według mnie współczynnik ligi działa na podobnej zasadzie co miejsca premiowane awansem, innego wytłumaczenia nie widzę… po sezonie liczone są wszystkie punkty i ustala się ranking, ale nie ten co będzie tylko na następny sezon… czyli po skończonym sezonie 2011/2012, dostajemy miejsca premiowane awansem, ale na sezon 2013/2014… sezon 2012/2013 zagramy z takimi, jakie dostaliśmy po sezonie 2010/2011 (można je sprawdzić w zasadach ekstraklasy)… może trochę nie jasno to napisałem, to wytłumaczę na przykładzie z mojej gry:
po pierwszym sezonie, Polska spada w rankingu, ale w miejscach premiowanych awansem idzie do góry
po drugim sezonie Polska idzie do góry w rankingu i w miejscach premiowanych awansem
po trzecim sezonie Polska idzie do góry w rankingu, ale w miejscach premiowanych awansem spada
w takim wypadku po czwartym sezonie Polska powinna spać w rankingu, nie zależnie jak polskie kluby będą grać… tylko, że gra polskich klubów w sezonie czwartym, może nie będzie miała wpływu na sezon piąty(ilość klubów, a także runda od której zaczynają, jest już ustalona), ale będzie miała wpływ na sezon szósty… według mnie gra reprezentacji nie wpływa na ranking, ponieważ liczą się punkty zdobyte tylko przez kluby… przynajmniej ja to tak widzę, ale zastanawia mnie tylko co innego… czy po wzroście w rankingu wzrastają punkty za zdobycie mistrzostwa w swoim kraju?
Najnowsze posty