biorę obcokrajowców bez kontraktu. i szczerze, to są efekty. na razie tylko w sparingach, ale już widać, że obcokrajowcy spisują się lepiej. o dobrym Polaku z wolnego transferu można zapomnieć.
W nowym Fm'ie mamy zmianę jeśli chodzi o szkolenie juniorów, znaczy będziemy mieć więcej zdolnej młodzieży, więc jakaś perspektywa w przyszłość jest.
ciekawi mnie wasza opinia w tym temacie. czy preferujecie budowę drużyny opartą na Polakach, czy może wzorem Wisły K. robicie z teamu zbiorowisko piłkarskiego szrotu (bez obrazy kibice Wisły, ale ja to tak widzę ;) ? no i jak sobie wasi grajkowie radzą?[/quote]

dwoch polakow w pierwszym skladzie to i tak wiecej niz ma teraz maaskant :D

Mar1992 Przodownik pracy

0
07.11.2011 16:14    #8
Ja rozegrałem 2 sezony Lechem i musiałem z przyczyn technicznych zacząć jeszcze raz. Obrona to sami Polacy (Słowik, Wojtkowiak, Wołąkiewicz, Kamiński, regen), w pomocy miałem Murawskiego, Tymińskiego, na skrzydłach Bułgar Kostov i Wroński (na zmianę Tonev i Lazar Markovic). W ataku Milik z Rudnevem (zmiana Fierro i Kwiatkowski). Da się mieć samych, albo prawie samych Polaków. Zwłaszcza, jeśli trafią Wam się dobrzy regeni.

robal15 Młody aktywista

0
07.11.2011 17:13    #9
Da się. Mój kumpel kiedyś grał samymi wychowankami Lecha. Takie dodatkowe wyzwanie, bo gry stają się coraz łatwiejsze.

Według mnie gra polskimi drużynami mija się z celem, bo na upartego można sprzedać cały skład, a w ich miejsce zatrudnić 3x lepszych zawodników za free. Zauważyłem, że dużo osób takie praktyki stosuje. To równie dobrze, mogliby zacząć swoją grę od trenowania Realu. Gdzie tu satysfakcja z takiej gry?
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution